Tratatul de bază cu Rusia trebuie să continue pe o perioadă de încă zece ani, a declarat luni seară, într-o emisiune a postului Publika TV, preşedintele interimar al R. Moldova, Marian Lupu, care s-a declarat convins că în cadrul AIE nimeni nu va fi împotriva extinderii tratatului, anunţă NewsIn.
Lupu a apreciat, de asemenea, că acest document este unul strategic şi trebuie nu doar să aibă continuitate, ci şi să fie extins. Preşedintele interimar al R. Moldova a precizat că acest tratat prevede relaţii reciproc avantajoase, inclusiv relaţii politice, făcând referire la rezolvarea conflictului transnistrean.
Totodată, Marian Lupu a menţionat şi domeniul economic. „Intrând în Uniunea Europeană nu trebuie să uităm de faptul că avem regim liber de circulaţie în ţările CSI şi nu trebuie să-l pierdem. Jumătate dintre cetăţenii plecaţi peste hotare muncesc în statele europene, însă cealaltă jumătate munceşte în Rusia. Aici mai putem vorbi şi despre comerţul de externe”, a explicat liderul democrat.
Potrivit UNIMEDIA, Tratatul de bază semnat între Republica Moldova şi Federaţia Rusă expiră în cursul acestui an. Documentul prevede că acesta se reînoieşte automat cu încă 10 ani, dacă nimeni nu-l denunţă.
Pe de altă parte, preşedintele interimar Marian Lupu a făcut referire şi la situaţia de pe scena politică în urma alegerilor legislative din 28 noiembrie. El a declarat că nu va recurge la coruperea politică a deputaţilor Partidului Comuniştilor şi a anunţat un moratoriu pe acordarea distincţiilor de stat.
Preşedintele interimar Marian Lupu a mai afirmat că a primit felicitări în urma alegerii la conducerea Parlamentului şi în funcţia de şef de stat interimar atât din Federaţia Rusă, cât şi din spaţiul Vestic. „Am primit felicitări atât din Federaţia Rusă, spaţiul CSI, cât şi din UE. Important este că au venit reacţii din ambele părţi. Haideţi să nu demonizăm relaţiile cu Federaţia Rusă aşa precum încearcă unele surse şi analişti politici”, a menţionat Marian Lupu.
Întrebat dacă va fi ales preşedinte al R. Moldova, Marian Lupu e evitat un răspuns. „Ar fi o chestie interesantă, lup – preşedinte în anul iepurelui. Un lucru este sigur, cei care vor genera alegeri parlamentare anticipate vor fi taxaţi dur de alegători”, a avertizat preşedintele interimar al R. Moldova. ” Avem şi alte opţiuni în acest sens – proiectele de modificare a Constituţiei depuse în Parlament în luna mai a anului trecut”, a subliniat liderul Partidului Democrat.
Lupu a menţionat, de asemenea, că după decizia Consiliului Naţional Politic de a face o coaliţia cu PLDM şi PL, reprezentanţii Partidului Democrat şi-au dorit o întâlnire cu PCRM pentru a le comunica decizia, însă au fost refuzaţi. Totodată, liderul PDM a precizat că va discuta cu PCRM şi va încerca să ajungă la o soluţie de compromis cu întreaga formaţiune, dar nu cu grupuri separate din partea deputaţilor comunişti. „Eu nu sunt părtaşul discuţiilor cu părţi din PCRM. Acest gen de discuţii miros a corupere politică. Eu nu ştiu ce aşi în mânecă are Mihai Ghimpu, dar sigur avem nevoie de un dialog constructiv”, a apreciat noul preşedinte al Parlamentului.
Marian Lupu a fost ales preşedinte al Parlamentului şi preşedinte interimar al R. Moldova la 30 decembrie 2010. Cele trei formaţiuni care fac parte din Alianţa pentru Integrare Europeană mai au nevoie de două voturi pentru alegerea preşedintelui, însă nu este clar dacă opoziţia comunistă îl va vota pe liderul PD în funcţia de şef de stat.
Referindu-se la formarea Alianţei pentru Integrare Europeană, Lupu a mai spus că în cadrul negocierilor cu comuniştii se insista foarte mult asupra aderării Republicii Moldova la Uniunea Vamală Rusia – Belarus – Kazahstan, evitându-se pe alocuri Uniunea Europeană. „Pentru mine, teza pe care am promovat-o întotdeauna este cursul european, iar pe lângă aceasta trebuie să avem o relaţie echilibrată şi cu estul”, a subliniat Lupu. El a subliniat că nu a fost făcut nicio presiune din partea unor emisari ruşi, aşa cum se vehicula, privind formarea unei coaliţii de stânga la Chişinău.
Preşedintele interimar al R. Moldova s-a arătat, de asemenea, interesat de reacţia comuniştilor atunci când în Parlament va fi introdus pe ordinea de zi proiectul de lege înaintat de PCRM cu privire la modificarea articolului 78 din Constituţie. „Ar fi o soluţie pentru alegerea preşedintelui să-l punem pe ordinea de zi. Nu este exclus ca PCRM să nu voteze, dar e interesat, curios dacă ar putea condiţiona votarea acestui proiect fiind înaintat chiar de ei”, a explicat Marian Lupu