Eurodeputatul PDL Traian Ungureanu a explicat joi că votul care a avut loc în Comisia de petiţii din PE a fost cauzat de lipsa de susţinere din partea socialiştilor europeni, scindaţi de intervenţia lui Victor Ponta la Strasbourg unde liderul PSD „a cerut împiedicarea intrării României în Schengen”, informează NewsIn.
În cadrul unei emisiuni la Antena 3, europarlamentarii Traian Ungureanu (PDL) şi Victor Boştinaru (PSD) au avut intervenţii despre şedinţa de joi a Comisiei PETI a PE, pe tema petiţiei privind includerea presei în Strategia Naţională de Apărare.
„Rezultatul votului este de 12 voturi pentru închiderea petiţiei. În sală au rămas numai deputaţii PPE, iar în momentul în care s-a trecut la votarea prin ridicare de mână au votat toţi. Din toţi cei care au ridicat mâna, doar 12 au drept de vot şi decizia a fost luată cu 12 voturi”, a prezentat Traian Ungureanu cum a decurs votul de joi din Comisia pentru petiţii.
El a explicat că, în şedinţele de comisie din PE există practica trimiterii de înlocuitori, membri ai aceluiaşi grup. „Se întâmplă deseori ca la vot să apară mai multe voturi decât are dreptul cutare grup, dar în scriptele şedinţei rămâne numărul alocat grupului respectiv”, a explicat Traian Ungureanu.
În replică, europarlamentarul PSD Victor Boştinaru a intervenit în emisiune şi a susţinut că regula este ca, atunci când un grup politic cere ca o petiţie să rămână deschisă, să se respectă acea solicitare. „Este vorba de încălcarea explicită a trei articole, dintre care cel mai grav este cel care spune că se poate vota doar dacă sunt jumătate dintre membrii comisiei, ori comisia noastră are 35 de locuri, deci jumătatea lui 35 nu este 12 oricum. Pe de altă parte, în procesul verbal al Comisiei de petiţii se spune foarte clar că e vorba de 16 voturi, ori pe această bază noi am contestat astăzi, la Conferinţa preşedinţilor, exact încălcarea acestor articole”, a spus Boştinaru.
„Este fără precedent în activitatea Comisiei de petiţii să se impună prin încălcarea procedurilor o asemenea decizie”, a afirmat social-democratul. El a admis însă că numărul europarlamentarilor din celelalte grupuri politice este mai mare decât al PPE, deci tehnic votul de joi ar putut să aibă altă configuraţie.
Ungureanu a punctat că Boştinaru se agaţă de soluţia Conferinţei preşedinţilor pentru că a avut o problemă la votul din Comisie. „S-a uitat în spate (Boştinaru – n.r.), a văzut că nu are susţinerea parlamentarilor din grupul propriu şi din grupurile prietene şi atunci a hotărât să părăsească sala. De ce nu s-a mobilizat grupul socialist şi sfera de alianţe a grupului socialist? Asta e răspunderea domnului Boştinaru şi va avea de pătimit de la grupul socialist. Eu am o ipoteză: de când domnul Ponta a apărut la Strasbourg şi a cerut grupului socialist să facă ce-o face pentru a împiedica intrarea în Schengen a României, în grupul socialist au apărut sciziuni şi atunci nu ne putem aştepta la unitate”, a explicat europarlamentarul PDL.
Pe de altă parte, pe fondul problemei, Traian Ungureanu a susţinut că, din punctul său de vedere, actuala putere este „hăituită” de presă. În opinia sa, ceea ce se difuzează pe posturile Realitatea TV şi Antena 3 ar confirma această afirmaţie. Ungureanu a mai ţinut să sublinieze că Strategia Naţională de Apărare nu se referă la presă în general, ci la campaniile de presă executate la ordin.
„În petiţie apare ideea că România e în pragul dictaturii, că presa e supusă unor presiuni extraordinare, cu asta nu pot fi de acord şi de aceea am votat împotrivă. Este dictatură în România? Este presa pusă la colţ, s-a închis vreun ziar, a fost vreun ziarist vătămat? Nu suntem în Rusia unde ziariştii sunt ucişi săptămânal”, a completat el.
Petiţia privind includerea presei în Strategia Naţională de Apărare a fost discutată joi în Comisia de resort a Parlamentului European, fiind declarată închisă prin voturile reprezentanţilor PPE, celelalte grupuri urmând a contesta decizia, informează un comunicat de presă remis NewsIn.
Europarlamentarul PDL Cristian Preda spune că deputaţii Victor Boştinaru şi Norica Nicolai au oferit în comisia de petiţii a PE „o imagine regretabilă a dispreţului faţă de vot”, părăsind sala „gesticulând şi vociferând nemulţumiţi” când au văzut rezultatul votului asupra petiţiei jurnaliştilor.
Purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Valeriu Turcan, a declarat joi, pentru NewsIn, că respingerea petiţiilor formulate de sindicatele din presă în Comisia PETI a PE este „o victorie a democraţiei”, membrii comisiei înţelegând că în spatele acestor petiţii se află PSD, „care a lucrat prin interpuşi”.
Pe de altă parte, delegaţia PNL în PE protestează faţă de încălcarea, fără precedent, a procedurilor de vot în Comisia pentru Petiţii, în cadrul căreia s-a dezbătut, joi, petiţia depusă de membrii Federaţiei MEDIASIND cu privire la includerea presei în SNAp, informează un comunicat de presă.