Craterul apărut în oraşul Ocna Mureş are o suprafaţă de 8.000 de metri pătraţi, potrivit unui comunicat de presă remis joi, Agerpres, de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) ‘Unirea’ Alba, în condiţiile în care surparea era, miercuri, la orele amiezii, de doar 200 de metri pătraţi.
Diametrul craterului a fost iniţial de doar 5-7 metri, iar în prezent are peste 100 de metri. Evoluţia fenomenului de surpare stagnează, se arată în comunicatul ISU Alba. În timpul nopţii s-a asigurat iluminatul cu proiectoare şi generatoare în zonă pentru continuarea acţiunilor de intervenţie şi monitorizarea fenomenului, prin observarea martorilor instalaţi şi patrularea zonei. Echipele de la E-ON Gaz şi Electrica monitorizează instalaţiile proprii din zona afectată.
Este în continuare întreruptă alimentarea cu gaz metan a unei suburbii a oraşului, fiind afectaţi 2.000 de consumatori.
Unii dintre locatarii mai multor blocuri situate în apropierea craterului au preferat, de teamă, să-şi evacueze încă de miercuri bunurile din apartamente, ca o măsură de precauţie, cu toate că nu a fost emis un ordin în acest sens din partea autorităţilor.
Surparea a fost cauzată de apa sub presiune provenită de la o sondă aparţinând S.C. Salina R.A. din oraşul Ocna Mureş, care a ajuns la suprafaţă, potrivit reprezentanţilor ISU Alba.
Un supermarket a fost distrus în totalitate, iar o casă de locuit are un perete căzut. Au fost înregistrate fisuri în structura de rezistenţă a clădirii care găzduieşte Trezoreria oraşului, precum şi la două case de locuit, un magazin, un atelier şi două cabinete medicale. Strada Nicolae Iorga este surpată pe o distanţă de aproximativ 200 de metri, iar pe strada Mihai Eminescu au fost semnalate fisuri în căile de comunicaţii.
Alimentarea cu energie electrică şi cu apă a fost întreruptă miercuri timp de mai multe ore în zona limitrofă craterului.
Au fost evacuate 19 persoane, inclusiv din două case parohiale, care s-au adăpostit într-un apartament propriu, respectiv într-o locuinţă ANL, precum şi bunurile din cinci imobile, din Trezorerie, un magazin şi din cele două cabinete medicale. Bunurile din casa parohială ortodoxă şi Trezoreria Ocna Mureş au fost evacuate la Căminul Cultural, respectiv la Casa de Cultură.
Aproape 200 de angajaţi ISU, jandarmi, poliţişti, militari, au fost mobilizaţi la faţa locului încă de miercuri pentru luarea măsurilor necesare înlăturării riscurilor.
În urma unei şedinţe a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Alba, desfăşurată miercuri în Ocna Mureş, s-a dispus, printre altele, efectuarea în regim de urgenţă a unui studiu geotehnic.