17.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăTudor Şerban: Statul vrea să renunţe la rolul de acţionar majoritar la...

Tudor Şerban: Statul vrea să renunţe la rolul de acţionar majoritar la EnergoNuclear

Consilierul personal al ministrului economiei, Tudor Şerban, a declarat marţi, la The Money Channel, că statul vrea să renunţe la rolul de acţionar majoritar la EnergoNuclear, compania care dezvoltă proiectul reactoarelor 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă, potrivit NewsIn.

Potrivit lui Tudor Şerban, Ministerul Economiei negociază cu investitorii implicaţi în proiect reducerea participaţiei statului de la 51 la 40%. Negocierile între statul român şi investitori pentru stabilirea structurii acţionariatului la Energonuclear au început în urmă cu căteva săptămâni. „Investitorii au vrut ca participaţia în această investiţie să fie mai mare din partea lor şi noi. ca parte română, să devenim minoritari”, a declarat Tudor Şerban.

„A deveni noi minoritari numai cu 49% nu e o soluţie care să ne convină. Ne convine în cazul în care ne vom duce mai jos, până la 40%, pentru că de restul până la activele cu care intrăm în proiect şi care, după aprecierea noastră, ar reprezenta 20-25%, trebuie să venim cu bani, lucru care pentru noi, în momentul de faţă, e cel mai greu”, a explicat Serban.

Tudor Şerban a mai precizat că statul romăn nu ia însă în calcul o participaţie mai mică de 40% şi că pînă la finele acestui an se va clarifica structura acţionariatului companiei mixte EnergoNuclear.

Grupul ceh CEZ şi-a anunţat recent decizia de a se retrage din acţionariatul EnergoNuclear, compania de proiect care ar urma să dezvolte reactoarele 3 şi 4 ale centralei de la Cernavodă (acţionariat din care face parte şi GDF SUEZ).

Nuclearelectrica şi alţi şase investitori, ArcelorMittal, CEZ, GDF-SUEZ, Enel, Iberdrola şi RWE Power, au semnat în noiembrie 2008 Acordul Investitorilor pentru înfiinţarea companiei de proiect (EnergoNuclear SA), care va construi, pune în funcţiune şi exploata Unităţile 3 şi 4 de la CNE Cernavodă.

În urma negocierilor, s-a decis ca împărţirea acţiunilor între partenerii de proiect să fie astfel: Nuclearelectrica – 51%, CEZ – 9,15%, GdF-Suez – 9,15%, Enel – 9,15%, RWE Power – 9,15%, iar ArcelorMittal şi Iberdrola, fiecare câte 6,2%

Cele mai citite

Plouă într-o maternitate nouă care a fost inaugurată recent. Investiția s-a ridicat la 20 milioane de euro

La doar o lună după inaugurarea Maternității Bega din Timișoara, unitatea, în care s-au investit 20 de milioane de euro, se confruntă cu infiltrări...

Portugalia cere ajutorul Europei. Incendiile de vegetație fac ravagii

Portugalia a solicitat UE să îi trimită mai multe avioane de stingere a incendiilor, în timp ce cel puțin 15 incendii făceau ravagii în...

Lovitură pentru bugetari: Indemnizația de hrană nu se mai calculează la concediu

Instanţa supremă a admis un recurs în interesul legii, formulat de Curtea de Apel Braşov Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că indemnizaţia...
Ultima oră
Pe aceeași temă