18.2 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Aproape 400.000 de români au plecat anul acesta la muncă în străinătate

Aproape 400.000 de români au plecat anul acesta la muncă în străinătate

Numărul românilor care au plecat să muncească în afara ţării, în primele nouă luni ale acestui an, este de aproape 400.000, cei mai mulţi obţinând de lucru în agricultură, hoteluri, restaurante şi construcţii, potrivit Realitatea.net, citat de NewsIn.

Aproape 140.000 de români au obţinut un contract de muncă în străinătate prin intermediul agenţiilor de recrutare, un număr similar au plecat pe cont propriu, peste 102.000 de persoane prin Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), iar alte câteva mii, cu ajutorul Oficiului European pentru Selecţia Personalului (EPSO).

„Numărul celor care au aplicat pentru un loc de muncă în străinătate a ajuns, în noiembrie, la aproape 500.000. Dintre aceştia, aproape 140.000 au semnat un contract de muncă. Cei mai mulţi au aplicat pentru un job în construcţii, peste 125.000”, spune Sonia Dan, PR Coordinator la Tjobs, portal care reuneşte ofertele de angajare în străinătate a peste 400 de agenţii de recrutare.

Potrivit acesteia, peste 84.000 de români şi-au căutat de lucru în Marea Britanie, 73.000 în Germania, aproape 55.000 în Italia şi peste 34.000 în Franţa. Românii au mai fost interesaţi de ofertele de muncă din Spania (31.000), Norvegia (peste 29.000), Cipru (25.000), Grecia 25.000 şi Danemarca 18.500.

Daniela Necefor, managing partner al firmei de executive search (recrutare la nivel de middle şi top management) Total Business Solutions, spune că salariul, dar şi condiţiile de pensionare, sistemul de asigurări sociale şi medicale sunt motivele pentru care pleacă tot mai mulţi români.

„Condiţiile de lucru, sistemul de asigurări sociale şi medicale sunt incomparabile cu cele din România, iar salariul de zece ori mi mare decât în ţară”, spune Anda Badea, funcţionar la Curtea Europeană de Conturi din Luxemburg.

Potrivit lui Alin Ghizăşan, reprezentant al Euroconcurs.ro, site care promovează pe piaţa românească locurile de muncă vacante din cadrul instituţiilor europene, anual câteva mii de români obţin un post într-o instituţie UE.

Salariile lunare în cadrul instituţiilor europene pornesc de la 2.500 de euro şi pot ajunge la 17.000 de euro pe lună, în funcţie de gradul de specializare şi poziţia ocupată. Conform datelor Comisiei Europene, România şi Bulgaria trebuie să ocupe 1.058 de posturi în cadrul instituţiilor europene până în 2011.

Prin Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), românii au două posibilităţi de a pleca în străinătate, fie prin acordurile bilaterale, pe care România le-a semnat cu ţările europene, fie prin reţeaua de recrutare online EURES.

Astfel, numărul persoanelor care au obţinut un contract de muncă în străinătate prin aplicarea prevederilor acordurilor bilaterale privind circulaţia forţei de muncă dintre România şi alte state a fost de 101.741 de persoane.

Liliana Bogdan, şef serviciu Comunicare şi Secretariatul Consiliului de Administraţie al ANOFM, spune că majoritatea (101.728 de oameni) au plecat în Germania.

„Aproape 94.000 de persoane au plecat la muncă în Germania în agricultură şi peste 3.300 au mers să lucreze în hoteluri şi restaurante. Românii plecaţi la muncă în această ţară au mai obţinut contracte de muncă în industrie, servicii, menaj şi sectorul medical”, precizează Liliana Bogdan.

România mai are acorduri bilaterale privind circulaţia forţei de muncă şi cu Elveţia şi Franţa, state în care au mai plecat la muncă doar trei şi respectiv zece români.

În acelaşi timp, în primele nouă luni ale acestui an, 1.324 de români au plecat la muncă în străinătate prin reţeaua EURES. Potrivit ANOFM, cele mai solicitate ţări au fost Spania, Italia şi Marea Britanie.

Cele mai citite

Inundațiile din 1970, o catastrofă care a marcat o generație. Iată ce scria România Liberă acum peste 50 de ani

Anul în care râurile au devenit oceane în România, a schimbat fața multor zone Inundațiile din 1970 au fost unul dintre cele mai devastatoare evenimente...

Piața imobiliară din România, blocată într-o perioadă de stagnare: vânzările încetinesc, dar prețurile rămân ridicate

Piața imobiliară din România se confruntă cu o încetinire semnificativă, în contextul în care vânzările de apartamente scad, iar prețurile continuă să rămână la...

Cea mai puternică furtună din ultimii 20 de ani. Autoritățile sunt pregătite să evacueze oamenii

ANM avertizează că un cod portocaliu va fi valabil în perioada 29 septembrie ora 08:00 - 30 septembrie ora 10:00. „După emiterea avertizărilor au fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă