Poate şi sub influenţa festivităţii laice a Revelionului, Crăciunul şi-a schimbat mult orientarea. De la celebrarea Naşterii, la sărbătoarea contemporană a cadourilor, a exuberanţei comerciale şi a bucuriei lunii, s-a făcut o trecere treptată, păstrându-se fondul de veselie.Legendele româneşti îl prezintă pe Crăciun într-o primă ipostază de opozant al Naşterii. Se spune că Maica Domnului a fost găzduită şi ajutată să aducă pe lume pruncul divin de către nevasta lui Crăciun, Crăciunoaia.
Aflând că a lucrat de ziua lui, îi retează mâinile virtuoasei soţii, dar Maica Domnului o vindecă. Astfel, se marchează convertirea lui Crăciun (divinitate păgână simbolizând anul vechi) la noua religie, devenind un simbol al sărbătorii creştine. Figura lui Moş Nicolae, care le-a salvat pe cele trei fete aruncându-le pe horn trei pungi cu galbeni, a influenţat mult Moş Crăciunul de azi, aducătorul de daruri. Importarea sa în Statele Unite i-a transformat mai mult profilul în buna tradiţie americană a valorificării comerciale a spectaculosului.
De-a lungul timpului, la portretul Moşului s-au adăugat hainele roşii, obrajii rumeni, trăsura fermecată ce zboară prin nori etc.
În 1885, Thomas Nast, ilustrator al ziarului Hasper”s Illustrated Weekly, stabileşte reşedinţa oficială a Moşului la Polul Nord, ascunsă de zăpada veşnică a tărâmurilor polare.
Fiecare an ne întoarce treptat către redescoperirea acestora, dar poate că niciodată nu avem timpul să ne aplecăm cu atenţia necesară asupra descifrării lor, atraşi în vârtejul cumpărăturilor, al invitaţiilor şi pregătirilor.
Şi totuşi, cine este străvechiul Moş aducător de cadouri şi care este misterioasa lui conexiune cu Iisus, a cărui naştere o sărbătorim? De ce pregătim tradiţionalele mâncăruri? Care este raţiunea schimbării cadourilor? Ce înseamnă obiceiul colindatului? Împodobitul bradului – o tradiţie nelipsită – este oare legată de naşterea lui Iisus?
Tradiţionalul sfârşit de an este perceput ca o degradare treptată a timpului, urmată de o renaştere, iar întregul cortegiu de datini se leagă de asigurarea unei bune treceri în noul timp „renovat”: facem curat în case şi în suflete, sărbătorim sfârşitul postului cu pregătiri culinare tradiţionale, dăruim şi primim cadouri pentru a pecetlui armonia familială şi deschidem uşa colindătorilor care ne anunţă cu veselie Naşterea.
„Îmbătrânirea” treptată a timpului este reflectată de prezenţa, în şirul de sărbători de final de an, a mai multor figuri de moşi: Moş Andrei, Moş Nicolae, Moş Ajun, Moş Crăciun.
Darurile de Crăciun sunt interpretate ca o replică simbolică a darurilor aduse de magi pruncului iar colindele aduc creştinilor marea veste a naşterii lui Iisus.
Bradul împodobit
Dintotdeauna a fost privit ca un simbol al veşniciei, iar la români a jucat un rol absolut special, dacă este să ţinem cont de prezenţa sa în cadrul ceremonialului de nuntă şi de o tradiţie absolut uimitoare: spovedania la brad. În timpurile moderne, merele au fost înlocuite cu globuri. Alte podoabe care s-au adăugat ulterior au fost steaua ce orna vârful bradului, reprezentând călăuza magilor spre Betleem – şi lumânările, care au fost înlocuite cu beculeţe electrice. Transformate în spirit creştin, toate aceste vechi datini capătă o nouă şi vie strălucire, sărbătorind naşterea luminii şi speranţei.
Decoraţi şi vă jucaţi în familie
Pentru familiile numeroase, cu copii, nepoţi, eventual bunici, este ideal să se intre în atmosferă încă din timpul decorării şi să se facă din asta o sărbătoare în sine, o joacă împreună, la care să participe toţi membrii, să se amuze şi să socializeze. Puteţi folosi un brad natural, mireasma sa, alături de cea a portocalelor, va întregi amibanţa. Se pot folosi globuri şi decoraţiuni multicolore pentru o amenajare veselă şi strălucitoare.
Ambalaţi cadourile în hârtie colorată şi aşezaţi-le sub brad – acestea vor reprezenta un decor în sine. Decoraţi, deasemenea, uşile cu crengi de brad sau coroniţe şi nu uitaţi să puneţi steluţe atârnate lângă brad, după modelul şi în spiritul american.
Aranjarea şi împodobirea bradului
Împodobirea bradului de Crăciun este o tradiţie cu semnificaţie aparte, un moment mult aşteptat de întreaga familie, în special de cei mici. În timpul sărbătorilor de iarnă, locul în care este aşezat bradul devine punctul de atracţie al locuinţei.
Bradul trebuie ales în funcţie de tipul de locuinţă de care dispuneţi (apartament sau casă), pentru a se încadra perfect în dimensiunile ei. Ideal ar fi ca acesta să nu fie nici prea mare, nici prea mic şi să aibă ramuri bogate.
Nu aşezaţi bradul lângă surse de căldură (şemineu, calorifer etc.). Locul ideal trebuie puţin retras, în afara zonelor de trafic, pentru a evita mişcarea sau răsturnarea lui. Dacă locuinţa are spaţii larg deschise, bradul poate fi amplasat într-o zonă centrală, dând astfel posibilitatea de a fi admirat din cât mai multe unghiuri. În cazul în care locuiţi într-un apartament de dimensiuni reduse, veţi fi condiţionaţi să alegeţi un brad mic. Există totuşi şi un avantaj: acesta va putea fi poziţionat în orice zonă a casei. Nu trebuie trecut cu vederea nici suportul pentru brad, care trebuie să fie stabil şi rezistent.
În cazul în care preferaţi un brad artificial cu structură metalică, nu folosiţi instalaţii electrice pentru decorare.
Împodobirea bradului este cu siguranţă strâns legată de gusturile şi preferinţele fiecăruia. Cel mai important este să evitaţi supraîncărcarea acestuia.
Un brad cu prea multe sau prea puţine decoraţiuni nu oferă o privelişte prea plăcută. Indiferent de obiectele decorative preferate – globuri, îngeraşi, beteală, instalaţii luminoase – acestea trebuie dispuse simetric, pentru a preîntâmpina răsturnarea bradului.
Nu renunţaţi la decoraţiunile vechi! Combinate cu cele noi, acestea vor da un farmec aparte aranjamentului. Este recomandat ca ornarea bradului să înceapă cu decoraţiunile mai mari, care vor fi aşezate în partea de jos şi să continue cu cele mici. Iar pentru ca atmosfera de sărbătoare să se simtă în toată casa, apelaţi la coroniţe şi aranjamente din crenguţe de brad şi lumânări.
Accente tradiţionale româneşti
Încăperea poate fi simplă, amintind de zăpadă şi cer senin. În prim plan sunt aduse obiceiurile de iarnă româneşti. Farfurii, linguri pictate, ştergare şi şervete de pânză brodate şi dantelate se pot găsi de exemplu la Muzeul Satului la preţuri convenabile. S-a adăugat culoare prin verdele bradului, al coroniţei şi al iederei iar ornamentele albe şi roşii au adus veselia obligatorie într-o seară ca aceasta.
Cum priveşti amenajarea de Crăciun pentru acest an?
Evident nu vei avea timp şi buget pentru a schimba ¬amenajarea întregii locuinţe, dar este suficient să foloseşti nişte trucuri minore pentru a schimba atmosfera de sărbători. În primul rând trebuie să te gândeşti ce schimbări minore poţi face cu impact maxim. Bradul este cel mai important element, ce nu poate lipsi de sărbători. El este simbolul iernii şi al Crăciunului şi nu trebuie neglijat. Bradul poate fi natural pentru mireasma proaspătă pe care o aduce în casă.
Oferă-ne câteva dintre trucuri, eventual care sunt în trend.
Pentru familiile numeroase, cu copii, nepoţi, bunici se pot folosi decoraţiuni multicolore pentru o amenajare veselă, în timp ce, pentru familiile mai mici, puteţi opta pentru pentru o gamă coloristică asortată cu nuanţele casei. Cele mai moderne pentru acest sezon sunt combinaţiile între un brad alb înzăpezit cu globuri argintii, negre şi/sau mov.
Tenta glamour este foarte elegantă şi se potriveşte amenajărilor deosebite. Pentru cei cu amenajări minimaliste se poate încerca şi o variantă neconvenţională: aceea de a folosi în loc de brad un aranjament din crengi uscate patinate cu vopsea argintie şi decorate cu cristale, în locul clasicelor globuri. Perdelele şi draperiile, care dau atmosferă întregii încăperi, se pot schimba cu unele în nuanţe de roşu sau grena, sau, pur şi simplu, accesoriza cu globuri sau „fulgi de zapadă”. Dacă aveţi gradină puteţi profita la maxim pentru a intra în spiritul sărbătorilor cu ajutorul ornamentelor speciale şi luminiţelor colorate.
Pentru un iluminat sărbătoresc este recomandat să urmăriţi arhitectura casei la instalarea corpurilor de iluminat şi să le poziţionaţi în linia gardului, a ramelor ferestrelor şi acoperişului.