18.2 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSportAnastase: Retrimiterea Legii educaţiei la Guvern e doar o părere a celor...

Anastase: Retrimiterea Legii educaţiei la Guvern e doar o părere a celor din BP, plenul decide

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat luni că preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a săvârşit un abuz supunând la vot retrimiterea Legii educaţiei la Guvern, acest demers fiind doar o „părere” a membrilor conducerii Parlamentului, pe când suveran este plenul, informează NewsIn.

„În acest moment, Guvernul a prezentat această asumare în faţa plenului reunit, prin urmare Biroul Permanent nu poate să decidă acest lucru. Un prim abuz. Din păcate, preşedintele Senatului a supus la vot acest lucru, ceea ce în mod normal nu ar fi trebuit să facă, făcând o încălcare conştientă a Regulamentului”, a spus Anastase.

„S-a supus la vot o părere a oamenilor din Biroul Permanent. Numai plenul reunit este cel care se poate pronunţa într-un sens sau altul”, a explicat în continuare preşedintele Camerei Deputaţilor. Anastase a precizat că Birourile Permanente reunite au hotărât prin vot într-o şedinţă anterioară că procedura asumării trebuie să continue, astfel încât premierul Emil Boc s-a prezentat în faţa plenului reunit cu angajarea, iar din acest moment doar plenul reunit poate decide asupra parcursului angajării.

Întrebată dacă moţiunea de cenzură se consideră retrasă, Anastase a spus că în şedinţa de luni a Birourilor reunite trebuia să aibă loc prezentarea textului, însă acest lucru nu s-a întâmplat. „Până la plenul reunit nu are ce să se întâmple”, a continuat Anastase. În ceea ce priveşte Legea educaţiei aflată în dezbaterea Senatului, preşedintele Camerei a spus că aceasta îşi urmează parcursul legislativ.

„Din punctul nostru de vedere, plenul reunit va constata că nu există o moţiune şi această Lege (a Guvernului – n.r.), după scurgerea timpului pentru contestarea la Curte, pleacă la promulgare”, a explicat Anastase. Întrebată ce se întâmplă dacă Mircea Geoană nu va semna actul pentru promulgare, Anastase a spus: „Nu vreau să mă gândesc la consecinţele din plan legal”.

Liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa, a anunţat, luni, că Birourile Permanente reunite ale celor două Camere au decis prin vot să retrimită la Guvern Legea educaţiei pe care Executivul şi-a asumat răspunderea, având în vedere că demersul a fost declarat neconstituţional.

„PSD a propus ca proiectul de lege privind educaţia şi angajarea răspunderii Guvernului, pentru că a fost declarată neconstituţională, să fie retrimis la Guvern, iar colegii de la PNL şi-au şi retras semnăturile de pe moţiune”, a declarat Duşa, la ieşirea din şedinţa Birourilor Permanente reunite ale Parlamentului. El a explicat că decizia s-a luat la diferenţă de un vot, întrunindu-se 13 voturi favorabile propunerii şi 12 „împotrivă”, ale reprezentanţilor puterii.

Cele mai citite

Valea Oltului, închisă din nou în reprize

Tronsoanele vizate sunt între Râmnicu Vâlcea și Sibiu, pe DN7 Trei tronsoane vor fi afectate de lucrări de stabilizare a versanților și de îndepărtare a...
Ultima oră
Pe aceeași temă