Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, apreciază că neparticiparea deplină a Rusiei la sistemul antirachetă al NATO pentru protejarea Europei riscă să declanşeze o nouă cursă a înarmării, informează un comunicat al Kremlinului, citat de Mediafax.
„Voi spune ceva care sper că nu îi va ofensa pe prietenii noştri şi pe omologul meu american. I-am spus în mod franc preşedintelui SUA, Barack Obama, că baza pe care construim relaţia actuală va avea o importanţă şi mai mare peste zece ani, atunci când sistemul de apărare antirachetă va fi deplin funcţional. Şi nu este vorba de mine sau de el ca politicieni. Astfel, fie va fi o iniţiativă comună Rusia – NATO pentru a ne proteja de unele ameninţări potenţiale, fie, în cazul în care Rusia nu va reuşi să îşi găsească locul în sistem, până în 2020 situaţia poate evolua încât umbrela de apărare antirachetă va fi considerată un element care ar destabiliza echilibrul nuclear şi ar slăbi capacitatea Rusiei de a asigura paritatea nucleară atât timp cât vor mai exista arme atomice”, subliniază Dmitri Medvedev într-un interviu acordat presei poloneze.
„O altă consecinţă ar putea fi declanşarea unei noi curse a înarmării până în 2020. Şi aş detesta acest lucru. De aceea, la summitul de la Lisabona, am evocat ideea unei responsabilităţi sectoriale a statelor pentru apărarea antirachetă a Europei. Şi mă aştept ca partenerii mei, SUA şi alţi parteneri din cadrul NATO, să analizeze ideea Federaţiei Ruse”, precizează Medvedev.
Medvedev a făcut aceste declaraţii în contextul unei vizite de două zile pe care o efectuează în Polonia.