Fostul rector al Universităţii Oradea, Teodor Maghiar, a fost condamnat de magistraţii Tribunalului Bucureşti la opt ani de închisoare cu executare, pentru înşelăciune şi alte fapte de fals intelectual, uz de fals şi fals material în înscrisuri oficiale, însă decizia nu este definitivă, potrivit NewsIn.
Astfel, Tribunalul Bucureşti a decis, la începutul lunii decembrie, să îl condamne pe Maghiar la 8 ani de închisoare cu executare pentru înşelăciune şi la alte patru pedepse de câte trei luni de închisoare pentru fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual şi două fapte de uz de fals. Instanţa a decis că fostul rector va executa cea mai grea pedeapsă, cea de 8 ani de închisoare, fiindu-i totodată interzise mai multe drepturi.
De asemenea, instanţa a menţinut sechestrul instituit de procurori asupra unui autoturism al lui Maghiar şi mai multor clădiri şi terenuri. De asemenea, fostul rector a fost obligat la plata către Ministerul Educaţiei a unui prejudiciu de 882.045.609.000 de lei vechi, dar şi la cheltuieli de judecată în valoare de 20.000 de lei, către stat.
Decizia instanţei nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.
Procurorii DNA au dispus, în 2008, trimiterea în judecată a lui Teodor Maghiar, fost rector al Universităţii din Oradea, pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, fals intelectual, uz de fals şi fals material în înscrisuri oficiale.
Potrivit DNA, în perioada ianuarie 2000 – ianuarie 2004, în calitate de rector al Universităţii Oradea, Maghiar a întocmit şi trimis, în mod repetat, la Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MEC), situaţii statistice conţinând date nereale referitoare la numărul de studenţi, precum şi la alte persoane admise la studii pe locuri fără taxă, cunoscând că, de numărul studenţilor depinde dimensionarea alocaţiei bugetare.
Datele respective certifică în mod fals că anual, la universitate urmau cursuri pe locuri fără taxă între 17.000 şi 33.000 de participanţi la studii, în realitate fiind vorba de aproximativ 14.000. În felul acesta, inculpatul i-a indus în eroare pe funcţionarii MEC care au aprobat obţinerea, de către Universitatea Oradea, a unor alocaţii bugetare mai mari decât cele cuvenite. Mai mult, una dintre raportările false a fost făcută de către inculpat în cursul lunii noiembrie 2004, în numele Universităţii Oradea, în condiţiile în care nu mai ocupa nicio funcţie de conducere.
Prejudiciul adus bugetului de stat se ridică la valoarea de 882.045.609.000 ROL (echivalentul a aproximativ 24,3 milioane euro), reprezentând diferenţa dintre alocaţiile bugetare efectiv acordate de minister şi sumele ce s-ar fi cuvenit de drept în funcţie de numărul real al participanţilor la studii pe locuri bugetate.
În cauză s-a dispus disjungerea materialului de urmărire penală şi continuarea cercetărilor faţă de învinuiţii Teodor Maghiar şi Traian Teodor Maghiar, pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual în legătură cu eliberarea unui număr de 26 de diplome de studii aprofundate unor cetăţeni străini care nu au fost înmatriculaţi şi nu au urmat cursuri de pregătire ori specializare la Universitatea Oradea.
Pentru întreaga sumă rezultată ca fiind alocată în plus de la buget în urma supradimensionării numărului de studenţi de la Universitatea Oradea, MEC a precizat că se constituie parte civilă.
Pentru recuperarea prejudiciului produs bugetului Ministerului Educaţiei şi Cercetării, în sumă de 882.045.609.000 de lei vechi în cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator şi aplicarea inscripţiei ipotecare asupra bunurilor inculpatului Maghiar Teodor constând în: un autoturism Mercedes Benz A 140, patru imobile (clădiri) cu valoare impozabilă totală de 1.612.828,29 de lei, trei terenuri intravilan în suprafaţă totală de 3.171 mp.