19.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialMica şmecherie de a fi gazdă euro

Mica şmecherie de a fi gazdă euro

Deşi România nu a mai înregistrat performanţe notabile la campionatele europene sau mondiale de baschet de ani buni, cel puţin la nivel de seniori, în 2011 ţara noastră va fi gazda a nu mai puţin de trei competiţii internaţionale importante.

În primul rând, România a obţinut, în premieră, dreptul de a organiza în august 2011, la Oradea, Campionatul European de baschet feminin Under 18 (Divizia A). Tot în august, dar la Arad, va avea loc Campionatul European de baschet cadete (U16), Divizia B, după ce, tot Aradul, în luna februarie, va fi şi gazda turneului Final Four al Ligii Europei Centrale, echipa ICIM din localitate, neînvinsă în grupa B a competiţiei, fiind cotată cu şanse mari la cucerirea trofeului. Carmen Tocală, preşedintele Federaţiei Române de Baschet, a explicat în premieră ce înseamnă pentru baschetul românesc faptul că aceste întreceri internaţionale vor avea loc la noi în ţară.

„În condiţiile în care de la bugetul de stat baschetul primeşte doar 500.000 de euro pe an pentru desfăşurarea activităţii a nu mai puţin de 12 loturi naţionale, avem nevoie să generăm evenimente pentru atragerea de surse extrabugetare. Or, organizarea unei competiţii internaţionale este cea mai bună metodă de a-i convinge pe oamenii cu bani să investească în astfel de manifestări. În plus, baschetul rămâne cu sălile moderne care au găzduit competiţiile, ceea ce reprezintă un câştig uriaş, în condiţiile în care se investeşte din ce în ce mai puţin în sport în general şi în bazele sportive în special. Mai mult, se creează o emulaţie extraordinară, atmosfera unui campionat mondial sau european atrăgându-i ca un magnet pe tinerii care îndrăgesc acest sport”, a spus Carmen Tocală. Interesant este că, pentru găzduirea Europenelor de la Oradea, România s-a bătut cu succes cu ţări cu mare tradiţie în baschet, precum Lituania sau Estonia.

Ambiţii pentru 2012

România s-a înscris şi în competiţia de organizare a Campionatului Mondial feminin U 17, din 2012, dar, de astă dată, pentru a ieşi învingătoare are nevoie şi de o puternică susţinere guvernamentală. „Am vorbit cu secretarul general al FIBA World, Patrick Baumann, care a specificat faptul că, pentru a continua cursa de organizare a CM din 2012, la U17, în care ne batem cu Olanda şi Sri-Lanka, trebuie să prezentăm o scrisoare de garanţie din partea autorităţilor statului, adică preşedintele României şi primul-ministru. Sperăm să obţinem aceste asigurări”, a spus Carmen Tocală.

Găzduirea CE de seniori, o pălărie prea mare pentru România

Ambiţiile românilor de a organiza competiţii de anvergură europene sau mondiale se opresc însă la poarta seniorilor, indiferent că este vorba de baschet feminin sau masculin. „Trebuie să fim realişti când vorbim despre o eventuală organizare a Campionatelor Europene de seniori la noi în ţară. Deocamdată nu ne permitem nici măcar să sperăm la aşa ceva. De pildă, Slovenia, gazda turneului final al Campionatului European masculin din 2013, va cheltui 6,5 milioane de euro, din care 4 reprezintă doar taxa pentru FIBA, iar Franţa, care va organiza turneul final european feminin, va trebui să plătească o taxă de peste 2,5 milioane de euro. În plus, pentru Franţa, care deocamdată nu dispune decât de două din cele cinci arene de care are nevoie pentru a găzdui competiţia, a garantat preşedintele Nicolas Sarkozy că bazele sportive vor fi gata la timp”, a mai afirmat Carmen Tocală.

Doar una din zece, la Euro 2011

În altă ordine de idei, naţionala feminină de senioare de baschet a României va juca în Italia, în perioada 3-8 iunie, meciurile de recalificare la turneul final al Campionatului European din Polonia, programat între 18 iunie şi 3 iulie. FIBA Europe a decis ca acele zece echipe naţionale care nu s-au calificat direct la turneul final să fie împărţite în două grupe, iar România va juca în grupa B, cu Italia, Germania, Serbia şi Belgia, în timp ce în grupa A vor evolua Ucraina, Ungaria, Finlanda, Bulgaria şi Olanda. La final, primele clasate din fiecare grupă vor juca meciul decisiv, dar numai câştigătoarea se va califica la turneul final.

Cele mai citite

Raya a salvat-o pe Arsenal de la eșec! Portarul spaniol a avut o paradă uluitoare

David Raya, portarul lui Arsenal, a fost protagonistul unei duble parade impresionante care a salvat echipa sa în meciul împotriva Atalantei, scor 0-0, din...

Impact între un microbuz și un autobuz, în Gorj. Zece persoane au fost rănite

În aceasta dimineață la ora 5.50, polițiștii au fost sesizați prin apelul 112, cu privire la faptul că, în comuna Runcu, sat Răchiți, din...

Dr. Radu Țincu trage un semnal de alarmă asupra poli-adicției la tineri și lansează cartea „Învinge dependența”

Fenomenul poli-adicției, adică dependența multiplă de substanțe și comportamente, devine tot mai prezent în rândul tinerilor din România, avertizează dr. Radu Țincu, unul dintre...
Ultima oră
Pe aceeași temă