Ordonanţa privind creditele populaţiei ar putea fi adoptată miercuri de deputaţii din Comisia de Buget, Finanţe şi Bănci şi săptămâna viitoare în plenul Camerei, după ce preşedintele Traian Băsescu a atenţionat că actul trebuie adoptat cât mai rapid, a declarat deputatul PSD Viorel Ştefan, anunţă Mediafax.
Ştefan, preşedintele Comisiei de Buget, Finanţe şi Bănci a Camerei Deputaţilor, a menţionat că este surprins de mesajul preşedintelui, întrucât până în prezent reprezentanţii Guvernului întârziau dezbaterile în legătură cu OUG 50.
„Iată că acum primim o scrisoare de la preşedinte care ne atenţionează asupra faptului că adoptarea în parlament a OUG 50 este una dintre cele patru condiţionalităţi legate de accesarea tranşei de la FMI şi Uniunea Europeană. Până aici preşedintele a fost corect. Mai departe aş putea să spun că modul în care a formulat solicitarea în legătură cu Ordonanţa 50 este într-o limbă păsărească care nu spune nimic şi, de fapt, vrea să ascundă un lucru pe care nu ştie cum să şi-l asume. Condiţionalitatea FMI priveşte eliminarea din textul ordonanţei a articolului care face ordonanţa aplicabilă creditelor în derulare şi eliminarea articolului care dă competenţă ANPC-ului de ridicare autorizaţiilor de creditare ale băncilor”, a afirmat Ştefan.
Deputatul este convins că dezbaterile pe seama ordonanţei privind creditele populaţiei vor progresa miercuri.
„Dacă noi mâine adoptăm raportul, săptămâna viitoare poate să fie în plen”, a concluzionat Ştefan.
Băsescu a trimis, luni, o scrisoare conducerii Camerei Deputaţilor, prin care solicită aprobarea de urgenţă a legilor privind salarizarea unitară, sistemul unitar de pensii, legea bugetului de stat şi a asigurărilor sociale de stat pentru 2011, precum şi a OUG 50.
Preşedintele a arătat în scisoare că legea de aprobare a OUG 50 trebuie realizată „prin protejarea drepturilor consumatorilor şi îmbunătăţirea transparenţei în sistemul de creditare bancară a populaţiei, asigurând un echilibru în legătură cu nevoie de stabilitate în sistemul financiar, pe baza garantării că Directiva Europeană 48/2008/CE este respectată”.
El menţionează că adoptarea cât mai rapidă a celor patru legi reprezintă condiţii esenţiale perntru ca România să finalizeze cu succes acordul cu FMI, UE şi Banca Mondială, dar şi faptul că ştie că Parlamentul are independenţa de a-şi stabili propriul program.
Săptămâna trecută Băsescu susţinea însă că OUG 50 nu este o precondiţie de acordare a următoarei tranşe de la FMI, dar că trebuie găsită o soluţie echilibrată.