Jucării fără indicaţii de folosire sau cu componente mici care pot fi oricând înghiţite sau introduse în nas sau urechi de către copii, măşti fără orificii în dreptul nasului şi al gurii, cu pericol de sufocare. Asta au descoperit luna aceasta inspectorii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Constanţa la numeroşi agenţi economici care comercializează jucării în maga¬zine. Acesta este şi motivul pentru care acţiunile de control ale reprezentanţilor CJPC s-au îndesit în preajma sărbătorilor de iarnă, când majoritatea adulţilor cumpără jucării pentru cei mici. Verificările au vizat în special comercializarea jucăriilor, verificarea modului de respectare a prevederilor legale, conformitatea şi modul de etichetare şi prezentare a produselor. În acest sens, au fost verificate 1.858 jucării (păpuşi, maşinuţe, jucării din pluş, tamburine), din care 776 bucăţi au fost găsite cu nereguli. După finalizarea acţiunilor de control, cei 21 de operatori economici verificaţi au fost amendaţi cu 32.000 de lei.
Produse atractive şi periculoase
Inspectorii au găsit la faţa locului multe produse neetichetate, iar indicaţiile de utilizare sau avertizare lipseau cu desăvârşire la păpuşile din pluş cu paraşută, Mini Beasts, Mabz mix. În plus, indicaţiile de folosire nu erau traduse în limba română, iar denumirea şi sediul producătorului nu apăreau la maşinuţe, păpuşi, Ben Ten, tamburine sau la prinţesele Disney. Inspectorii de la CJPC Constanţa spun că în cel de-al doilea semestru al anului în curs au identificat zece produse, din care şapte sunt jucării, iar trei, articole de îmbrăcăminte, pentru care au întocmit docu¬mentaţia şi au trimis-o la ANPC şi Comisia Europeană, în momentul de faţă toate aflându-se în faza de analiză pentru notificări de noi produse periculoase. Ei au identificat jucării care conţineau componente mici care se pot înghiţi sau introduce în nas, în urechi de către copii, măşti care nu aveau orificii în dreptul nasului şi al gurii, cu pericol de sufocare.
Haine care strangulează
Inspectorii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor au verificat şi magazinele care comercializează haine şi articole de încălţăminte pentru copii. În ultima lună au fost verificate 550 de bucăţi de produse textile şi articole de încălţăminte, 198 de bucăţi fiind oprite temporar de la comercializare. Valoarea amenzilor se ridică la 11.200 lei. Ca şi în cazul jucăriilor, şi la hainele pentru copii s-au găsit în componenţa acestora şnururi, şireturi sau cordoane cu care copiii se pot strangula în orice moment. În acelaşi timp, în urma verificărilor întreprinse au fost descoperite treninguri, pulovere, hanorace, bluze fără traducerea elementelor de caracterizare în limba română, iar la geci lipsea eticheta privind compoziţia fibroasă pentru căptuşeală, a declarat comisarul-şef al CJPC Constanţa, Dionisie Culeţu. Pe lână acestea, la ghetele pentru copii lipseau pictogramele din care să rezulte materialele din care sunt confecţionate faţa, căptuşeala, faţa de branţ şi talpa.
Specialiştii CJPC spun că, a¬tunci când alegeţi jucării, trebuie să aveţi în vedere următoarele:
– cumpăraţi jucăriile din locuri autorizate sau magazine specializate;
– verificaţi existenţa marcajului CE care certifică produsul ca fiind sigur şi în conformitate cu legislaţia în vigoare;
– verificaţi existenţa instrucţiunilor de utilizare şi a avertismentelor traduse în limba română;
– materialele de umplutură din jucăriile moi pot cauza sufocarea copiilor. Verificaţi dacă toate cusăturile prezintă siguranţă;
– nu achiziţionaţi produse care conţin elemente detaşabile din magneţi permanenţi, care ar putea fi înghiţiţi.