8.1 C
București
duminică, 15 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCând e avantajos impozitul de 3%

Când e avantajos impozitul de 3%

Au de câştigat doar firmele care au o marjă de profitabilitate de cel puţin 18,75% din încasări.

După ce la sfârşitul anului trecut, impozitul de 3% pentru microîntreprinderi a fost eliminat şi Legea bugetului a fost proiectată pentru un impozit de 16% din profit, guvernanţii au revenit asupra deciziei.

De la 1 ianuarie 2011, microîntreprinderile vor avea posibilitatea de a alege între plata impozitului de 16% din profit şi o taxă de 3% din venituri, în baza unei modificări la Codul Fiscal decise de Guvern. Pentru acest sistem de impozitare pot opta firmele care au până în nouă angajaţi şi au obţinut în anul anterior un venit de până în 100.000 de euro. În schimb, firmele care obţin venituri din activităţi bancare, jocuri de noroc sau din consultanţă şi management vor plăti, în continuare, impozitul stabilit de 16% din profit.

În ce condiţii însă este mai rentabil pentru o microîntreprindere să opteze pentru taxa de 3% din venituri? De exemplu, firma are o cifră de afaceri 100.000 lei şi un profit de 21.000 lei, În acest caz, profitul este mai mare de 18,75% (3*100/16) din cifra de afaceri şi cel mai profitabil pentru microîntreprindere este să plătească o taxă de 3% din venituri, adică 3.000 lei (faţă de un impozit de 16%, adică 3.360 de lei).

În schimb, dacă firma are un profit, de exemplu, de 17.000 lei şi o cifră de afaceri de 100.000, iar profitul în acest caz este mai mic de 18,75% din cifra de afaceri, cea mai convenabilă opţiune va fi plata unui impozit de 16%, adică 2.720 lei (faţă de o taxă de 3%, adică 3.000 lei).

„Noi am avut în vedere simplificarea, chiar dacă la prima vedere se consideră că 3% ar fi mai puţin decât 16% la nivelul profitului net. Impactul este pozitiv şi foarte multe microîntreprinderi vor opta”, a spus ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu. Guvernul estimează că noul sistem va aduce la buget venituri suplimentare de aproape 100 milioane lei.

Până la sfârşitul anului 2009, microîntreprinderile au beneficiat de un regim special de impozitare, care le permitea să opteze între plata impozitului pe profit şi plata unui impozit pe venit, care a crescut progresiv în ultimii ani până la 3% din venituri.

Cele mai citite

MApN: S-au înmulțit acțiunile de dezinformare și manipulare răspândite în spațiul public

Ministerul Apărării afirmă că apărarea şi securitatea României nu sunt ameninţate de aliaţi şi parteneri MApN transmite că au apărut noi dezinformări cu privire la...

România se confruntă cu una dintre cele mai grave crize ale pieței muncii din Europa

Țara noastră are a treia cea mai mare rată a șomajului în rândul tinerilor, după Spania și Suedia Banca Națională a României semnalează că rata...

Surpriză pe Autostrada Moldovei: Tronsonul Buzău – Focșani va fi deschis înainte de Crăciun

Experții avertizează însă, că graba pentru deschiderea traficului, ar putea afecta calitatea lucrărilor Un tronson de aproape 36 de kilometri din Autostrada Moldovei (A7) va...
Ultima oră
Pe aceeași temă