Parcă mai ieri aşteptam cu înfrigurare începutul mileniului III! Şi iată că primul deceniu al acestui mileniu se şi încheie, în ciuda parcă a adepţilor teoriei sfârşitului lumii, dispuşi oricând să inventeze noi apocalipse. Dar să-i lăsăm pe aceştia cu apocalipsele lor şi să vedem ce ne-a adus nouă bun anul ce tocmai se încheie. Pentru că, în ciuda greutăţilor economice, a circului politic care nici măcar nu mai reprezintă o noutate, oamenii şi-au văzut de treabă şi, cel puţin din punct de vedere al evenimentelor culturale, al spectacolelor, lucrurile s-au mişcat în sensul bun al cuvântului.
Sălile de teatru au fost pline, procurarea unui bilet ajungând să fie mai dificilă ca achiziţionarea unei cărţi bune sau ca a unui kilogram de carne, în ultimii ani ai comunismului. Festivalurile de teatru nu s-au întrerupt, aducând pe scenele româneşti spectacole europene de răsunet. Frederic Chopin a fost celebrat şi pe meleaguri româneşti, melomanii bucureşteni având bucuria întâlnirii cu interpreţi români şi internaţionali de mare valoare. Greii muzicii rock – AC/DC, Iron Maiden, Rammstein, unii dintre ei aşteptaţi ani de zile de generaţii întregi – au bucurat părinţi şi copii deopotrivă, constituind pentru mulţi „întâlnirea vieţii”. Persoanele cu nostalgii hippiote au retrăit Woodstock-ul alături de Bob Dylan, iar tinerii pentru care muzica anilor ‘70-’80 este încă un important reper cultural şi-au luat părinţii de mână şi i-au dus la Eric Clapton, pentru a le oferi un remember adolescentin.
Târgul de carte Gaudeamus a avut vânzări neaşteptate în acest an de criză, editurile întrecându-se în a ne oferi momente de lectură cât mai plăcute şi de o mare diversitate, iar televiziunile au continuat goana după rating, vedetele trecând de la o televiziune la alta mai ceva ca politicienii de la un partid la altul. A mai apărut un post de televiziune, „Zece Tv”, „Hallmark” a devenit „Diva Universal”, firmele de cablu şi-au păstrat în mare monopolul pe cartiere, programele Tv s-au schimbat uneori de la o zi la alta, dar televiziunea a continuat să ocupe o mare parte din timpul liber al românilor.
Una peste alta, din punctul de vedere al modalităţilor de petrecere a timpului liber – util şi relaxant – anul 2010 a fost unul ofertant şi de bună calitate. Un an plin de evenimente de toate genurile, diversificate, în care fiecare a avut ocazia de a-şi găsi ceva după gustul şi personalitatea sa.
Ce vă doresc pentru anul care începe? Dincolo de sănătate, „să fim schimbarea pe care dorim să o vedem în lume”, după cum spunea un mare gânditor indian.