Şase regizori au realizat un film-omagiu pentru Istanbul, încercând să prezinte numeroasele faţete, dar şi trecutul uitat al acestui oraş, relatează CNN, citat de NewsIn.
O mamă îşi descoperă fiul pe care îl credea mort. Doi îndrăgostiţi caută refugiu din cauza poveştii lor de dragoste interzise. Un om de afaceri îşi găseşte fericirea într-un oraş pe care în trecut l-a condamnat. Acesta este Istanbulul văzut de şase tineri regizori, care au conceput şase poveşti de câte 15 minute fiecare, reunite sub titlul „Nu mă uita, Istanbul”.
„Istanbulul are una dintre cele mai diverse şi colorate istorii. Poţi intra pe o stradă oarecare şi descoperi o clădire romană care odată a fost o baie turcească, ce a devenit apoi închisoare britanică şi acum este un restaurant rusesc”, spune Huissein Karabei, regizor şi producătorul filmului. „De asemenea, există numeroase influenţe. Uneori ne este greu să le vedem, iar în viaţa noastră de zi cu zi uităm că elementele trecutului ne fac ceea ce suntem”, subliniază el.
Karabei a câştigat premiul pentru Cel mai bun regizor la Festivalul de film Tribeca din New York pentru pelicula din 2008 „My Marlon and Brando”.
Printre cei şase regizori figurează Aida Begici, care a obţinut merele premiu al criticilor la Cannes, în 2008, pentru drama „Snow”, şi Hani Abu-Assad, care, cu „Paradise now”, a primit Globul de Aur pentru cel mai bun film străin, în 2005.
Niciunul dintre regizori nu este din Istanbul, dar toţi au experienţe legate de acest oraş.
Povestea lui Begici aduce în prim-plan o tânără actriţă bosniacă. Aflată la Istanbul, unde se pregăteşte pentru un rol în „Othello”, ea trebuie să facă faţă telefoanelor pe care le primeşte de la iubitul ei gelos. „Este povestea unei femei care se confruntă cu două emoţii diferite. Istanbulul este fizic împărţit în două şi simbolic împărţit în numeroase culturi. Este oraşul perfect pentru a explora ideea unei minţi acaparate de idei diferite”, spune Begici.
Într-o altă poveste, o tânără din Israel şi un tânăr din teritoriile palestiniene caută refugiu în Istanbul. „Niciunul nu şi-ar putea arăta afecţiunea la Tel Aviv sau în Cisiordania, deci Istanbulul este locul perfect pentru ei”, spune unul dintre regizori.
Filmul îşi va face debutul internaţional anul viitor, fie la Cannes, fie la festivalul de film de la Berlin.