Ministrul Finanţelor Publice (MFP), Gheorghe Ialomiţianu, a declarat sâmbătă că România se va încadra cu siguranţă în ţinta de deficit bugetar de 6,8% din PIB pentru 2010, menţionând că la sfârşitul lunii noiembrie deficitul bugetar estimat a urcat la 5,2% din PIB, potrivit NewsIn.
La finalul lunii octombrie, deficitul bugetului general consolidat a fost de 4,63% din PIB. „Avem certitudinea că ne vom încadra până la sfârşitul anului în ţinta de deficit bugetar de 6,8% pentru 2010”, a menţionat Ialomiţianu, care a adăugat că în noiembrie cheltuielile bugetare au fost mai mari cu 3 miliarde lei decât încasările.
„A fost un vârf de încasări de venituri la sfârşitul trimestrului, astfel că în luna octombrie veniturile au fost mai mari faţă de luna noiembrie. În noiembrie nu au fost încasate acele donaţii de la trei societăţi comerciale, lucru care se realizează în luna decembrie”, a explicat Ialomiţianu.
În 2009, deficitul bugetar a urcat de la 5,98% din PIB în noiembrie, la 7,2% din PIB la sfârşitul anului.
Întrebat dacă ar putea exista riscul ca în ultima lună a anului deficitul bugetar să „sară” astfel încât să fie depăşit nivelul ţintit pentru 2010, ministrul Finanţelor a precizat că au fost stabilite „nişte restricţii” privind cheltuielile prin ordonanţa 63.
Ialomiţianu a explicat că sunt foarte multe autorităţi locale care doresc să-şi utilizeze banii prevăzuţi în buget spre finalul anului.
„Sunt foarte multe autorităţi locale care doresc să-şi utilizeze banii prevăzuţi în buget. Prin ordonanţa 63 am stabilit nişte restricţii. Sperăm că nu vom avea aceeaşi situaţie ca în perioadele precedente. Noi i-am atenţionat şi am dat şi o ordonanţă în această direcţie, ordonanţa 63 în care s-a modificat legea Finanţelor Publice”, a mai spus ministrul Finanţelor.
Deficitul bugetar al României a ajuns la finalul anului trecut la 36,4 miliarde lei (8,6 miliarde euro), reprezentand 7,2% din produsul intern brut (PIB), în creştere de la 5,98% din PIB în noiembrie, însă s-a situat sub ţinta de 7,3% din PIB (36,5 mld. lei) agreată cu Fondul Monetar Internaţional.