La construcţia unei locuinţe moderne care să ţină cont de toate cerinţele de confort şi de tendinţele globale ale omenirii, se recomandă consultarea mai întâi a unui specialist în domeniu, care are o neutralitate benefică pentru viitorul beneficiar.
Sistemul de încălzire, climatizare şi preparare a apei calde de consum menajer se alege în funcţie de mai mulţi factori cum ar fi: mărimea clădirii, gradul de confort cerut, distanţa faţă de sursa de energie (gaz natural, gaz de sondă, lemne etc.), gradul de izolare a clădirii, facilităţile acordate de stat pentru folosirea unei anumite energii (programul guvernamental „Casa Verde”), eventuale restricţii impuse.
Criterii de alegere:
Mărimea clădirii şi dotările (garaj, piscine etc.) determină consumul orar şi anual de energie care trebuie furnizat de firma distribuitoare. În cazul în care reţeaua existentă din zonă (ex. la gaz metan) este foarte încărcată, cheltuielile cu extinderea reţelei pot fi prohibitive.
Gradul de confort cerut poate fi realizat folosind metode moderne de încălzire şi climatizare, cum este de exemplu încălzirea prin pardoseală care dă o satisfacţie pentru beneficiar, mai ales acolo unde sunt copii sau bătrâni care stau mult timp în spaţiul locuit.
Tipul de combustibil care se alege este dat de costurile acestora, distanţa de la care trebuie transportat, cât şi tendinţele pe plan mondial. O ţară bogată în combustibili clasici (petrol sau gaze naturale) cum e România, ar trebui să vândă pentru nevoile casnice al populaţiei combustibili la preţuri reduse aşa cum face Franţa cu costurile energiei electrice produsă cu combustibili nucleari. În zonele de munte, sistemul de încălzire cu lemne este cel mai bun dacă nu este racord de gaze naturale.
Programul „Casa Verde”
Este de remarcat că, la preţurile actuale ale energiei şi echipamentelor, termenele reale de recuperare a investiţiei pentru folosirea energiilor neconvenţionale în clădiri este foarte mare. În România, este în derulare programul „Casa Verde” prin care se acordă subvenţii de 3.000 lei pentru cei care achiziţionează o centrală termică pe lemne, cărbuni sau peleţi, 6.000 lei pentru soluţia cu panouri soalare şi 8.000 lei pentru cei care se decid pentru o pompă termică.
Ce alegem?
Sunt foarte multe restricţii tehnice şi legislative care impun folosirea anumitor sisteme de combustibil sau sisteme de încălzire. În mod normal, în zonele cu densitate mare de locuinţe, încălzirea centralizată prin CET-uri (centrale termoelectrice care produc energie electrică şi termică) este soluţia cea mai bună din punct de vedere ecologic şi de sănătate a oamenilor. Dacă sistemele de producere şi distribuire a energiei prin CET sunt conduse bine şi eliminaţi factorii negativi umani, costurile pentru energia termică furnizată trebuie să fie mult mai mici decât arderea directă în centrale individuale.
Pentru arderea gazelor naturale e bine să se folosească cazane cu funcţionare în condensare care au un randament de ardere mai bun cu cca. 10% decât cele cu ardere normală, iar la arderea lemnului în cazanele cu gazeificare sunt superioare din punct de vedere energetic faţă de cele cu ardere naturală.
Pentru a răspunde la întrebarea „Ce soluţie de încălzire alegem?”, ne-am adresat unui specialist în domeniu, Ioan Mateescu, doctor în termotehnică. Acesta a dat note (de la 1 la 10) în tabelul alăturat pentru diferite sisteme de încălzire în raport cu tipul de încălzire folosit în domeniul casnic, având în vedere criterii de eficienţă, costuri de achiziţii şi exploatare şi mediu. Se observă că note mari s-au acordat centralelor pe gaze naturale cu ardere în condensaţie, centralelor pe lemne/peleţi (soluţie care poate fi implementată cu deosebit succes în mediul rural în locul sobelor, eficienţa crescând cu peste 60%) şi energiei geotermale, în special în combinaţie cu sistemul de încălzire prin pardoseală.
Avantajele pompelor de căldură Bosch
Pompele de căldură sunt în primul rând ecologice, aproximativ 75% din energia utilizată fiind de tip regenerabil (energie geotermală), iar restul reprezintă energie electrică, în plus menajează mediul înconjurător prin evitarea folosirii combustibililor fosili clasici. Alt avantaj considerabil este cel economic: cheltuielile de funcţionare se reduc cu până la 60% faţă de sistemele clasice, sunt uşor de întreţinut, au o durată lungă de viaţă (20-25 ani), nu mai sunt necesare coşurile de fum şi branşarea la gaz, eliminându-se cheltuielile aferente întreţinerii arzătorului, schimbului de filtre, etc. Alte avantaje sunt flexibilitatea (se pot utiliza atât pentru producerea de apă caldă menajeră, cât şi pentru încălzire, pot fi instalate cu uşurinţă, chiar şi în spaţii mici, datorită dimensiunii lor compacte, au un nivel redus de zgomot) şi sunt independente de preţul gazului natural.
Ca principiu de funcţionare, primesc energia acumulată în pământ sau în apa din pânza freatică şi cedând-o către circuitul de încălzire al casei.
Se forează unul sau mai multe puţuri în care se introduc, „în plan vertical”, colectorii pompei de căldură (foto 1) sau, în cazul apei din pânza freatică se forează un puţ de absorbţie, prin care apa conţinută în pânza freatică este extrasă (pompată) până la pompa de căldură (foto 2).
Centrala în condensaţie de apartament
Genus Premium, centrala de apartament propusă de Ariston Thermo România, prezintă afisaj digital multifuncţional, în limba româna, schimbător principal de căldura din oţel inox, funcţie Auto, Timer încorporat, Clasa A, 4* eficienţă, Super silenţiozitate, sistem de umplere semi-automată, sistem auto-diagnoză cu text explicit, dispozitive anti-îngheţ/anti-gripare/anti-depuneri, sistem automat de aerisire, garanţia fiind de 3 ani. Preţul este în funcţie de putere (Modelul Genus Premium este disponibil în trei puteri – 24, 30, 35), putând pleca de la 5.500 lei şi poate ajunge la 6.400 lei. Preţul recomandat are inclus kit de evacuare şi TVA .
Centrala cu condensare Buderus Logamax plus GB022
Este un model cu putere de 24 kW, cu tiraj forţat, disponibil în varianta sigle, care asigură doar încălzirea, sau combi, care asigură atât încălzirea locuinţei, cât şi prepararea apei calde menajere. Arzătorul este cu modulaţie, ceea ce permite reglarea automată a puterii între 20% şi 100%. Eficienţa energetică normată este de până la107%, datorită tehnologiei în condensare, având consum redus de gaz metan, dimensiuni compacte şi masa redusă. Preţ pachet centrală + boiler 120 litri + accesorii: 1990 euro (fără TVA).
Centrala termică cu combustibil solid Beatrice – CALDI
Ca şi combustibil funcţionează cu lemn sau brichete de cărbune. Puterea totală de încălzire este reglabilă la 9 – 20 KW iar puterea de încălzire a apei este de 4 – 15 KW. Presiunea maximă de lucru la cazan este de 2,5 barr iar consumul este de 6,5 kg/oră iarna. Volumul spaţiului încălzit este de310 mc pentru unul izolat termic, 240 mc pentru un spaţiu puţin izolat termic şi 170 mc pentru unul neizolat. Dimensiunile sunt 845x915x675 mm. Preţul recomandat este de 2.153 lei + TVA.
Termoşemineu Transilvania – CALDI
Termoşemineul Transilvania asigură atât încălzirea spaţiului, asigurând totodată un ambient deosebit în locuinţă, printr-un spaţiu vitrat generos şi prin căldura plăcută pe care o degajă. Funcţionează cu lemn sau cărbune brichete, având puterea de încălzire de 9,2 KW şi de 2,7 KW cea emisă în încăpere. Spaţiul încălzit este de 185 mc, consumul de 3,1 kg/oră şi randament energetic 71,85%. Ca dimensiuni, înălţimea este de 1090 mm, lăţimea 550 mm iar adâncimea 420 mm. Preţul recomandat este de 1691 lei + TVA.
Întreabă un specialist
Faţă de alte centrale pe lemne şi cărbuni, ce aduc în plus centralele pe care le propuneţi?
Suprafeţele vitrate generoase care dau o notă de intimitate şi relaxare iar focul rămâne fascinant şi deconectant şi pentru omul modern. Dacă vorbim de centrala termică Betarice, ea are multiple roluri: atât de sobă de încălzit şi de gătit având plită şi cuptor, cât şi de centrală termică, la ea putând fi conectate calorifere şi boiler de apă caldă.
Unde credeţi că se încadrează centralele pe lemne şi cărbune între soluţiile de încălzire, ca raport calitate (confort)/preţ?
Acolo unde este posibilă instalarea lor, centralele termice cu combustibil solid sunt o alternativă mai economică şi mai plăcută estetic decât cele pe gaz sau electrice. Mă refer aici la economia în exploatare, ceea ce înseamnă cheltuieli reduse cu combustibilul, şi nu neapărat la investiţia iniţială care poate implica în unele cazuri un efort financiar mai mare. În acest sezon, primul mai dur din punct de vedere al efectelor anunţate ale crizei financiare, mulţi clienţi au optat pentru utilizarea alternativă a celor două surse de încălzire: sobă/şemineu/termoşemineu cu lemne sau cărbuni pentru a cheltui mai puţin pe combustibil în plus faţă de centrala electrică sau pe gaz existentă deja, pentru situaţiile în care alimentarea cu combustibil solid nu este posibilă: peste noapte, în absenţa utilizatorului etc.
Câteva dintre avantajele acestei soluţii.
Facturile sunt mai mici, centrala nu este dependentă de furnizarea cu gaz sau curent electric şi este mai puţin poluantă pentru mediul înconjurător. Se pot folosi în orice casă (dar nu şi la bloc). Aportul estetic al unui termoşemineu la care se racordează caloriferele din casa şi boilerul de apă caldă este net superior celui al unei centrale pe gaz sau electrice. În timp ce termoşemineul este „inima” casei, celelalte centrale sunt de regulă ascunse privirii în spaţii tehnice cu aspect mai industrial.
Iuliana GeorgescuDirector marketing CALDI
Centralele în condensaţie cum este cea de apartament Genus Premium propusă de Ariston, prezintă un randament de ardere superior.