Situaţia din Haiti, unde holera a făcut peste 2.500 de victime până în prezent, ar putea provoca o pandemie de holeră pe plan mondial, a estimat joi medicul sanitar-şef al Rusiei, Ghennadi Onişcenko, potrivit Agerpres.
Potrivit acestuia, în Haiti, holera a dus deja la spitalizarea a circa 58.000 de persoane, în timp ce 335 de cazuri de contaminare s-au înregistrat în Republica Dominicană, ţară vecină cu Haiti, destinaţia preferată a unui număr important de turişti ruşi în fiecare an.
În acest context, medicul sanitar-şef al Rusiei a specificat că aproximativ 18.000 de turişti ruşi, care s-au întors recent din Republica Dominicană au fost supuşi la un examen medical de către specialişti ai Serviciului federal pentru protecţia consumatorului (Rospotrebnadzor) însă niciun caz de contaminare cu holeră nu a fost detectat.
Medicii manifestă îngrijorare nu doar din cauza răspândirii rapide a acestui vibrion holeric periculos, ci şi din cauză că tulpina acestui vibrion holeric rezistă la antibiotice. De aceea, a menţionat responsabilul sanitar rus, măsurile luate în Haiti pentru stoparea holerei nu au dat până acum rezultate tangibile.
O altă ameninţare la adresa sănătăţii omenirii vine din Tadjikistan, unde se înregistrează o epidemie de poliomelită. Numărul bolnavilor de poliomelită a depăşit cifra de 700 , iar boala a secerat deja 26 de vieţi în această fostă republică sovietică din Asia Centrală.