4.1 C
București
duminică, 17 noiembrie 2024
AcasăSpecialIoan Bîrlădeanu: 2010, un an de excepţie pentru Federaţia Română de Kaiac-Canoe

Ioan Bîrlădeanu: 2010, un an de excepţie pentru Federaţia Română de Kaiac-Canoe

Ioan Bîrlădeanu, preşedintele Federaţiei Române de Kaiac-Canoe, a declarat în exclusivitate pentru Agerpres că 2010 a fost un an de excepţie pentru acest sport, potrivit Agerpres.
Kaiacul şi canoea au acaparat în acest an poziţia fruntaşă a sportului românesc, câştigând o salbă de medalii la marile competiţii ale anului, 26 în total, dintre care 9 de aur la seniori.

Bârlădeanu a afirmat că rezultatele an sunt rodul unei munci asidue din ultimii 5-6 ani, dar care au apărut într-un an în care subvenţia bugetară a fost redusă cu 50 la sută, în absenţa unui medic, a pregătirii la apă caldă pe timp de iarnă: ”Un an excepţional, nesperat când am plecat în pregătire, în toamna lui 2009. Am reuşit prin cooptarea lui Igor Lipalit ca antrenor coordonator la canoe să facem o echipă nouă, din tineri, iar rezultatele sunt excepţionale. Dar, în spatele acestor rezultate e munca asiduă din ultimii 5-6 ani. Anul acesta am avut cea mai mare surpriză neplăcută când s-a împărţit bugetul, nu ni s-a tăiat 30 la sută, ci 50 la sută. N-am avut antrenament la apă caldă, nu am avut medic, nici biochimist, nu am avut multe, dar, culmea culmilor, rezultatele au venit”.

Preşedintele FRKC este optimist şi are motive în perspectiva JO 2012, unde câştigarea a două medalii e un obiectiv realizabil. Lotul s-a întărit la canoe după revenirea a doi dintre cei patru sportivi plecaţi anul trecut, Cătălin Costache şi Iosif Chirilă, foşti campioni mondiali: ”La anul va fi o concurenţă extrem de mare, a scăzut şi numărul de probe de canoe, dar asta nu ne împiedică să tindem la două medalii pentru JO. Sperăm să avem reprezentanţi la toate cele trei discipline la Londra, canoe, kaiac băieţi şi kaiac fete. La K4 avem sportivi valoroşi şi pot obţine calificarea la JO, iar la kaiac fete sunt de asemenea speranţe”.

FRKC ar putea organiza anul viitor Campionatele Mondiale de juniori la Bascov, competiţie ce ar putea atrage apoi alte întreceri din Cupa Mondială. ”Noi am trimis un material de evaluare, e în studiu la Federaţia internaţională şi pe 24 decembrie vom avea primul semnal, dacă suntem acceptaţi alături de celelalte candidate, Germania, Portugalia şi Belarus. Suntem în relaţii foarte bune cu preşedintele şi vicepreşedintele federaţiei internaţionale, chiar ei ne-au propus să ne înscriem. Avem atâtea medalii şi am găzduit o singură competiţie, Campionatele Europene de seniori, în 1968, la Snagov. Am putea reintra în circuitul competiţiilor majore. Vom primi cu siguranţă ceva, am putea găzdui anual o etapă de Cupă Mondială şi asta ne-ar aduce venituri extrabugetare”, a mai spus Bârlădeanu.

Antrenorul Igor Lipalit, artizanul succeselor din acest an, cel care i-a pus în aceeaşi barcă pe Dumitrescu şi Mihalachi, susţine mereu că echipajele se stabilesc doar după munca depusă la antrenamente, timpii scoşi pe anumite distanţe.
”Canoea de dublu nu e bătută în cuie, pot veni şi alţii, depinde de priceperea antrenorului de a face o echipă. Depinde de cum muncesc sportivii. Dar eu cred că tot Dumitrescu şi Mihalachi vor merge la canoe 2, după cum muncesc pentru viitoarele Campionate Mondiale. Anul 2011 e un an foarte complicat, sunt calificări pentru Olimpiadă, toate ţările se pregătesc foarte puternic. La C2 nu mi-e frică, dar vom vedea la C1 1000 şi 200 m, probe grele, unde trebuie sportivi cu calităţi deosebite, dar se poate şi acolo. În funcţie de pregătire, echipajul care merge la Mondiale e format cu 3-4 luni înainte, dar decizia este a antrenorilor şi chiar cu 15 zile înainte se poate schimba. Forma se păstrează foarte scurt timp, trebuie să ştii s-o duci la vârf când ai cea mai mare competiţie, asta e priceperea antrenorului”, a explicat Lipalit.

Marile performanţe din 2010 s-au înregistrat la canoe 2, în care Liviu Dumitrescu şi Victor Mihalachi au cucerit medalii peste medalii, începând cu CE (1 aur în proba de 500 m, 1 bronz la 1000 m), CM (2 medalii de aur la 500 şi 1000 m) şi încheind cu Jocurile Mondiale Universitare (3 medalii de aur, la 200, 500 şi 1000 m). Alte două medalii de aur, la CE şi CM, au fost obţinute de Iulian Şerban, în competiţiile rezervate paralimpicilor, la K1 200 m.

La juniori rezultatele au fost de asemenea remarcabile, 8 medalii la CE de juniori şi tineret, dintre care două de aur.

Cele mai citite

Numărul firmelor dizolvate a crescut cu aproape 7% în primele nouă luni ale anului

Cele mai multe dizolvări au fost înregistrate în București, urmat de Constanța, Ilfov, Cluj, Timiș și Iași Numărul firmelor dizolvate în România a ajuns la...

Industria României, în declin pentru al șaselea an consecutiv

Economiștii avertizează că România are nevoie de o politică industrială clară, sprijin pentru inovație și tehnologizare Industria României continuă să fie în declin pentru al...

Hezbollah a lovit o sinagogă din orașul israelian Haifa

Armata israeliană a anunţat sâmbătă că o sinagogă a fost lovită de o salvă "semnificativă" de rachete lansate de mişcarea islamistă libaneză Hezbollah asupra...
Ultima oră
Pe aceeași temă