Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat, vineri, la dezbaterea proiectului de buget pe 2011 în Comisiile reunite de buget-finanţe, că România are nevoie de buget şi că e mai bine să existe un buget care poate fi criticat decât să nu existe niciunul, potrivit Mediafax.
Ialomiţianu a spus că, pentru a merge mai departe în ceea ce priveşte acordul cu FMI şi CE, România are nevoie de adoptarea bugetului până la sfârşitul acestui an.
Ministru Finanţelor le-a spus parlamentarilor că ministerul a pornit construcţia bugetară având la bază strategia fiscal-bugetară cu orizontul de timp 2011-2013.
El a arătat că obiectivele proiectului de buget ţin de continuarea consolidării fiscale, reducerea deficitului bugetar la 4,4% din PIB pentru 2011 şi continuarea reducerii cheltuieilor curente.
Ialomiţianu a spus că proiectul de buget prevede continuarea reformelor structurale prin introducerea de plafoane de cheltuieli, precum şi reducerea rectificărilor bugetare.
Un alt obiectiv prevăzut de proiectul de buget îl constituie, potrivit lui Ialomiţianu, accelerarea absorbţiei fondurilor euroepene prin crearea unui spaţiu fiscal mai mare în 2011, de peste 10 miliarde lei pentru cofinanţare.
Ialomiţianu a mai spus că, prin reducerea cheltuielilor curente, ministerul a avut posibilitatea includerii în buget a unei sume mai mari pentru investiţii de 25 miliarde de lei.
„Guvernul Boc are ca politică existenţa unui stat mai eficient, mai suplu, prin funcţionarea mai bună a instituţiilor, oferirea de servicii de calitate, alocarea de cheltuieli într-o proporţie mai mică”, a mai spus Ialomiţianu.
Un alt obiectiv al proiectului de buget, potrivit lui Ialomiţianu, constă în reducerea arieratelor, convenită cu FMI, în condiţiile în care există condiţia ca acestea să ajungă la zero la jumătatea anului 2011.
Ialomiţianu a mai spus că proiectul de buget e construit pe menţinerea neschimbată a cotelor de impozitare pentru impozitul pe profit şi cel pe venit dar şi pe menţinerea nivelului standard de 24% pentru TVA.
Ministrul Finanţelor a precizat că nu există un sistem sustenabil privind cheltuielile sociale.