De Moş Nicolae, clujenii şi-au „făcut pantofii” ca acum un secol.
Câţiva tineri de la o asociaţie umani¬tară au adunat bani pentru cadouri de Moş Nicolae într-un mod inedit. Ei au lustruit pantofii trecătorilor, în strada Matei Corvin, unde are loc Târgul de Iarnă. Voluntarii de la „Serviciul de Ajutor Maltez” şi-au scos în drum taburetele, periile şi cutiile cu cremă de ghete şi au făcut oglindă cizmele trecătorilor care au dorit să lase o donaţie pentru copiii Grădiniţei Malteze.
Ţinta: 100 de euro
„Sperăm să strângem cel puţin 100 de euro în urma acestei acţiuni caritabile, cu care să putem cumpăra cadouri de Moş Nicolae copiilor de la Grădiniţa Malteză”, a spus directorul de relaţii publice al Grădiniţei Malteze din Cluj-Napoca, Izabella Bajko. Aceasta a explicat că altă dată primeau, pentru copii, cadouri de la primărie, dar anul acesta, probabil din cauza crizei, nu s-a mai întâmplat aşa, astfel că s-au gândit la o soluţie.
Lustragiu din pasiune
Andrei, unul dintre lustragiii lui Moş Nicolae, este un tânăr care se consideră un artist al pantofilor. Nu prea vrea el să spună cu ce se ocupă în viaţa de zi cu zi şi de la ce meşteri pantofari a învăţat ce creme trebuie folosite la un tip de piele sau altul, dar îi consideră pe profesorii lui nişte adevăraţi maeştri. Ei i-au spus că nu poţi fi elegant cu pantofii plini de noroi şi că asta era o regulă pe care altădată o respecta cu stricteţe toată lumea, indiferent cât de amărâtă era. Asta îl ajută să nu i se mai pară atât de umilitoare îndeletnicirea asta, în care trebuie să stai la picioarele oamenilor.
Andrei are şi o filosofie despre pantofi. Sunt doi. Aşa cum şi copiii au doi părinţi.
Rădăcini în Evul Mediu
La Grădiniţa Malteză sunt îngrijiţi 23 de copii cu dizabilităţi neuromotorii, iar tratamentul şi hrana unuia dintre ei costă 600 de lei pe lună. Serviciul de Ajutor Maltez este o organizaţie umanitară creată de Biserica Catolică. Are legături istorice cu Cavalerii de Malta sau Cavalerii Ospitalieri, care au apărut în Evul Mediu, în Ţara Sfântă. Ei aveau ca misiune apărarea şi îngrijirea celor aflaţi în nevoie, în special a pelerinilor care vizitau Locurile Sfinte.