7.1 C
București
marți, 26 noiembrie 2024
AcasăSpecialScriitorii se mută la Casa Vernescu

Scriitorii se mută la Casa Vernescu

Uniunea Scriitorilor îşi pierde sediul din Calea Victoriei, iar în primăvara anului 2011 se va muta, cel mai probabil, la Casa Vernescu.

Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România (USR), a anunţat săptămâna trecută în şedinţa trimestrială a instituţiei că se caută fonduri pentru cumpărarea unui nou sediu destinat scriitorilor.

Scriitorii îşi pierd sediul în urma retrocedării din primăvară a Casei Monteoru către moştenitorii direcţi ai fostului proprietar Grigore Monteoru, decisă de instanţă. Până în primăvară însă, angajaţii USR au siguranţa că nu vor fi evacuaţi, în urma unei hotărâri a Consiliului General al Capitalei, care a decis ca pe timp de iarnă (din noiembrie până în martie) să nu aibă loc vreo evacuare.

„Sunteţi o şleahtă de alcoolici şi necrofili”

Conducerea USR a încercat o negociere cu moştenitoarea Casei Monteoru, propunând plata unei chirii, mai ales că aceasta anunţase că, după câştigarea procesului, clădirea îşi va păstra o destinaţie culturală. Răspunsul moşteni-toarei a fost fără drept de apel: „Sunteţi o şleahtă de alcoolici şi necrofili, de câte ori trec pe aici văd steagul negru arborat”, povesteşte incidentul pe blogul său scriitorul Liviu Ioan Stoiciu. De altfel, moştenitorii familiei Monteoru au acuzat în decursul timpului conducerea USR că a lăsat clădirea să se degradeze.

Gabriel Chifu, vicepreşedinte USR, explică pentru România Liberă: „Varianta Casa Presei ca sediu, înaintată în primăvară, nu mai e valabilă, ţinând cont de costurile foarte mari pentru chirie”, adăugând că, cel mai probabil, până în primăvară birourile şi arhiva Uniunii se vor muta în clădirile-anexă de la Casa Vernescu. Vicepreşedintele USR atrage însă atenţia că spaţiul Casei Vernescu este limitat şi nu se vor mai putea organiza evenimente literare precum cele care se ţineau în Sala Oglinzilor. Mai mult decât atât, Casa Vernescu este implicată într-un proces cu Gigi Becali, care a cumpărat drepturile de moştenire, deşi Casa Vernescu a fost vândută statului, şi nu naţionalizată.

Cea mai convenabilă soluţie pentru viitor este, în opinia membrilor USR, obţinerea unui împrumut de 400.000-600.000 euro pentru cumpărarea unui imobil reprezentativ în centrul Bucureştiului. USR nu mai are proprietăţi, cu excepţia casei de creaţie de la Neptun.

Casa Monteoru

Casa Monteoru este clasată ca monument istoric de interes naţional. Clădirea fost construită în 1874 de Alecu Niculescu şi moştenită de fratele său, Nicolae Niculescu. Casa a fost cumpărată în 1883 de Grigore C. Monteoru, cel care a înfiinţat pe moşia sa staţiunea Sarata Monteoru din Buzău. La scurt timp de la achiziţionarea ei, între 1887 şi 1889, arhitectul Nicolae Cutarida renovează radical clădirea, amenajând interioarele în stil eclectic francez. În micul parc din faţa casei, Grigore Monteoru a amplasat trei statui pe care le adusese din Grecia, cărora li s-au adăugat încă două, realizate în 1898 de sculptorii Ion Georgescu şi Ion Valbudea. După primul război mondial, casa a adăpostit, un timp, Legaţia Poloniei (în 1923), rămânând apoi în posesia fiicei lui Grigore Monteoru, Elena, şi a soţului ei, Lascăr L. Catargi, până în 1949, când a fost naţionalizată. USR a folosit Casa Monteoru începând din 1952, iar în 1997, Primăria a dat imobilul în folosinţa Uniunii pentru o perioadă de 49 de ani.

„Moştenitorii direcţi” ai lui Grigore Monteoru

Potrivit Mediafax, procesul a fost deschis în ianuarie 2009, pe Legea 10, de Ioana Angelescu şi Nora-Geta Angelescu Monteoru (moştenitorii direcţi ai lui Grigore Monteoru), împotriva Primăriei Municipiului Bucureşti – proprietarul imobilului din Calea Victoriei. Instanţa a dispus restituirea clădirii şi a terenului în natură. De asemenea, judecătorul a respins cererea de intervenţie în acest proces a Uniunii. Preşedintele USR, Nicolae Manolescu, a acuzat în timpul procesului statul român că „se leapădă de această clădire”. De altfel, în 2006, moştenitorii au obţinut de la Ministerul Finanţelor anularea actului prin care imobilul a fost donat statului român. Moştenitorii Casei Monteoru arătau că actul de donaţie făcut între Elena Lascăr Catargi, fiica lui Grigore C. Monteoru, şi ARLUS (Asociaţia Română a Legăturilor cu Uniunea Sovietică), s-a făcut în condiţiile în care Elena Lascăr Catargi a fost ameninţată cu arma şi forţată să doneze imobilul.

Cele mai citite

EFOR cere verificarea finanțării nedeclarate a candidatului independent Călin Georgescu

EFOR atrage atenția că o finanțare nedeclarată, poate submina corectitudinea procesului electoral și poate reprezenta un precedent periculos pentru democrația din România Expert Forum (EFOR)...

EFOR cere verificarea finanțării nedeclarate a candidatului independent Călin Georgescu

EFOR atrage atenția că o finanțare nedeclarată, poate submina corectitudinea procesului electoral și poate reprezenta un precedent periculos pentru democrația din România Expert Forum (EFOR)...

ASF adoptă noi măsuri pentru piețele financiare nebancare

Deciziile luate sunt structurate pe două direcții principale: reglementare și autorizare Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat o serie de măsuri care vizează...
Ultima oră
Pe aceeași temă