Iarna pare să nu se mai sfârşească în Banatul Montan. La Reşiţa a nins cu fulgi mari şi deşi ca în poveşti. Omătul s-a aşternut peste ninsoarea de zilele trecute astfel încât, în oraş, stratul de zăpadă se apropie de 15 centimetri. Cu toate acestea, aproape toată lumea se bucură de zăpadă şi de iarnă. Zăpada este prilej de bucurie pentru toată lumea. Unii consideră că a sosit prea târziu, alţii îşi doresc să ţină până spre primăvară. Fiecare caută un motiv de a ieşi câteva minte în aerul rece şi curat pe care numai ninsoare îl dă.
Mai grav este la ţară, în satele de munte, la poalele Semenicului unde stratul de zăpadă se apropie de 50 de cm, oamenii au cam rămas fără nutreţ la animale. „Iarna pusă dintr-o dată după ce temperaturile au fost şi de 17 grade i-a surprins pe agricultori cu fânul depozitat în clăi pe câmp. Clăile cu fân sunt în munte, la păşune şi la locul de fâneaţă, iar ca să te apuci să aduci în Cuptoare o remorcă de fân pe această vreme, este o adevărată aventură. În zona Cuptoare, terenul este foarte abrupt şi greu de parcurs cu tractorul şi pe timp de vară. Trebuie să dai dovadă de mult curaj ca să faci asta iarna, dar oamenii nu au de ales”, spun localnicii din zonă.
,,Munca unui fermier începe odată cu răsăritul soarelui şi se încheie seara târziu. În afară de faptul că animalele trebuie hrănite, în grajd trebuie făcută curăţenie şi păstrată o anumită temperatură”, spune Cătălina din Cuptoare.
Un alt pericol îl reprezintă în această perioadă atacul lupilor. Din cauza zăpezii mari, prădătorii nu găsesc hrană în pădure şi atunci se apropie de sate şi atacă gospodăriile sătenilor.
Cătălina şi familia sa formată din soţ, fiu şi noră, are în grijă peste 140 de oi, dintre care multe au miei deja. ,,Este foarte greu cu nutreţul, cu animalele în general, dar nu avem ce face. Nu ne plângem. Mai avem şi cai, şi şapte porci şi vaci şi chiar şi nişte capre. Programul este non-stop la animale, ele nu ştiu ce este aia sâmbătă liberă şi nici duminică sau sărbătoare. Toată familia lucrează cu animalele şi nu ne temem dacă se închid fabricile la oraş. Uite ce necazuri sunt la UCMR. Nu au primit banii de câteva zile, nici soţul şi nici copilul. Amândoi lucrează la fabrică, dar aproape tot ce avem nevoie ne procurăm din gospodărie. Nu cumpărăm aproape nimic, noi chiar ne câştigăm traiul cu mâinile noastre” spune femeia aducând o altă furcă cu fân în ieslea oilor ce au înconjurat-o. ,,Au venit lupii până în grădină, după toamna asta frumoasă, nimeni nu se aştepta la aşa iarnă grea. Cu fânul este mai greu că abia îl aducem cu sania şi tractorul de la poiană” spune şi Ionică, soţul Cătălinei.