3.3 C
București
marți, 26 noiembrie 2024
AcasăSportSchimbarea Tratatului de la Lisabona, în centrul summitului UE de joi

Schimbarea Tratatului de la Lisabona, în centrul summitului UE de joi

Liderii UE urmează să aprobe la summitul de joi schimbări la tratatul de bază, pentru a permite înfiinţarea unui mecanism permanent pentru ajutarea statelor din Zona euro ce au probleme, dar e posibil ca măsurile să nu risipească îndoielile pieţelor în legătură cu viitorul monedei europene.

În luna mai, UE a stabilit un fond în valoare de 750 de miliarde de euro pentru a apăra statele din Zona euro de faliment în următorii trei ani. La summitul de joi, liderii ar urma să aprobe schimbări la tratatul fondator care să ofere un cadru legal pentru un mecanism permanent, anună NewsIn.

„Dacă liderii cred că (schimbarea tratatelor – n.red.) este suficientă, ar trebui să fie un summit scurt. Dar dacă cineva consideră că avem nevoie de un ‘şoc’ mai mare pentru a convinge pieţele că suntem hotărâţi, atunci ar putea fi unul dificil”, a declarat un diplomat european pentru DPA.

UE discută despre schimbarea tratatului de la începutul anului, când cancelarul german Angela Merkel a cerut amendamente la Tratatul de la Lisabona – care a intrat în vigoare în urmă cu un an – pentru a crea un sistem permanent de salvare în Zona euro.

România susţine importanţa ajungerii la un acord cu privire la conţinutul mecanismului şi la calendarul de implementare, care implică o amendare punctuală a Tratatului, la Consiliul European din decembrie 2010.

În octombrie, liderii UE au convenit că Tratatul de la Lisabona ar trebui schimbat în cea mai mică măsură posibil, pentru ca statele eurosceptice, precum Marea Britanie sau Irlanda, să nu convoace un referendum în acest dosar.

„Statele membre, a căror monedă este euro, ar putea institui un mecanism de stabilitate pentru a a asigura stabilitatea Zonei euro în ansamblu”, potrivit textului unui proiect de amendament pregătit pentru joi.

Surse implicate în pregătirea summitului au spus că textul, care cere o „condiţionare strictă” pentru orice asistenţă, va obţine, probabil susţinerea tuturor liderilor.

Însă oficialii au avertizat că formatul deciziei, care ar urma să aprobe înfiinţarea unui sistem permanent de salvare pentru Zona euro, dar nu oferă detalii despre mărimea fondului sau despre posibila implicare a investitorilor privaţi, ar putea speria şi mai mult investitorii.

Un acord privind schimbarea tratatului „va fi bun (pentru UE – n.red.), dar va fi suficient pentru pieţe?”, a întrebat retoric diplomatul.

Până acum, anul acesta pieţele nu au fost impresionate de promisiunile UE pentru a apăra stabilitatea euro. În februarie şi martie 2010, precum şi în octombrie, moneda unică s-a depreciat după ce UE a făcut promisiuni fără a oferi detalii.

Diplomaţii spun că, în aceste condiţii, unii lideri de la summit vor cere, probabil, mai multe detalii privind sistemul viitor de salvare şi vor propune propriile soluţii pentru problemele euro.

„Totul depinde de ce chestiuni vor vrea să ridice liderii. Actualul sistem de stabilitate, eurobonduri, există câteva idei”, a admis şi un al doilea diplomat.

Înainte de summit, premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker şi ministrul italian de finanţe, Giulio Tremonti, a lansat un apel public pentru emiterea de obligaţiuni guvernamentale la nivelul Zonei euro.

O serie de state membre ale Zonei euro au cerut schimbarea regulilor actualului sistem de salvare, pe trei ani, pentru a permite fondului să cumpere obligaţiuni emise de guvernele care au probleme.

De asemenea, mai mulţi oficiali, printre care ministrul belgian de finanţe Didier Reynerds, au cerut extinderea fondului, avertizând că este prea mic pentru a ajuta un stat mare, precum Spania.

Însă Germania, principalul finanţator al UE, a respins deocamdată toate aceste sugestii. „Dacă toată lumea va trebui să îşi asume toate datoriile, nimeni nu se va simţi responsabil să aibă un buget solid”, a avertizat marţi ministrul german de externe, Guido Westerwelle.

Însă pieţele s-au arătat sceptice faţă de orice mai puţin decât planuri solide de luptă ale UE pentru susţinerea euro. În aceste condiţii, summitul s-ar putea prelungi joi până târziu în noapte, dacă liderii vor exercita presiuni ca Merkel să accepte promisiuni pe care le-a respins până acum.

Cele mai citite

Ana Maria Bărbosu cere sprijin pentru sport și pledează pentru recunoașterea performanțelor Sabrinei Voinea și Jordan Chiles!

Gimnasta Ana Maria Bărbosu, medaliată cu bronz la sol la Jocurile Olimpice de la Paris, a solicitat investiții mai mari în sport și a...

CNA ia atitudine. Cere Comisiei Europene să investigheze TikTok pentru campania lui Călin Georgescu

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a cerut Comisiei Europene să inițieze o investigație oficială asupra platformei TikTok, în urma unei campanii politice desfășurate de...

Focar de pestă a rumegătoarelor mici, confirmat în Bulgaria. Proprietarii au ascuns boala

Agenția Bulgară pentru Siguranța Alimentelor (BABH) a anunțat confirmarea unui focar de pestă a rumegătoarelor mici în orașul Velingrad, regiunea Pazardjik. Este primul caz...
Ultima oră
Pe aceeași temă