-1 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPremierul Boc explică noua impozitare: Te uiţi la ce are un om...

Premierul Boc explică noua impozitare: Te uiţi la ce are un om în curte şi la venituri

Prim-ministrul Emil Boc a explicat, marţi seara, la TVR1, că Fiscul se „va uita în curtea” contribuabililor să vadă dacă au casă sau maşină de lux, pentru a aplica impozitarea veniturilor nedeclarate, de natură necunoscută, potrivit Agerpres.
Într-un interviu acordat televiziunii publice, premierul a explicat că impozitarea acestor averi se va face prin control indirect şi prin „metoda patrimoniului”.

„Controlul indirect este acela când faci o analiză a veniturilor şi cheltuielilor persoanei respective şi este metoda patrimoniului. Te uiţi la ce are un om în curte – are o casă foarte luxoasă, are o maşină de lux – şi te uiţi la venituri şi vezi că veniturile nu acoperă nici 10% din patrimoniul pe care îl are. Îl cheamă Fiscul şi îl întreabă: Dumneata, la Fisc, ai 100 de lei venituri, patrimoniul tău este de 1.000 de lei? Dacă nu poţi să justifici, diferenţa de la 100 la 1.000, ţi-o impozitez cu 16%, pentru că este un venit nejustificat”, a sus Boc.

Premierul a descris şi o altă modalitate de control, „metoda cheltuielilor”. „Ai venituri, iarăşi foarte mici, dar ai concedii în străinătate, maşini, la fel, de lux, cumpărături şi bijuterii şi alte lucruri de acest fel, foarte scumpe şi Fiscul te întreabă: Veniturile tale sunt de 100 de lei, bijuteriile, vacanţele, concediile, maşinile sunt de 300 de lei? Nu poţi să justifici de unde ai aceşti bani, diferenţa o plăteşti prin impozitarea cu 16%”, a mai arătat şeful Guvernului.

Un departament din cadrul ANAF va verifica persoanele cu venituri foarte mari şi va impozita cu 16% veniturile nedeclarate de natură necunoscută, estimate prin metode de control indirect, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, după şedinţa de Guvern din 23 decembrie. Acesta a arătat că va fi impozitată diferenţa între veniturile declarate şi situaţia fiscală personală, stabilită pe baza metodelor indirecte de control – metoda cheltuielilor efective, metoda fluxurilor financiare şi metoda patrimonială, urmărindu-se discrepanţele între venituri şi cheltuieli şi elementele de creştere de avere, în condiţiile inexistenţei unor venituri corespunzătoare, declarate Fiscului.

Cele mai citite

România-Cipru 4-1. Naționala va fi în urna a doua valorică pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026

România a încheiat cu o victorie campania excelentă din Nations League. Tricolorii s-au impus cu scorul de 4-1 împotriva reprezentativei din Cipru, pe Arena...
Ultima oră
Pe aceeași temă