România consideră aderarea la spaţiul Schengen „un drept ce poate fi reclamat”, scrie cotidianul elveţian Neue Zuercher Zeitung, criticând reacţia preşedintelui român, Traian Băsescu, faţă de scrisoarea franco-german privind blocarea intrării Bucureştiului şi Sofiei la spaţiul Schengen, potrivit Mediafax.
În timp ce Sofia a promis să-şi sporească eforturile în vederea ameliorării situaţiei în acest domeniu, conducerea de la Bucureşti a reacţionat la scrisoarea franco-germană manifestându-şi indignarea, comentează Deutsche Welle în pagina electronică.
„Aderarea la spaţiul Schengen pare să fie considerată la Bucureşti un drept ce poate fi reclamat. Doar astfel se poate explica declaraţia preşedintelui Băsescu, potrivit căreia România este, vădit, discriminată”, scrie Neue Zuercher Zeitung, citat de Deutsche Welle.
„Ţările care au adoptat o atitudine critică faţă de rapida cooptare a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, consideră mai importantă eliminarea riscurilor la adresa securităţii lor interne decât ocazia de a face un favor politic”, adaugă cotidianul elveţian.
Subiectul este analizat pe larg şi în toate marile ziare germane.
Astfel, într-un editorial semnat de Georg Hefty şi publicat pe prima pagină a cotidianului Frankfurter Allgemeine Zeitung, se precizează că „UE este o invenţie occidentală”. „Ţările vest-europene i-au stabilit spiritul şi setul de măsuri pe care ar trebui să le respecte toate statele membre. Este clar ce se aşteaptă în Occident de la ţările care au aderat de-a lungul timpului la Uniune, la zona euro şi spaţiul Schengen. Îndoielnică este însă măsura în care statele din vest, clasa nobilă a Uniunii, s-au străduit să trateze ţările din est ca partenere autentice”, adaugă editorialul.
„Chiar dacă avertismentul franco-german este bine justificat, nu este în regulă să urmărească scopuri tacite, străine de problema în sine, pe care nu le poate suporta nici un parteneriat autentic”, adaugă editorialistul din Frankfurt.
În consens cu Suedeutsche Zeitung din Muenchen şi cu alte ziare de stânga, cotidianul berlinez de dreapta, Die Welt, condamnă fără drept de apel controlul excesiv asupra presei scrise şi a audiovizualului, instituit la Budapesta, referindu-se inclusiv la situaţia României şi Bulgariei în cadrul UE.
„Noua lege ungară deschide larg poarta punerii sub tutelă a presei critice, este penibilă şi reprezintă o ruşine pentru Europa. Pentru că adoptarea ei vădeşte una din erorile de bază ale construcţiei europene. Înaintea aderării, Comisia Europeană poate stabili un barem înalt pentru criteriile de integrare. Dar după aderare abia dacă mai dispune de instrumentele necesare menţinerii ţărilor respective la un standard înalt. Toate acestea sunt valabile în egală măsură pentru Ungaria, pe de o parte, şi pentru România şi Bulgaria pe de alta”, scrie Die Welt.
Există în Europa de Est, potrivit cotidianului, „două categorii de ţări. Cele care au profitat de intrarea în UE spre a se maturiza politic, şi cele în care s-a produs recidiva. Din această ultimă categorie face parte şi Ungaria”.