6.5 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSpecialRusia construieşte o nouă fregată destinată flotei de la Marea Neagră

Rusia construieşte o nouă fregată destinată flotei de la Marea Neagră

Rusia lansează sâmbătă, la şantierul naval Iantar, din Kaliningrad, lucrările de construcţie a unei fregate destinate flotei sale de la Marea Neagră, care poartă numele de Proiectul 11356 şi care va fi echipată cu sisteme de apărare antirachetă, informează RIA Novosti, potrivit NewsIn.

Fregata va avea 4.000 de tone şi va fi echipată cu un sistem de artilerie pentru muniţie de diametru 100 de mm, cu un sistem de rachete antiaeriene Ştil, două sisteme de apărare antirachetă Kaştan, două lansatoare de torpile de 533 mm şi un elicopter antisubmarin.

Şantierul de la Iantar, care are ieşire la Marea Baltică, a câştigat în octombrie licitaţia pentru a construi trei astfel de fregate. Construcţia propriu-zisă a navei va începe în ianuarie 2011.

Prima navă din clasa Proiect 11356 va fi botezată „Amiral Grigorovici”, după numele ministrului rus pentru marină care s-a aflat în funcţie între 1911 şi 1917.

Şeful forţelor navale ruse, amiralul Vladimir Vîsoţki, a declarat că una sau două fregate din Proiectul 11356 va intra anual în componenţa flotei Mării Negre începând din 2013. În iulie, amiralul anunţase că trei vase de patrulă şi trei submarine se vor alătura Flotei ruse a Mării Ngere până la sfârşitul anului 2010.

Motiv de dispută în timpul mandatului fostului preşedinte prooccidental al Ucrainei, Viktor Iuşcenko, după instalarea la putere la Kiev a preşedintelui prorus Viktor Ianukovici, Moscova şi-a prelungit anul acesta contractul de închiriere a bazei navale de la Sevastopol pentru Flota rusă a Mării Negre. Acordul prevede extinderea prezenţa flotei ruse în portul Sevastopol pentru 25 de ani, după expirarea actualului contract, în 2017. După aceea, acordul poate fi prelungit cu cinci ani. În schimbul staţionării Flotei ruse, ucrainenii ar urma să beneficieze de o reducere cu 30% a preţului la gazele naturale importate din Rusia.

Într-un interviu acordat la sfârşitul lunii trecute cotidianului România Liberă, întrebat de ce România nu are încredere în Moscova, preşedintele Traian Băsescu explica: „Pentru că nu ne simţim deloc confortabil cu trupe ale Federaţiei Ruse lângă graniţa noastră, în Transnistria. Nu ne simţim deloc confortabil că Federaţia Rusă a ţinut să-şi prelungească acordul de staţionare a flotei de la Sevastopol până în 2042. Dacă Rusia priveşte cu atât drag la statele din regiunea Mării Negre, de ce e nevoie de o asemenea flotă într-o mare atât de mică?”, s-a întreabat retoric preşedintele României.

Cele mai citite

Comercianții nu mai sunt obligați să emită bon fiscal, decât la cerere: Legea, publicată în Monitorul Oficial

Modificarea nu afectează drepturile consumatorilor, reglementate de legislația în vigoare Legislația privind emiterea bonurilor fiscale a fost modificată, iar noile reglementări au fost publicate în...

Guvernul Ciolacu nou învestit a dat prima OUG. Ce măsuri prevede la nivelul administraţiei publice centrale

Guvernul a aprobat, în şedinţa de luni seara, Ordonanţa de urgenţă privind stabilirea unor măsuri la nivelul administraţiei publice centrale, care transpune în legislaţie...

Danemarca consolidează apărarea Groenlandei după declarațiile lui Trump

Danemarca a anunțat o creștere semnificativă a bugetului pentru apărarea Groenlandei, la scurt timp după ce fostul președinte american Donald Trump și-a reiterat dorința...
Ultima oră
Pe aceeași temă