-1.2 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăSpecialAnaliză: China a devenit mai puternică în 2010

Analiză: China a devenit mai puternică în 2010

Devenită anul acesta a doua economie mondială, China a părut însă inflexibilă şi izolată în diplomaţie şi politică, cum a fost în cazul acordării Premiului Nobel pentru Pace unui disident chinez aflat în detenţie, analizează AFP, citată de Mediafax.

În condiţiile în care importanţa Chinei a continuat să crească, relaţiile sale cu celelalte puteri s-au complicat şi ar putea, în opinia experţilor, să devină tot mai tensionate în 2011, când tentaţia unei schimbări ideologice apare la Beijing.

După ce a depăşit Franţa, Marea Britanie şi Germania datorită unei creşteri economice de circa 10 la sută, China a detronat anul acesta Japonia, aflată oână acum pe locul al doilea în economia mondială.

Vocea Chinei a fost din ce în ce mai solicitată în afacerile mondiale, mai ales în cadrul G20. Slăbiciunea presupusă a monedei chineze a acaparat summit-urile internaţionale, iar deciziile de politică monetară de la Beijing au cutremurat marile pieţe bursiere, petrolul şi aurul.

„China are acum o economie mult mai mare, iar deciziile pe care ea le ia au repercusiuni asupra întregii planete”, a constatat Tom Orlik, analist la Beijing în cadrul Stone & McCarthy Research Associates.

Plenara Partidului Comunist din octombrie a confirmat că succesiunea preşedintelui Hu Jinato avansează, cu apariţia celui care-i va fi foarte probabil succesor, Xi Jinping. Dar în spatele uşilor închise ale Comitetului Central, vocile care fac apel la reforme politice au fost din ce în ce mai puternice.

În acest context, acordarea Premiului Nobel pentru Pace disidentului încarcerat Liu Xiaobo a fost intolerabilă pentru Beijing.

Iar prăpastia s-a adâncit odată cu acest premiu, denunţat de China, în timp ce un scaun gol, dezastruos pentru imaginea sa, reprezenta la ceremonia de la Oslo laureatul încarcerat.

Fără reţinere sau complexe, Beijingul a utilizat cenzura, invectivele, ameninţările şi presiunile, oferind comunităţii internaţionale imaginea unei Chine refractare, inflexibile.

„Reacţiile autorităţilor chineze nu au făcut decât să consolideze un sentiment de neîncredere tot mai mare faţă de Beijing”, apreciază Valérie Niquet, director al Centrului Asia la Ifri.

Occidentul este „mai îngrijorat în faţa Chinei care pare să aleagă schimbarea ideologică şi afirmarea naţionalistă”, adaugă ea.

Pe plan diplomatic, anul a fost marcat pentru China de „reversuri în relaţiile sale cu majoritatea celorlalte puteri”, estimează Jonathan Holslag, de la Institutul de cercetare a Chinei contemporane din Bruxelles (BICCS).

„Dificultăţile cu Statele Unite arată că există prăpăstii în ceea ce priveşte interesele şi aşteptările care ar putea să nu fie depăşite”, adaugă el. „Chinei nu îi place predominanţa americană în Asia de Est”.

Anul acesta s-a observat o „marginalizare a Chinei pe scena internaţională şi mai ales în Asia”, apreciază Niquet.

În timp ce Beijingul se abţinea, în pofida presiunilor internaţionale, să îşi condamne aliatul nord-coreean pentru bombardarea unei insule din Coreea de Sud, „s-a constatat o consolidare a legăturilor strategice între Japonia, Coreea de Sud şi Statele Unite”.

„Tirurile de tun în Peninsula Coreeană au deservit mult China”, notează şi Hu Xingdou, de la Universitatea de Tehnologie din Beijing.

„Contrar anului trecut, când China a fost foarte aplaudată pentru rolul său în faţa crizei financiare, ea a fost foarte criticată anul acesta pe tema crizei coreene”, adaugă el.

Pentru 2011, numeroşi analişti prevăd, ca Holslag, că „relaţiile cu Occidentul vor continua să fie amare”.

„Pur şi simplu nu mai este prea mult loc pentru compromisuri”, crede acesta. „Există un număr în creştere de oficiali (chinezi) care cred că China trebuie să fie fermă pe poziţii”.

Chiar dacă, la vârf, „liderii sunt perfect conştienţi că China are nevoie de restul planetei”, conchide el.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă