4.6 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăSpecialCreşterea participaţiei OTE la Romtelecom nu ar fi o afacere rea -...

Creşterea participaţiei OTE la Romtelecom nu ar fi o afacere rea – şeful DT pentru Europa

Creşterea participaţiei OTE la Romtelecom nu ar fi o afacere rea, însă există încă unele incertitudini în privinţa acestei afaceri, a declarat Guido Kerkhoff, şeful pentru subsidiarele din Europa ale Deutsche Telekom (DT), cel mai mare acţionar al grupului elen OTE, informează Mediafax.

Statul român a anunţat în noiembrie că vrea să vândă participaţia de 46% deţinută la Romtelecom şi a cerut OTE, acţionar majoritar cu 56%, să înainteze o ofertă. DT deţine 30% din acţiunile OTE, fiind cel mai mare acţionar, urmat de statul elen, cu 20%.

„Afacerea în sine nu este rea, dar există anumite incertitudini cauzate de concurenţa de preţ pe piaţa din România”, a spus Kerkhoff, într-un interviu acordat cotidianului Financial Times Deutschland.

Grupul german se află în competiţie pe piaţa sud-est europeană cu alţi operatori telecom occidentali, ca Telekom Austria sau France Telekom. Noi achiziţii sunt posibile, grupul fiind implicat în licitaţii pentru achiziţia unor companii de stat în Serbia şi Kosovo, în timp ce în România participaţia la Romtelecom ar putea fi majorată.

„Suntem numărul unu sau avem o poziţie solidă pe doi pe pieţele pe care suntem prezenţi şi vrem să ne menţinem”, a declarat oficialul DT.

OTE, care face parte din divizia europeană a DT, nu se ridică la nivelul aşteptărilor grupului telecom german. Această situaţie trebuie să se schimbe, iar DT vrea să-şi salveze investiţia în OTE prin măsuri radicale, ca reduceri de personal sau de salarii, a spus Kerkhoff.

„Pe ansamblu, cheltuielile de personal reprezintă 37% din venituri la OTE, în timp ce la DT doar 20%”, a afirmat el.

DT se bazează pe pieţele telecom din Europa de Sud-Est pentru rate ridicate de creştere comparativ cu pieţele mai mature din vestul Europei, a adăugat Kerkhoff, care ocupă un post şi în Consiliul de Administraţie al grupului.

DT are aproape 200 de milioane de clienţi şi este activ în aproximativ 50 de ţări. Peste jumătate din venituri, care s-au ridicat la 64,6 miliarde de euro anul trecut, au fost generate de operaţiunile din afara Germaniei. În Europa Centrală şi de Est, DT este prezent în Ungaria, Cehia, Croaţia, Polonia, Slovacia, Muntenegru, Ucraina sau Turcia, în timp ce OTE desfăşoară operaţiuni în regiune în Grecia, România, Albania, Bulgaria, Macedonia sau Serbia.

OTE a anunţat, săptămâna trecută, că va cere prelungirea cu trei luni, până în martie, a termenului până la care trebuie să transmită Guvernului un răspuns la cererea de a prezenta o ofertă de preţ pentru pachetul de 46% din acţiunile Romtelecom deţinut de stat.

Grupul are nevoie de încă trei luni pentru a decide dacă va achiziţiona integral compania românească, a spus Michael Tsamaz, director general şi preşedinte la OTE.

Ministerul Comunicaţiilor a anunţat, la sfârşitul lunii noiembrie, că statul doreşte să vândă pachetul de acţiuni pe care îl deţine la Romtelecom şi a cerut OTE să vină cu o ofertă de preţ până la finele acestui an, o altă variantă fiind listarea titlurilor la bursă. Intenţia de vânzare a fost prezentată de către Marius Fecioru, secretar de stat în cadrul Ministerului Comunicaţiilor, care s-a întâlnit la Bucureşti cu Kerkhoff, cu Michael Tsamaz, preşedinte al Hellenic Telecommunications Organization (OTE), şi cu Yorgos Ioannidis, director general al Romtelecom.

Ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme, a afirmat, la momentul respectiv ,că participaţia statului la Romtelecom este evaluată la un miliard de euro, sumă pe care se aşteaptă să o încaseze prin vânzarea către OTE sau pe piaţa de capital.

Romtelecom este cel mai mare operator de telecomunicaţii fixe, cu afaceri de peste 800 milioane de euro în 2009.

OTE a devenit acţionar la Romtelecom în 1998, când a preluat 35% capitalul social al companiei şi a primit dreptul de uzufruct pentru încă 16% din acţiuni pentru 675 milioane de dolari. Grupul elen a devenit acţionar majoritar la Romtelecom în 2003, cu 54,01% din acţiuni, contra sumei de 273 milioane de dolari.

Pe lângă Romtelecom, OTE deţine în România divizia locală a grupului de telefonie mobilă Cosmote, dar şi prin reţeaua de magazine Germanos, cu profil IT&C.

Cele mai citite

Zelenski vrea trupe occidentale în Ucraina pentru „forţarea Rusiei la pace”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat joi că o eventuală desfăşurare de trupe occidentale în Ucraina ar ajuta la "forţarea Rusiei la pace" şi...

Zelenski vrea trupe occidentale în Ucraina pentru „forţarea Rusiei la pace”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat joi că o eventuală desfăşurare de trupe occidentale în Ucraina ar ajuta la "forţarea Rusiei la pace" şi...

Partidul bulgar „Renașterea” cere alipirea Macedoniei și sudului Basarabiei la Bulgaria

Partidul extremist „Renașterea”, din Bulgaria, a scris joi, pe pagina de Facebook, un comentariu referitor la revendicări teritoriale. Pornind de la declarațiile recente ale...
Ultima oră
Pe aceeași temă