Preşedintele Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin, care va prezida marţi prima şedinţă a noului Legislativ de la Chişinău, a declarat că va face apel la întregul Parlament să-şi consolideze eforturile şi să înceapă o activitate în interesul R.Moldova, pentru a nu permite alegeri anticipate, potrivit NewsIn.
Noul Parlament se reuneşte marţi după-amiază în prima şedinţă. Aceasta va fi prezidată de către decanul de vârstă al noului Legislativ, Vladimir Voronin, în vârstă de 69 de ani. Liderul PCRM a declarat luni că şi-a pregătit deja un mesaj, pe care-l va transmite deputaţilor.
Potrivit Publika TV, Voronin a precizat că va face apel la întreg Parlamentul să-şi consolideze eforturile şi să înceapă o activitate în interesul R.Moldova, al poporului, pentru a nu permite alegeri anticipate.
Prima şedinţă a noului Parlamentului al R. Moldova format în urma alegerilor legislative din 28 noiembrie va avea loc marţi. Preşedintele interimar Mihai Ghimpu a semnat la sfârşitul săptămânii decretul privind convocarea primei şedinţe a Parlamentului după ce Curtea Constituţională a confirmat legalitatea alegerilor parlamentare din 28 noiembrie, a validat mandatele celor 101 deputaţi şi a confirmat listele candidaţilor supleanţi la funcţia de deputat.
După ce noul Legislativ va fi validat, Mihai Ghimpu îşi pierde în mod automat funcţia de preşedinte interimar şi cea de preşedinte al Parlamentului.
Parlamentarii urmează să aleagă preşedintele Legislativului, vicepreşedinţii şi să formeze grupurile parlamentare şi comisiile permanente. Noul Parlament trebuie să formeze şi o comisie specială, responsabilă pentru organizarea alegerii preşedintelui R. Moldova. Decizia trebuie luată cu votul a cel puţin 61 de deputaţi, în cel mult două luni de la data constituirii Parlamentului şi urmează a fi validată de Curtea Constituţională. Noul şef al statului desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, iar premierul desemnat prezintă Legislativului programul său de activitate şi lista viitorilor membri ai Guvernului. Cabinetul intră în exerciţiul funcţiunii după ce obţine votul de încredere al Parlamentului.
Prima şedinţă a noului Parlament al R. Moldova are loc în condiţiile în care Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat şi Partidul Liberal – cele trei formaţiuni proeuropene care au intrat în Legislativ – nu au ajuns încă la un acord în vederea formării unei coaliţii de guvernare la Chişinău în urma alegerilor din 28 noiembrie.
Democraţii conduşi de Marian Lupu au luni întâlniri cu Partidul Comuniştilor, iar în cursul serii sunt programate noi discuţii cu liberal-democraţii şi liberalii în vederea formării unei coaliţii de guvernare la Chişinău în urma alegerilor din 28 noiembrie.