Statuia ecvestră a Regelui Carol I, reamplasată după mai bine de 60 de ani în Piaţa Palatului Regal, a fost dezvelită, luni seară, de principesa Margareta şi de primarul Capitalei Sorin Oprescu, în cadrul unei ceremonii, informează Mediafax.
În cadrul ceremoniei, oficiate în prezenţa principesei Margareta şi a principelul Radu, a fost citit mesajul Regelui Mihai I.
Totodată, la eveniment au participat academicienii Răzvan Theodorescu şi Constatin Bălăceanu Stolnici, foştii preşedinţi Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, fostul premier Călin Popescu Tăriceanu.
Amplasată pe un piedestal de şase metri, între clădirea Bibliotecii Centrale Universitare şi Palatul Regal, statuia ecvestră a regelui Carol I are o înălţime de şapte metri şi este în întregime din bronz. Aceasta a fost realizată de sculptorul Florin Codre, după modelul statuii iniţiale create de artistul Ivan Mestrovici în 1939 şi topită de comunişti în 1948. Atunci, bronzul a fost folosit pentru turnarea statuii lui Lenin.
În anul 2006 s-au împlinit 140 de ani de la urcarea pe tronul României a Principelui Carol I de Hohenzollern, 125 de la Proclamarea Regatului României şi 100 de ani de la organizarea Expoziţiei Generale din 1906.
Preşedinţia României a declarat anul 2006 drept „Anul Carol”, ceea ce reprezintă o formă de recunoştinţă pentru o personalitate politică atât de complexă a României moderne.
La 10 Mai 1939, în Piaţa Palatului din Bucureşti, Carol al II-lea dezvelea statuia ecvestră a lui Carol I, unchiul şi predecesorul său pe tronul României. Statuia era opera celebrului sculptor Mestrovici, care împodobise capitala României cu mai multe opere de artă. Monumentul realizat în bronz a rezistat până în 1948, când a fost distrus de comunişti.
Primăria Capitalei a ridicat pe vechiul amplasament din faţa Bibliotecii Centrale Universitare, în Piaţa Revoluţiei, o statuie ecvestra din bronz a lui Carol I, pe un soclu din granit. Spaţiul unde este amplasat monumentul nu a suferit modificări importante faţă de perioada când aici era situată statuia distrusă în 1948.