Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, fostul premier Adrian Năstase, consideră că „România a ajuns o junglă”, referindu-se în principal la incidentul petrecut de 1 Decembrie, când onorul militar i-a fost dat primului-ministru, respectiv la faptul că „răspunsul Armatei vine prin UNPR, ceea ce arată subjugarea acesteia unui partid”, potrivit Agerpres.
„UNPR a dat un comunicat prin care răspundea acuzelor aduse instituţiilor statului implicate în sfidarea de la ceremonia de 1 Decembrie. În acel comunicat, UNPR cerea ca PSD „să nu mai târască Armata în bătăliile politice pe care încearcă să le poarte”. Nici nu ştiu de unde să încep în a da un răspuns la acest comunicat absurd”, spune Năstase, într-o postare pe blogul personal.
El se întreabă, pe această cale, în mod retoric, care ar fi logica după care răspunsul Armatei vine prin intermediul unui comunicat al UNPR, şi nu prin intermediul aparatului de comunicare al instituţiei. „Nu este normal ca Armata Română să fie „subjugată” unui partid care să se ocupe, în formă de monopol politic, de pensiile sale, de terenurile sale etc., iar vorbele sale să fie puse într-un comunicat dat de un partid politic”, spune liderul CN al PSD.
Potrivit acestuia, dacă se poate vorbi despre politizare, aceasta a fost făcută „de cei care au stabilit o altă ordine de precădere la ceremoniile organizate la o zi atât de importantă, precum Ziua Naţională”.
„Personal, am participat la foarte multe ceremonii de acest gen, şi niciodată (dar niciodată!) nu s-a ignorat sau nu s-a trecut peste ordinea de precădere existentă în protocolul de stat. M-ar interesa un punct de vedere al lui Cristian Diaconescu, fost ministru de externe, actual coleg cu cei din UNPR şi chiar preşedinte de onoare al lor, în legătură cu acest tip de eveniment. Aş fi curios să aflu cum ar putea el justifica aşa ceva… Cum se simte oare Cristian Diaconescu într-un astfel de partid, care produce astfel de situaţii?”, spune fostul premier.
Adrian Năstase se mai întreabă care a fost motivul pentru care, la toate ceremoniile, de la Bucureşti, de la Alba Iulia, de la Mormântul Eroului Necunoscut, la depunerile de coroane, organizatorii ceremonialelor militare au stabilit ca UNPR să depună coroane înaintea PSD, „încălcând toate regulile şi cutumele”.
Liderul social-democrat afirmă că „UNPR nu este un partid care sa fi participat în alegeri şi, ca atare, nu este un partid parlamentar”.
„Ştiu, pare o chestiune minoră, dar ea arată cât de mare este absurditatea comportamentului unor oameni care nu mai respectă nimic şi pe nimeni, după modelul celui care, la Sărbătoarea naţională, refuza să-i salute pe cei care au condus statul înaintea lui, prezenţi la ceremonie. În fine, se vede clar că partidul care politizează şi foloseşte Armata Română într-un mod incorect este chiar UNPR, şi asta în condiţiile în care ar fi nevoie de o atenţie deosebită, nu doar pentru astfel de evenimente, dar, mai ales, pentru rezolvarea problemelor cu adevărat importante, precum siguranţa ostaşilor noştri, fie că se află în operaţiuni în afara ţării, fie că se află în aplicaţii în ţară. În România, în aceste luni, reprezentanţii puterii nu mai respectă nimic. Nici Constituţia, nici legile, nici regulamentele sau protocoalele, nici măcar cutumele (cele despre care Roberta Anastase nici măcar nu ştia că există). Practic, România condusă de pedelei şi de anexele lor a ajuns o junglă. Junglă în care Traian Băsescu sugerează că situaţia este „aparent buna” (!!). Cine îşi mai aduce aminte de dezbaterea electorală din 2004? Şi de acel moment, cu sinceritatea lui Băsescu în faţa oglinzii? Atunci, eu i-am atras atenţia că marea lui problemă este că nu respectă nici un fel de reguli. Ca nu este capabil de aşa ceva. Vorbele mele au fost atunci trecute cu vederea. Erau mai puţin spectaculoase decât reflecţiile lui Băsescu în faţa oglinzii. Din păcate, candidatul de atunci demonstrează, de şase ani, că am avut dreptate. Iar exemplul său a ajuns astăzi să fie transmis colegilor de la putere, directorilor numiţi politic în ţară, autorităţilor locale şi tuturor celor care au azi un dram de putere publică”, spune Adrian Năstase.
Fostul premier atrage atenţia că statul ar trebui să fie neutru din punct de vedere ideologic, promovând şi apărând interesele tuturor cetăţenilor săi. „Din păcate, „statul lui Băsescu” a schimbat până şi drapelul ţării, adăugându-i portocaliul – culoarea falimentului politic în zona Europei de răsărit”, conchide preşedintele CN al PSD.