La sfârşitul anului se trage linia şi se confruntă rezultatele cu cele din anul precedent. Trendul din ultima perioadă dă însă impresia cea mai puternică, iar aceasta este, fără îndoială, intrinsec legată de criza economică ce afectează toate sectoarele.
Indicele imobiliare.ro, stabilit pe baza ofertelor, deci al preţului solicitat de proprietari, anunţă noi praguri minime ale preţurilor apartamentelor în toată ţara, la sfârşitul lunii noiembrie. Valoarea medie a Indicelui imobiliare.ro înregistrată la sfârşitul lunii noiembrie la nivel naţional, 1.049 euro/mp util, reprezintă nivelul minim al ultimilor doi ani şi jumătate pentru segmentul rezidenţial. Cea mai accentuată rată de scădere, de 2,7%, a fost resimţită în Constanţa. Scăderi importante au fost înregistrate şi în Cluj-Napoca, Timişoara, Braşov sau Bucureşti. Cea mai mare scădere a fost înregistrată la Timişoara (- 18%), singura excepţie constituind-o Iaşiul, cu o creştere de 2,1%. Deasemenea, conform unei analize realizate tot de www.imobiliare.ro, preţurile solicitate în prezent de proprietari pentru casele şi vilele noi, construite după 2005, scoase la vânzare în Bucureşti, Ilfov, Timiş, Braşov, Iaşi, Cluj şi Constanţa, sunt cu până la 42% mai mici decât acum doi ani.
Şi pentru chirii trendul este descendent, aşa cum arată un studiu Imopedia efectuat pentru Bucureşti, pe ofertele publicate în site-ul portalului în perioada decembrie 2009 – decembrie 2010. Conform acestuia, însă, piaţa locuinţelor pentru închiriat din Capitală este una stabilă, mult mai puternică decât cea a vânzărilor. Scăderile cele mai mari s-au înregistrat la garsoniere şi apartamentele de două camere din zonele centrale şi ultracentrale. Astfel, dacă la sfârşitul lui 2009 proprietarii se aşteptau să primească pentru o garsonieră dintr-o locaţie ultracentrală în Capitala 350 euro, în decembrie 2010 aceştia şi-au revizuit pretenţiile cu 17% în jos, solicitând pentru acelaşi tip de proprietate 290 euro.
Veştile sunt ceva mai bune pentru domeniile retail, birouri şi industrial. În ceea ce ne priveşte, începem şirul de retrospective ale anului care tocmai se termină. În acest număr prezentăm situaţia pieţei locuinţelor vechi, urmând ca în următorul să ne referim la cele noi.