Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că va modifica legile Justiţiei astfel încât preşedintele României să nu mai aibă dreptul de a numi conducerea Parchetului General şi pe cea a DNA, iar Inspecţia Judiciară să treacă sub controlul ministerului său.
Nu sunt singurele modificări controversate, preşedintele Klaus Iohannis afirmând că acesta este un atac împotriva statului de drept. Şi Parchetul General, condus de Augustin Lazăr a reacţionat dur la planurile guvernării PSD.
Ce vrea Ministerul Justiției
Inspecţia Judiciară (IJ) trece la Ministerul Justiţiei pentru că „în multe ţări, IJ este la MJ (…) nu intră sub coordonarea – poate vor spune unii – să zicem sub conducerea factorului politic”.
În Parchetul General va fi înfiinţată o direcţie nouă, pe lângă DNA şi DIICOT, care să facă urmărirea penală pentru faptele care îi vizează pe magistraţi. Până acum, -aceasta era competenţa DNA.
Procurorul general, adjunctul acestuia şi şefii DNA şi DIICOT vor fi numiţi de Secţia pentru procurori a CSM, la propunerea ministrului Justitiei, şi nu a preşedintelui, cum este acum, iar mandatul acestora va fi de 4 ani, şi nu de 3 ani, ca în prezent.
Statul se va îndrepta împotriva magistraţilor dovediţi că au comis erori judiciare. Erorile judiciare urmează să fie plătite iniţial de către stat, urmând ca Ministerul de Finanţe să se întoarcă împotriva magistraţilor dovediţi că au comis erori judiciare, pentru recuperarea pagubei. „Până acum, legea spunea că statul se poate îndrepta împotriva magistratului. Propunem să scoatem cuvântul poate”, a spus ministrul Justiţiei.
Imediat după ce Tudorel Toader a anunţat acest modificări, a fost îndemnat de şeful său, premierul Mihai Tudose, să „comunice bine”. „E foarte important cât de bine comunicaţi şi cât de bine înţelege toată lumea, că, de când le-aţi prezentat, vă spun că la mine a ajuns că până diseară schimbăm tot”, a afirmat prim-ministrul.
Inspecția Judiciară este singura entitate vizată care a întâmpinat cu entuziasm anunțul minstrului Justiției. „Apreciem intenţia ministrului Justiţiei de a consolida independenţa Inspecţiei Judiciare faţă de CSM. Aceste modificări sunt în acord cu poziţiile pe care Inspecţia le-a avut în decursul timpului legat de necesitatea unei autonomii reale a Inspecţiei”, s-a anun-ţat într-un comunicat al Inspecţiei Judiciare.
Această instituţie s-a mai aflat sub conducerea ministerului până în 2004, când a trecut la CSM. În perioada în care ministru al Justiţiei era Rodica Stănoiu, IJ avea reputaţia unui instrument de presiune asupra magistraţilor.
În schimb, instituţia condusă de Augustin Lazăr a desfiinţat propunerile lui Toader. „Tragem un semnal de alarmă în legătură cu următoarele modificări: crearea unei direcții specializate pentru cercetarea magistraților (sugerând că problema corupției se află în corpul magistraților și nu în exterior, fiind singura categorie profesională din România pentru care ar urma să se creeze o asemenea structură); trecerea Inspecției Judiciare în subordinea ministrului Justiției, numit politic (precizăm că, în ceea ce privește procurorii, Inspecția Judiciară a fost cel mult în subordinea procurorului general, niciodată sub tutela ministrului Justiției)”, se arată într-un comunicat al Parchetului General. CSM s-a abţinut de la comentarii, întrucât nu consultase proiectul lui Toader.
Iohannis: atac la statul de drept
Şeful statului a afirmat, într-un comunicat de presă, că justiția se va întoarce în timp, într-o epocă în care era subordonată politicului. “Propunerile prezentate astăzi de ministrul Justiției se constituie într-un atac asupra statului de drept, independenței și bunei funcționări a Justiției, precum și împotriva luptei anticorupție (…) Preluarea instrumentelor de control asupra activității magistraților de către factorul politic, amenințarea judecătorilor cu răspunderea patrimonială în caz de erori judiciare și subordonarea procurorilor față de ministrul Justiției, precum și ingerința procurorilor ierarhic superiori în dosarele procurorilor de caz, inclusiv prin invocarea netemeiniciei, vor avea ca rezultat timorarea magistraților și reducerea independenței lor”, a arătat Iohannis.
Tot ieri, liderii PNL şi USR au discutat despre depunerea unei moţiuni simple pe tema legilor Justiţiei.