0.9 C
București
luni, 20 ianuarie 2025
AcasăSpecialDoar jumătate dintre mame îşi iau concediu maternal

Doar jumătate dintre mame îşi iau concediu maternal

Doar jumătate dintre românce îşi exercită dreptul la concediu parental, în condiţiile în care riscă să îşi piardă locul de muncă, iar indemnizaţia pentru mame este insuficientă, arătă un studiu recent. Guvernul a decis astăzi ca valoarea indemnizaţiei va rămâne aceeaşi în 2011, minim 600 lei şi maxim 3400 lei. 

„Unele mame nu au opţiunea de a-şi lua concediu maternal deoarece angajatorul nu acceptă să lipsească o perioadă atât de lungă de timp de la serviciu. Alte femei renunţă la concediul maternal pentru a-şi urma cariera”, explică psihologul Alina Zvedei de ce doar jumătate dintre mame îşi exercită dreptul la concediu parental.

Dintre bărbaţi, doar 3% şi-au luat concediu pentru a creşte copilul. În cazul bărbaţilor, în mod tradiţional priviţi ca „întreţinători ai familiei”, 90,6% sunt salariaţi. Rata de ocupare a femeilor cu copii, deşi semnificativ mai mică decât cea a bărbaţilor, este totuşi cu 13,4% mai mare decât media populaţiei aptă de muncă.

În aceste condiţii, Ministerul Muncii a propus reducerea perioadei de concediu de creştere a copilului la 12 luni şi acordarea unui stimulent lunar de 500 de lei, începând cu luna a şaptea până la împlinirea perioadei de 24 de luni, dacă mamele se întorc mai devreme la serviciu.

„Trebuie să găsim un echilibru între viaţa personală şi viaţa profesională. După doi ani de zile, unei femei îi este greu să se întoarcă la locul de muncă, existând un risc al deprofesionalizării”, a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase.

Totuşi, Guvernul a decis astăzi că perioada de concendiu maternal va rămâne doi ani. Valoarea indemnizaţiei va rămâne aceeaşi, minim 600 lei şi maxim 3400 lei. 

Din 2011, durata indemnizaţiei va fi de un an, iar valoarea indemnizaţiei rămâne aceeaşi ca şi în prezent. De asemenea, părintele va primi o primă de reîntoarcere de 500 lei, şi va putea opta pentru concediu fără plată pentru al doilea an de creştere a copilului.

„Înainte, când indemnizaţia pentru concediu maternal era mai mare, femeile erau mai motivate să stea acasă”, este de părere Zvedei.

Lipsa mamei poate cauza probleme de sănătate copilului

Psihologul explică faptul că bebeluşii au nevoie de prezenţa mamei cel puţin în primele nouă luni de viaţă până când se pot ataşa de alte persoane.

Medicul Violeta Stan avertizează că lipsa mamei în primele luni de viaţă ale copilului poate duce la probleme foarte grave. Unii copii se pot îmbolnăvi de sindromul ADHD (Deficit de Atenţie / Tulburare Hiperkinetică). „În primele luni de viaţă se formează constanta vizuală. Un studiu realizat de o echipă de medici britanici a arătat că majoritatea copiilor din orfelinatele din România au circuitele vizuale arse şi de aceea s-au îmbolnăvit de ADHD”, spune Stan.

Părinţii trebuie să respecte programul fix de la serviciu

Un studiu realizat pe circa 14 500 de oameni a arătat că o treime dintre români au în îngrijire un copil, un bătrân sau o persoană bolnavă sau invalidă. Majoritatea dintre cei cu responsabilităţi familiale au copii. Cu toate acestea, dintre aceştia 78,6% sunt salariaţi.

Rezultatele anchetei arată că nu există o legatură directă între flexibilitatea programului de lucru şi responsabilităţile familiale. Ponderea salariaţilor care au beneficiat de program flexibil de lucru este aproape aceeaşi în rândul persoanelor cu şi fără responsabilităţi familiale: 9,4%, respectiv 9,5%.

Majoritatea românilor (90,4%) lucrează cu un program fix. Din totalul salariaţilor care au posibilitatea de a varia ora de începere / terminare a zilei de lucru din motive familiale, numai 8,4% pot beneficia de această facilitate în mod obişnuit, ori de câte ori au nevoie, fără restricţii din partea angajatorului.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Criminalitatea organizată, responsabilă pentru 60% dintre breșele de securitate în 2024

În 2024, criminalitatea organizată a fost implicată în 60% dintre breșele de securitate la nivel global, conform unui raport citat într-un articol de specialitate....

CSM București a trecut în stil de mare echipă de Krim Mercator Ljubljana cu 36-23

CSM București a învins echipa slovenă Krim Mercator Ljubljana cu scorul de 36-23 (17-8), sâmbătă, în Sala Polivalentă ''Ioan Kunst-Ghermănescu'', în Grupa A a...

Apple elimină TikTok și alte aplicații ByteDance din App Store în SUA

Apple a eliminat TikTok și alte aplicații dezvoltate de ByteDance din App Store în Statele Unite, în conformitate cu o lege recentă care interzice...
Ultima oră
Pe aceeași temă