17.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCe scumpiri ne aşteaptă în 2011

Ce scumpiri ne aşteaptă în 2011

Alimentele se vor scumpi gradual începând din a doua jumătate a lunii februarie 2011, până la începutul semestrului II, susţin procesatorii, care invocă creşterea preţurilor la materia primă.

Materia primă s-a scumpit consistent în ultimele şase luni, iar încercările de majorare a preţurilor la majoritatea produselor au fost în mare parte respinse de piaţă ca urmare a scăderii puterii de cumpărare. Pentru a nu intra în faliment, procesatorii şi producătorii agricoli spun că nu vor mai putea amâna prea mult creşterile de preţuri.

Reprezentanţii Patronatului din industria de morărit, panificaţie şi produse făinoase – Rompan se feresc să facă vreo estimare privind creşterea preţurilor la produsele de panificaţie, însă spun că în prezent „s-a ajuns în situaţia de a alege fie închiderea utilităţilor de producţie, fie creştere de preţuri”.

Piaţa a avut un „reflex de apărare”

„Doar în ultimele şase luni preţul la materia primă s-a dublat, dar preţul la pâine s-a majorat cu doar 5%. S-a scumpit şi grâul, s-a scumpit şi făina. Unii producători au început deja să scumpească pâinea, alţii o vor face în perioada următoare. Problema a fost însă că piaţa a avut deocamdată un reflex de apărare, majorările de preţuri nu au fost absorbite, practic se lucrează în pierdere. Nu se va mai putea continua aşa, probabil începând din a doua jumătate a lunii februarie vor fi scumpiri la produsele de panificaţie, însă după cum va decide fiecare, după posibilităţi. În prima lună şi jumătate a anului 2011 este puţin probabil să apară scumpiri pentru că, tradiţional, în această perioadă cererea
este destul de scăzută. De aceea, o decizie se va lua mai mult ca sigur în februarie”, ne-a declarat preşedintele Rompan, Aurel Popescu.

Producătorii din panificaţie consideră că în discuţie vor fi luate mai multe variabile, începând de la costurile cu utilităţile, cursul valutar şi terminând cu preţurile de achiziţie la grâul de panificaţie, după terminarea stocurilor actuale.

Aceeaşi problemă cu materia primă o au şi crescătorii de animale, care au anunţat că, deşi cererea a fost scăzută la carne în acest an şi cu până la 30%, va trebui să se ajungă la un echilibru. Un număr foarte mare de animale au fost sacrificate pentru că fermele nu mai puteau face faţă costurilor, iar preţul la nutreţ s-a dublat, deci este foarte posibil să avem creşteri de preţuri.

Lipsa de competiţie

Preşedintele Romalimenta, Sorin Minea, atenţionează că situaţia actuală din industria alimentară poate conduce la o explozie a pieţei negre a mărfurilor.

„Dacă inflaţia nu este ţinută în frâu şi dacă vom avea devalorizare a leului, e firesc să apară scumpiri. În plus, dacă ţinem cont că în actuala conjunctură economică puterea de cumpărare a scăzut semnificativ, nu trebuie să se mire nimeni de extinderea necontrolată a pieţei negre. Anul 2010 a fost un an foarte slab pentru industria alimentară, iar o problemă ar fi că nu există nici competiţie reală. S-a ajuns la un haos, nu e vorba de concurenţă, ci de piaţă neagră, inclusiv prin unele magazine. Ce alternative sunt în actuala conjunctură? Scăderea producţiei, falimentul sau vânzarea pe piaţa neagră. Majorarea TVA la 24% a distrus practic industria alimentară”, a precizat Sorin Minea.

Cât priveşte scumpirile apărute deja pe piaţă, la unele produse precum legumele şi fructele, preşedintele Romalimenta menţionează că acestea vor continua din cauza importurilor.

Creşteri cumulate de preţuri

Pâinea, produsele lactate, dar şi legumele şi fructele vor avea preţuri mai mari din martie 2011, comparativ cu perioada actuală, atenţionează liderul Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu.

„Din luna martie este foarte posibil să avem creşteri de preţuri la pâine cu 10-15% pentru că vom importa grâu de panificaţie. La fel, la lactate o majorare de 4-8%. În general pentru zonele în care se vor face importuri de materie primă vor fi unele creşteri de preţuri care se vor acumula spre sfârşitul semestrului I. Deşi consumul a scăzut importurile necontrolate şi lanţurile de intermediari vor majora preţurile la alimente”, susţine Dragoş Frumosu.

Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Adrian Rădulescu estimează că posibile creşteri de preţuri la produsele alimentare vor fi spre jumătatea anului şi vor proveni din diferenţele de curs valutar şi mai puţin din creşterea accizelor la carburanţi.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă