Zilnic, sute de reşiţeni pot fi văzuţi la adevărate cozi formate în jurul izvoarelor din Reşiţa sau din împrejurimile oraşului. Motivul este unul cât se poate de simplu: gustul şi calitatea apei de la robinet sunt proaste, iar cel mai ieftin bidon cu apă din comerţ nu costă sub doi lei. În aceste condiţii, oamenii preferă apa izvoarelor naturale. Numai că, la Reşiţa, opt din cele 14 izvoare, sunt declarate de DSP nepotabile. Cu toate acestea, reşiţenii ignoră avertismentele şi continuă să bea apă de la acestea.
Plăcuţe indicatoare la izvoare
Primăria municipiului a programat efectuarea analizelor de potabilitate a surselor independente de alimentare cu apă.
,,Buletinele de analize (chimice şi microbiologice) eliberate contracost de către laboratorul Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Caraş Severin dau rezultatele comparativ cu valorile admise de Legea nr.458/2002, şi aşa putem să ştim care este situaţia exactă a acestor surse de apă. După efectuarea analizelor, au fost amplasate plăcuţe confecţionate sau recondiţionate de Serviciul Public – Direcţia de Întreţinerea şi Repararea Patrimoniului Consiliului Local” spune primarul Mihai Stepanescu.
Fiindcă reşiţenii vor totuşi apă de izvor şi nu de la robinet, municipalitatea a decis forarea de puţuri noi de apă, amenajarea sau recondiţionarea celor existente. Astfel, în Parcul Tricolorului din cel mai populat cartier al Reşiţei, Lunca Bârzavei, a fost forată o fântână, iar o a doua va fi dată în folosinţă în această săptămână în Parcul Siderurgistului. Primărie are în plan forarea de 12 astfel de surse de apă în tot oraşul. ,,Este foarte bine că face aşa ceva. Pe mine mă doare stomacul de la apa cu clor, iar pensia nu îmi permite să cumpăr atâta apă cât am nevoie. Acum este mult mai bine” spune Elena Iancu. ,,Este nemaipomenit. Am doar 100 de metri până la fântână fiindcă este chiar lângă blocul meu. Apa de la robinet are gust de ţeavă. Aceasta este proaspătă şi rece. Este apă vie, fără clor” spune Mihai Glosser.