17.4 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialAmbasada SUA: Documentele WikiLeaks nu reflectă politicile SUA

Ambasada SUA: Documentele WikiLeaks nu reflectă politicile SUA

Ambasada SUA la Bucureşti a declarat luni pentru NewsIn, în reacţie la publicarea documentelor WikiLeaks, că telegramele trimise Washingtonului reprezintă informaţii brute, adesea incomplete şi „nu reprezintă o reflectare a politicilor”, neavând uneori niciun rol în conturarea deciziilor finale, informează Newsin.

„Condamnăm în termenii cei mai duri publicarea neautorizată a unor documente secrete şi a unor informaţii confidenţiale ce ţin de securitatea naţională”, afirmă Ambasada SUA la Bucureşti, după ce site-ul WikiLeaks a pus la dispoziţia câtorva mari publicaţii internaţionale peste 250.000 de documente clasificate ale ambasadelor SUA din întreaga lume trimise către Washington. 

„Guvernul SUA redactează şi trimite telegrame, acestea fiind o formă eficientă de comunicare globală. Prin natura lor, informările trimise Washingtonului din alte ţări sunt concepute într-un stil direct şi conţin adesea informaţie în formă brută. Telegramele conţin informaţii preliminare şi sunt adesea incomplete. Nu reprezintă o reflectare a politicilor şi nu au întotdeauna un rol în conturarea deciziilor finale în materie de politici”, a explicat Ambasada SUA, la solicitarea NewsIn.

Ambasada Statelor Unite la Bucureşti a intensificat transmiterea de informaţii către Washington în anii 2006 şi 2009, arată documentele date publicităţii de WikiLeaks. De la sfârşitul anului 2004 până în februarie 2010, ambasada SUA a transmis în total 830 de telegrame, dintre care 193 în 2006 şi 172 în 2009. Astfel, în 2006, au fost transmise 14 mesaje secrete, 128 confidenţiale şi 51 neclasificate.

„Guvernul SUA consideră securitatea foarte importantă, motiv pentru care informaţiile comunicate sunt adesea secrete. Luăm măsuri foarte stricte pentru a ne asigura că sistemele noastre şi informaţiile comunicate sunt sigure”, a comentat Ambasada SUA în răspunsul pentru NewsIn.

Anul 2006 a fost cel dinaintea intrării României în UE, când la guvernare la Bucureşti se aflau partenerii din alianţa D.A. Începuseră însă să apară primele semne de ruptură, iar la sfârşitul lunii iunie 2006 liberalii au făcut un anunţ suprinzător, afirmând că vor cere retragerea trupelor româneşti desfăşurate în Irak. Este, de asemenea, anul în care a izbucnit scandalul privatizărilor din energie, dar şi anul în care scandalul închisorilor CIA a luat amploare în România. Tot în 2006 preşedintele Traian Băsescu a fost în vizită oficială la Washington, iar Omar Hayssam a fugit din ţară.

Un alt an în care ambasada Statelor Unite de la Bucureşti a transmis numeroase mesaje a fost 2009, an electoral în România. Astfel, dintre cele 172 de telegrame transmise, opt au fost secrete, 62 confidenţiale şi 102 neclasificate.

La polul opus, se află anul 2010, când au fost trimise numai 20 de mesaje – unul secret, unul confidenţial şi 12 neclasificate.

În 2005, ambasada Statelor Unite a transmis 129 de documente (patru secrete, 50 confidenţiale şi 75 neclasificate), în 2007 a transmis 159 (trei secrete, 102 confidenţiale, 54 neclasificate), iar în 2008 a transmis 142 de mesaje (şapte secrete, 68 confidenţiale şi 67 neclasificate).

Conţinutul documentelor nu a fost dat publicităţii încă.

„În ultimele săptămâni şi luni, s-au făcut mai mulţi paşi pentru a creşte securitatea sistemelor noastre şi pentru a preveni scurgerile de informaţii”, subliniază Ambasada SUA, în reacţie la publicarea acestor date.

Pe de altă parte, reprezentanţa diplomatică a Washingtonului la Bucureşti reaminteşte că Departamentul de Stat nu comentează cu privire la materialele, inclusiv documentele secrete, care este posibil să fi fost făcute publice în acest fel.

Ambasada reia poziţia comunicată duminică de Washington, care a avertizat că acţiunile WikiLeaks sunt „nesăbuite şi periculoase” şi pun în pericol vieţile şi munca unor persoane care luptă pentru drepturile omului.

„Publicând documente secrete care au fost furate, Wikileaks a pus în pericol vieţile şi munca persoanelor care luptă pentru drepturile omului, nu doar cauza în sine. Preşedintele Obama susţine existenţa în SUA şi în întreaga lume a unor guverne responsabile, transparente, ce răspund pentru faptele lor, dar acţiunile nesăbuite şi periculoase ale Wikileaks contravin acestui obiectiv”, conchide Ambasada SUA în răspunsul la solicitarea NewsIn.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă