Cea mai mare problemă internă a SUA nu este relația echipei lui Donald Trump, și a lui însuși, cu Rusia, ci confruntarea permanentă între „albi” și restul populației, care, favorizată de corectitudinea politică, poate degenera în conflicte iraționale.
Cât poate să fie de virulent un astfel de conflict rasial s-a constatat cu ocazia incidentului din Charlottesville, Virginia, când mutarea statuii generalului sudist Robert E. Lee a provocat un atac cu mașină comis de un adept al „supremației albe” asupra unui grup antirasial, soldat cu moartea unei persoane.
Epurarea istoriei și conduita „political correctness” nu merg în aceeași direcție. Autoritățile americane încearcă să evite orice formă de marginalizare, discriminare sau să limiteze libertatea de expresie a vreunui grup, ceea ce a dus la formarea unor adevărate fronturi, „albe” și „de culoare”, care vor epurarea istoriei, fiecare în sensul dorit, putând genera crize de amploare.
„Supremația albă” proclamă civilizarea continentului american de către colonizatorii albi, deschis europenilor de către marele marinar și explorator Christopher Columbus. Populația indigenă, originară, deplânge „cucerirea” teritoriului lor de către albi, ceea ce a dus la decimarea populației băștinașe, inclusiv prin boli aduse din Europa de către coloniști. Populația de culoare, adusă din Africa de către comercianții de sclavi europeni, vrea curățarea istoriei de „sudiști”, beneficiarii comerțului cu sclavi. Nordul, unionist, ce dorea industrializarea și abolirea sclaviei, și Sudul, confederat, a cărui economie se baza pe munca scalvilor pe imensele plantații, nu și-au rezolvat problemele rămase în urma Războiului Civil, iar aceste remanențe pot oricând provoca, în ziua de azi, dacă nu încă un război civil, cel puțin conflicte rasiale extrem de virulente.
Christophor Columb, controversatul descoperitor al Americii
Polemica începe cu descoperitorul Americii, Christopher Columb, pe care nu numai populația indigenă îl urăște, dar și grupurile religioase care se tem că preamărirea exploratorului ar duce la o creștere a influenței Bisericii Catolice. În urma unui război mediatic susținut, se ajunsese ca în 2015, aproape 40% din populația americană să se declare împotriva celui ce descoperise America!. „Columbus Day”, pe 12 octombrie, ziaua când, în 1492, a pus piciorul în „Indii”, constituie un prilej de manifestații pro și contra celebrului personaj.
Elementul conflictual îl reprezintă capturarea nativilor Arawak, din ordinul său personal, și vinderea lor ca sclavi în Spania. Din 2012, o altă vină se pune în cârca exploratorului, aceea că era evreu „marran” (care se convertise la catolicism doar de fațadă, dar continua ritualul iudaic) și că întreprinderea lui temerară din 1492 a fost pentru a salva sute de mii de evrei persecutați de Inchiziția spaniolă și pe care regina Isabella și regele Ferdinand deciseseră să-i expulzeze.
Sud vs Nord
Sudul a intrat în federația americană cu tot cu istoria sa, cum este normal. Zece baze americane din sud poartă numele unor ofițeri confederați, printre care și Edmund Rucker. Aproape anonim ca și isprăvi de război, Rucker a devenit un proeminent industrialist și astfel a intrat în elita post-război. Celelalte baze poartă numele unor legendari luptători pentru cauza sclaviei, ca P. G. T. Beauregard, ai cărui oameni au tras primele focuri de armă la Fort Sumter, A. P. Hill, care a făcut paradă cu soldații unioniști capturați, albi și negri, pe străzile din Petersburg, Virginia.
Dar Sudul are și școli, monumente, instituții, ce poartă nume de confederați. Orice tentativă de a le schimba denumirea se lovește de o violentă opoziție. Autoritățile americane vor să vindece această rană permanentă provocată de Războiul Civil, nu prin epurarea a părți din istoria Americii, dar prin alocarea unor spații pentru monumente unde pot fi vizitate, celebrate, comemorate, orice este „political correctness”. Însă nenumăratele organizații, pro și contra unor părți din istoria SUA, lăsate să se dezvolte, tot din corectitudine politică, au ajuns de stârnesc conflicte de-a dreptul iraționale.