8.4 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăGDPRCelulele stem: Mit sau o şansă reală de salvare?

Celulele stem: Mit sau o şansă reală de salvare?

În decembrie 2009 o fetiţă de nici doi ani din Ungaria a fost diagnosticată cu leucemie. Tratamentul copilului a fost întrerupt de mai multe ori din cauza infecţiilor grave apărute, iar rezultatele nu au fost cele scontate de medici. În cele din urmă, părinţii au decis să mai facă încă un copil astfel încât să poată fi recoltate celule stem din cordonul ombilical, care mai apoi să fie folosite la transplantul fetiţei.

Astfel, după naşterea frăţiorului fetiţei, eşantionul de sânge a fost stocat în banca Krio din Ungaria (partea a grupului Famicord, ca şi Biogenis –  compania din România) la o temperatură de -190 de grade Celsius. Apoi, proba stocată a fost analizată şi aprobată pentru transplant, fiind constatată compatibilitatea între cei doi copii (cel mai mare grad de compatibilitate ale celulelor stem este între fraţi, apoi copii-părinţi).
 
Toate procedurile fiind îndeplinite, s-a trecut la transplant care a avut loc în urmă cu câteva luni,  pe 29 septembrie 2010 în Ungaria, după ce partea bolnavă a măduvei osoase a fost complet distrusă (celule stem extrase şi conservate în mod corespunzător sunt potrivite pentru regenerarea măduvei osoase). Celule stem au fost transplantate în măduva osoasă, de aici sângele generând celule sănătoase.

Aceste celule nu conţin problema maligna a pacientei, paşii următori putând duce spre o completă refacere a organismului.

“După transplant primele celule noi sănătoase au fost detectate la doar două săptămâni după intervenţie. Următorul an, până ce organismul se va reface complet, starea fetiţei va fi încă sub semnul întrebării. Dacă trece cu bine de această perioadă, nu vor mai fi recăderi”, a declarat Kalaman Nagy, medical care a operat fetiţa. 
 
Cazul din Ungaria este cel de-al cincilea caz de folosire a celulelor stem în cadrul grupului Famicord, celelalte patru transplante având loc în Polonia.
 
Cât costă prelevarea celulelor stem
 
În medie, un client cheltuie 1.000 de euro pentru procedura de recoltare, prelucrare şi stocare a celulelor care vor fi păstrate până când copilul devine major şi, astfel, proprietar de drept al acestora. În cazul Bogenis, preţul este de 3590 lei, sumă pe lângă care beneficiarul trebuie să plătească încă 290 de lei pe an pentru stocare.

„Prima plată se face după emiterea certificatului de stocare, iar plăţile ulterioare se fac în decurs de trei luni. La împlinirea vârstei de 18 ani, copilul va prelua dreptul asuprea probei stocate şi va decide continuarea contractului sau altă varianta”, explică Cristian Lăcraru, director de comunicare al Biogenis.

În cazul în care compania care a efectuat această procedură nu va mai fi pe piaţă până atunci, celulele vor fi stocate în continuare, în cadrul unei terţe companii.
 
Celulele recoltate la naştere pot fi folosite în tratarea  a peste 70 de afecţiuni, în principal ale sângelui: talasemie majoră, limfom Non-Hodgkin, leucemie, anemii severe. În România, circa 5% dintre familii solicita o  astfel de procedură, în timp ce în Grecia şi în Slovacia, proporţia depăşeşte 20%. 
 
Cea mai veche probă recoltată se află în New York şi are o vechime de 20 de ani.

“Teoretic, probele recoltate pot fi folosite oricând, însă practice, cea mai veche probă nu are mai mult de 20 de ani. Dacă în timpul stocării probă păţeşte ceva şi nu mai este în condiţii bune pentru a fi folosită, clienţii sunt despagubiti” a mai explicat Lăcraru.
 
Asigurare de 1 milion de lei pentru transplant
 
Pentru a încuraja cât mai mulţi români să ceară recoltarea de celule stem la naştere, de la finalul lunii decembrie 2010, cei care vor semna un contract de recoltare şi stocare de celule stem cu Biogenis vor beneficia de o asigurare în valoare de 1 milion de lei (circa 230.000 euro) pentru cazul în care vor avea nevoie de un transplant autolog. Suma va putea acoperi cheltuielile de deplasare şi cazare precum şi costul transplantului.
 
La nivelul ţărilor vestice, piaţa de celule stem este bine dezvoltată, băncile private fiind încurajate şi chiar primind suport de la guvernele din statele respective. 
 
Cele mai importante bănci de stocare din Romania
 
Cord Blood Center este prima companie autorizată în România să ofere servicii de depozitare sânge placentar în regim privat. Compania s-a înfiinţat în anul 2004 şi a primit autorizarea de funcţionare un an mai târziu.

În luna martie 2006 a efectuat prima recoltare de sânge placentar din România. Începând cu anul 2007, aria de acoperire a recoltărilor s-a extins în întreagă ţara, în prezent efectuându-se recoltări pentru toţi cetăţenii români stabiliţi în ţările Uniunii Europene. 

Biogenis este o companie mixtă cu capital românesc şi străin, prezenţa în România începând cu 2007. Compania este parteneră a  băncii aflate la Spitalul Memorial al Copilului din Varşovia. 

Bancă Stem-Health Unirea este complet funcţională de la începutul lunii mai 2009, având deja 100 de pre-contracte pentru prelevarea celulelor stem şi câteva zeci de unităţi stocate în acest moment. SHU este rezultatul parteneriatului dintre Centrul Medical Unirea (CMU) şi Hygeia Grecia.

Cele mai citite

Pesimism în creștere: Românii își fac tot mai multe griji pentru economie și costul vieții

Un sondaj realizat de EY arată că pesimismul românilor este în creștere în 2024, comparativ cu anul precedent. Peste două treimi dintre respondenți (67%)...

Alertă la Spitalul Marie Curie. Zeci de ambulanțe și mașini de pompieri au fost acolo

Un incident a fost semnalat în noaptea de joi spre vineri la Spitalul Marie Curie din Capitală. Secretarul de stat Raed Arafat a precizat...

Belgrad devine prima mare capitală europeană cu transport public gratuit

Capitala Serbiei, Belgrad, va oferi transport public gratuit pentru toți locuitorii și vizitatorii, o inițiativă menită să reducă aglomerația și întârzierile din trafic, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă