Deputaţii şi senatorii reiau marţi discuţiile pe legea bugetului de stat, urmând să fie analizate anexele actului normativ, după ce luni seară parlamentarii au epuizat dezbaterea pe articole, potrivit Agerpres.
„Am epuizat legea bugetului pe articole. Conform înţelegerii convenite, şedinţa se întrerupe aici. Ne revedem mâine dimineaţă (marţi – n.r.) la ora 9.00, pentru a continua dezbaterile”, a spus preşedintele de şedinţă, Ioan Oltean.
Luni, plenul reunit al Parlamentului a respins amendamentul admis de comisiile de buget privind scăderea cotei de impozitare a veniturilor IMM-urilor la 3%, ministrul de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, susţinând însă că această măsură va fi introdusă în Codul Fiscal din 2011.
Cu ocazia dezbaterilor de luni, premierul Emil Boc a declarat că sumele alocate pentru investiţii vor creşte în 2011 de la 33 miliarde lei la 35 miliarde lei. În afara investiţiilor de la bugetul de stat, în 2011 intră în exerciţiu programul naţional de dezvoltare a infrastructurii, gestionat, pregătit şi pus în aplicare de Ministerul Dezvoltării Regionale, în valoare de patru miliarde de euro. De asemenea, 400 de localităţi vor beneficia de sisteme de alimentare cu apă şi colectare a apelor reziduale. Din programul de mediu se vor mai executa investiţii de circa un miliard de euro pentru lucrări de prevenire a inundaţiilor. Dezvoltarea economică a României în 2011 va permite scăderea ratei şomajului de la 7,5% în anul în curs, la 6,9%.
Liberalii au anunţat, luni dimineaţă, după şedinţa conducerii centrale a partidului, că vor vota împotriva proiectului legii bugetului de stat, pe care îl consideră nerealist şi destinat clientelei politice a actualei puteri. La finalul şedinţei conducerii centrale, liderul PNL, Crin Antonescu, a afirmat că liberalii nu vor încerca să blocheze legea bugetului, susţinându-şi toate amendamentele, dar nici nu vor putea merge „pe repede înainte”.
Şi liderul conservatorilor, Daniel Constantin, a susţinut că bugetul de stat este „nerealist”, principalul beneficiar fiind, în opinia sa, „clientelismul politic”.
Proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2011 a fost aprobat, duminică, de comisiile parlamentare reunite de finanţe-bănci, după discuţii ce au durat trei zile.
Raportul favorabil a fost acordat cu 25 voturi ”pentru” şi 21 ”împotrivă”, fiind respinse 11.400 de amendamente.
Conform proiectului de buget aprobat de Executiv, deficitul bugetar va scădea în 2011 de la 6,8% la 4,4% cu perspectiva unui deficit de 3% în 2012.
Bugetul pe 2011 se bazează pe reducerea cheltuielilor curente, a cheltuielilor de personal, cu asistenţa socială, cu bunuri şi servicii, dar şi pe creşterea cheltuiel ilor pentru investiţii.