12.5 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialMihai Tudose explică “randamentul” Pilonului I de pensii: “Viza suma încasată de...

Mihai Tudose explică “randamentul” Pilonului I de pensii: “Viza suma încasată de beneficiar la pensie”

Premierul a revenit cu explicaţii privind Pilonul I și Pilonul II de pensii, după ce declaraţiile sale din şedinţa PSD au provocat reacţii critice şi i-au determinat pe administratorii de pensii private să-i ceară o întâlnire.

"Randamentul mediu, din 2008 până în prezent, al fondurilor de pensii din Pilonul II a fost de aproximativ 4%. În Pilonul I, punctul de pensie se calculează ca fiind raportul dintre salariul încasat şi salariul mediu. Acest lucru înseamnă că o persoană care a avut o creştere anuală a salariului mai mare de 4% faţă de creşterea salariului mediu va avea la pensie mai mulţi bani decât o persoană care a optat şi pentru Pilonul II", a scris Mihai Tudose pe Facebook.

Şeful Executivului oferă ca exemplu cazul celor care în toată perioada 2008 – 2017 au avut salariul minim şi care au avut o creştere de aproximativ 180%, în timp ce salariul mediu a crescut cu mai puţin de 100%.

"Rezultă că acesta a avut o creştere a punctului de pensie de peste 80%, comparativ cu 40% pentru cei ce au optat şi pentru Pilonul II", susţine Tudose, adăugând că randamentul la care s-a referit, "calculat în raport cu punctul de pensie, viza suma încasată de beneficiar la pensie în cele două ipostaze: cel care a optat, respectiv cel care nu a optat pentru Pilonul II".

Premierul Mihai Tudose a declarat, vineri, la şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD, că potrivit calculelor făcute de Ministerul Finanţelor s-a constatat că „randamentul la Pilonul I de pensii este mult mai mare decât randamentul obţinut la Pilonul II”, acesta fiind motivul pentru care, dacă se dovedeşte a fi oportun, în urma unor analize, sumele care se virează la Pilonul I ar urma să fie mai mari decât cele care se virează la Pilonul II, informează News.ro. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă