18.2 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialRoşia Montană nu poate intra în patrimoniul mondial UNESCO

Roşia Montană nu poate intra în patrimoniul mondial UNESCO

Propunerea de a include Roşia Montană pe lista tentativă a obiectivelor de patrimoniu mondial UNESCO are „deficienţe majore” şi ar trebui abandonată imediat, afirmă arhitectul britanic Dennis G. Rodwell, expert UNESCO şi membru al International Council on Monuments and Sites (ICOMOS), potrivit NewsIn.

„Sugestia de a include Roşia Montană pune la îndoială integritatea procesului de selecţie şi are potenţialul de a discredita România în obligaţiile sale, ca semnatar al Convenţiei Mondiale UNESCO pentru Patrimoniu din 1972, precum şi de a-i slăbi poziţia în cazurile cu adevărat justificate”, spune Rodwell, în raportul „Reflecţii privind relevanţa şi adecvarea declarării Roşia Montană ca obiectiv de patrimoniu mondial al UNESCO.

Expertul UNESCO atrage atenţia şi asupra unui criteriu cheie de includere pe lista UNESCO a unui monument sau sit istoric – acceptul şi participarea comunităţii locale la susţinerea acestei iniţiative -, criteriu care nu este îndeplinit în cazul sitului de la Roşia Montană, unde comunitatea locală se opune acestui demers.

Propunerea de a include Roşia Montană printre obiectivele de patrimoniu mondial UNESCO a fost făcută în februarie de reprezentanţii Ministerului Culturii. „Analizăm includerea Roşia Montană pe lista tentativă a României. Modalitatea de includere în patrimoniul mondial este acum analizată de specialiştii ministerului. În acest an vom lua o decizie”, a precizat Csilla Hegedus, consilier personal al ministrului de resort Kelemen Hunor.

Iniţiativa de includere pe lista UNESCO a patrimoniului din Roşia Montană a fost respinsă de comunitatea locală, în opinia căreia demersul ar fi în defavoarea dezvoltării economice a unei zone cu mari probleme sociale. „Comunităţile din Roşia Montană şi din judeţul Alba, în deplină reprezentativitate şi legitimitate a marii majorităţi a locuitorilor, exprimate prin vot, resping vehement demersul demagogic de blocare a unui proiect de dezvoltare a zonei Munţilor Apuseni, prin iniţierea procedurii de listare UNESCO a obiectivelor de patrimoniu din Roşia Montană. Menţionăm că iniţiativa de listare UNESCO este în contradicţie flagrantă cu interesele legitime ale comunităţilor locale, ale majorităţii locuitorilor din judeţul Alba şi a fost promovată fără consultarea şi sprijinul acestora”, se arăta într-o scrisoare deschisă, semnată de reprezentanţi ai autorităţilor locale, sindicatelor şi ai societăţii civile şi adresată premierului Emil Boc, ministrului Culturii, Kelemen Hunor, ministrului Economiei, Adriean Videanu, Ambasadorului României la UNESCO, Nicolae Manolescu, Comisiei Permanente a Parlamentului pentru Relaţia cu UNESCO şi Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO.

În acelaşi context, compania interesată de exploatarea resurselor minerale din zonă, Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), subliniază că patrimoniul de la Roşia Montană este o componentă importantă a proiectului minier propus. „Pornind de la prevederile legale în vigoare, compania a întreprins în zonă un amplu program de cercetare arheologică, în valoare de 11 milioane de dolari, care a scos la lumină vestigii până atunci necunoscute, prin eforturile a 80 de cercetători români şi străini. De asemenea, RMGC a inaugurat, în februarie 2010, prima clădire restaurată din centrul istoric al comunei, care adăposteşte în prezent expoziţia permanentă de istorie a mineritului, ‘Aurul Apusenilor. Pentru a continua lucrările de cercetare, conservare şi punere în valoare a patrimoniului, RMGC a alocat deja un buget suplimentar de 35 de milioane de dolari pentru crearea unui muzeu modern al mineritului, protejarea galeriilor romane din centrul istoric şi pentru restaurarea în întregime a acestuia, după demararea proiectului minier”, spun reprezentanţii companiei.

Proiectul minier de la Roşia Montană reprezintă o propunere de exploatare a aurului şi argintului în localitatea cu acelaşi nume din judeţul Alba, în subsolul căruia se găseşte unul dintre cele mai mari zăcăminte de aur şi argint din Europa. Conform estimărilor RMGC, din zonă ar putea fi exploatate în total circa 314 tone de aur şi 1.600 tone argint.

Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) este o companie înfiinţată în anul 1997, în care acţionari sunt compania minieră de stat Minvest Deva, cu 19,31 %, Gabriel Resources (cu 80,46%) şi alţi acţionari minoritari, cu 0,23%.

Potrivit estimărilor companiei, proiectul minier de la Roşia Montană va genera 2.300 de locuri de muncă directe pe parcursul etapei de construcţie şi aproape 800 de locuri de muncă directe în timpul etapei de exploatare. Totodată, conform estimărilor recente ale specialiştilor de la Oxford Policy Management, proiectul va aduce peste patru miliarde de dolari în economia României, ceea ce va duce la o contribuţie totală potenţială la PIB de 19 miliarde dolari.

Cele mai citite

Valea Oltului, închisă din nou în reprize

Tronsoanele vizate sunt între Râmnicu Vâlcea și Sibiu, pe DN7 Trei tronsoane vor fi afectate de lucrări de stabilizare a versanților și de îndepărtare a...
Ultima oră
Pe aceeași temă