7.4 C
București
vineri, 18 octombrie 2024
AcasăSpecialCum sărbătoresc românii de peste hotare 1 decembrie

Cum sărbătoresc românii de peste hotare 1 decembrie

Cu proiecţii de film, prezentări despre istoria României, spectacole de teatru, concerte de muzică clasică, dezbateri şi expoziţii sărbătoresc 1 decembrie românii plecaţi în străinătate.

Chiar dacă în acest an criza s-a instalat confortabil în bugetul alocat ambasadelor româneşti din străinătate pentru marcarea Zilei Naţionale a României, unele reprezentanţe diplomatice s-au reorientat şi au obţinut sprijin din partea unor sponsori şi a institutelor culturale române pentru a sărbători, aşa cum pot, 1 decembrie.

MAE anunţa în urmă cu o săptămână că vor avea loc întâlniri cu presa locală, cu membrii comunităţii româneşti, intervenţii academice la universităţile din ţara de reşedinţă în Montevideo, Singapore, Luanda, Vârşeţ, Mexic, Caracas, Lyon, Erevan şi Zaragosa.

În Buenos Aires, Tunis, Rio de Janeiro, Alger, Los Angeles, Priştina, Rostov pe Don, Bratislava, Doha, Vilnius, Bagdad şi Shanghai reprezentanţele diplomatice nu vor marca în nici un fel 1 decembrie pentru că nu au reuşit să facă rost de sponsorizări.

Vancouver, Toronto, Torino, Ankara, Roma, Bruxelles, Padova, Londra, Geneva, Madrid, Zaragoza se află pe lista oraşelor în care românii care ţin la sărbătorirea Marii Uniri se pot reuni şi pot lua parte la diverse evenimente legate de 1 decembrie.

În Vancouver, Clubul de Români de la University of British Columbia, pregăteşte de Ziua Naţională un program ce include dansuri populare, schiţe de I.L Caragiale, poezii româneşti şi o prezentare a istoriei şi culturii României.

În Toronto, Consulului General al României şi reprezentanţii comunităţii româneşti vor participa pe 1 decembrie, în Queen’s Park, la ceremonia ridicării drapelului României în faţa clădirii Parlamentului, iar mai spre seară, la ora 20:00, la Centrul Cultural Japonez, Maia Morgenstern şi Tudor Aaron Istodor joacă în spectacolul “Tangou final”.

Concerte de vioară şi pian au loc la Torino, pe scena Teatrului San Giuseppe, pe 2 decembrie, de la ora 20:30, iar pe 1 decembrie, la Ankara, ICR Istanbul sărbătoreşte Ziua Naţională cu un recital al cvartetului Voces, lucrări de Mozart, Haydn, Dvorak, dar şi cu “Dans ţărănesc” de Constantin Dumitrescu şi Balada lui Ciprian Porumbescu.

Ambasada României la Roma a organizat pe 28 noiembrie a treia ediţie a spectacolului “Acasă la Români”, iar în Padova a avut loc un concert de muzică românească şi italiană.

Pe 2 decembrie, românii din Padova sunt invitaţi la 20:45, în sala Fronte del Porto Film club, pentru a vedea filmul “Amintiri din Epoca de Aur”.

Ambasada României din Londra a organizat pe 22 noiembrie recepţia anuală dedicată zilei de 1 decembrie. Peste 350 de invitaţi au luat parte la eveniment. În plus, s-a sărbătorit împlinirea a 130 de ani de relaţii diplomatice româno-britanice.

Asociaţia Studenţilor Români din EPFL (École Polytechnique Fédérale de Lausanne) dă petrecere de 1 decembrie, în timp ce Clubul helveto-român din Lucerna sărbătoreşte Ziua Naţională a României sâmbătă, 4 decembrie.

La Geneva, pe 5 decembrie, Asociaţia moldo-română “Mihai Eminescu” a pregătit un program ce include o scurtă dezbatere despre Unirea din 1918 şi o prelegere despre „Cazul Basarabiei”.

Marcare mai solemnă a Zilei Naţionale a României la Stockholm, pe 1 decembrie. Preasfinţitul Părinte Episcop Macarie al Europei de Nord va oficia de la ora 18:00 vecernia şi slujba de Te Deum în biserica parohiei ortodoxe române “Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”.

Pe 2 decembrie, Institutul Cultural Român din Stockholm organizează în catedrala oraşului Stockholm (Storkyrkan), de la ora 19:00, un concert de muzică bizantină.
Bianca Ionescu, prim solistă a teatrului “Ion Dacian” va susţine un recital în cadrul unui concert de gală, pe 1 decembrie, de la ora 18:30, la Centrul Spiritual Cultural Român din Bruxelles.

Pe 1 decembrie, Institutul Cultural Român din Madrid organizează un concert vocal-instrumental la Auditoriul Fundaţiei Lázaro Galdiano. Studenţii români aflaţi în Spania pot merge pe 3 decembrie la “tradiţionala întâlnire de Sfântul Nicolae” care va avea loc la sediul Ambasadei Române din Madrid, iar până pe 4 decembrie Asociaţia de Tineret RoMadrid Cultural Club, organizează o serie de evenimente în Madrid, Coslada şi Tarancon.

Cele mai citite

Donald Trump îl atacă pe Zelenski: Nu ar fi trebuit niciodată să lase să înceapă acest război

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a cărui ţară a fost invadată de Rusia la 24 februarie 2022, "nu ar fi trebuit niciodată să lase să...

Netanyahu spune că pacea este mai aproape după uciderea lui Yahya Sinwar, liderul Hamas

Moartea liderului mişcării palestiniene Hamas, Yahya Sinwar, oferă şansa păcii în Orientul Mijlociu, a declarat joi seară premierul israelian Benjamin Netanyahu, potrivit Pro Tv. El...

Pensionare anticipată pentru românii care locuiesc în zone poluate

Un proiect legislativ, adoptat tacit de Senat, reintroduce această pensionare anticipată  De la 1 septembrie, noua Lege a pensiilor a înlocuit-o pe cea anterioară și...
Ultima oră
Pe aceeași temă