17.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialDosarele lui Chelu, refuzate de procurorii gălăţeni

Dosarele lui Chelu, refuzate de procurorii gălăţeni

Cătălin Chelu (foto) a fost protejat de poliţişti şi de procurori în ilegalităţile pe care le-a săvârşit. Tot mai multe acuzaţii de acest fel apar împotriva miliardarului gălăţean arestat săptămâna trecută pentru că ar fi încercat să mituiască un secretar de stat de la Ministerul de Interne.

La începutul anului 2006, 58% din acţiunile Elnav – fosta fabrică de elice pentru nave – erau deţinute de SIF Moldova, al cărui preşedinte CA era Cătălin Chelu, 40% de cei doi acţionari ai Nicorex SRL Galaţi, Gheorghe Mardare şi Ion Panaghia, iar restul – de cuponari. Pe 28.02.2006, SIF-ul condus de Chelu a vândut cele 58% din acţiuni firmei Metal Metal Grup Industrie SRL, aparţinând omului de afaceri gălăţean Corneliu Mangalea, tranzacţia fiind făcută la preţul de 0,65 lei/acţiune. Ulterior, Mangalea a cumpărat de la Panaghia şi cele 40% din acţiuni deţinute de Nicorex, care i le-a vândut fără ştirea celuilalt acţionar. Ambele tranzacţii erau ilegale, pentru că Elnav era în lichidare judiciară şi tranzacţiile trebuiau făcute cu acordul judecătorului sindic.

Procurorii s-au ferit de dosar

Considerându-se înşelat, Gheorghe Mardare a depus plângere penală la Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi, dar cererea sa a fost respinsă în 2007 de prim-procurorul Nicolae Chirilă. Mardare a contestat rezoluţia în instanţă, iar Tribunalul Galaţi i-a admis plângerea penală, încadrând faptele la înşelăciune şi redeschizând urmărirea penală împotriva lui Panaghia, Mangalea şi Chelu. Tot nu s-a ajuns însă la cercetare penală, deoarece Parchetul a atacat decizia Tribunalului, iar judecătorii i-au dat câştig de cauză.

„S-a refuzat anchetarea acestui dosar penal. Toate astea reflectă legăturile strânse între instituţiile statului şi miliardarii iliciţi, precum Cătălin Chelu şi Cornel Mangalea”,
ne-a declarat Gheorghe Mardare.

Şeful DIICOT pune batista pe ţambal, CSM o ridică

După ce Parchetele din Galaţi au refuzat anchetarea dosarului, Mardare s-a adresat structurii centrale a DIICOT, iar pe 28.10.2008 i-a fost admisă cererea. Dosarul afacerii „Fabrica de Elice” a fost conexat cu alt dosar în care e cercetat Chelu. „Am fost audiat, am dat declaraţii, ofiţerii judiciarişti de la IGP au făcut investigaţii, dar fără nici un rezultat”, spune Mardare, care s-a adresat procurorului general, Laura Codruţa Kovesi, CSM, Comisiei de Abuzuri a Camerei Deputaţilor, Preşedinţiei. A primit un răspuns indirect, prin Camera Deputaţilor. Într-o adresă din octombrie 2010, semnată de procurorul-şef al DIICOT, Codruţ Olaru, se spune: „În legătură cu Dosarul penal 394/D/P/2007, aflat în instrumentare la această direcţie, vă comunicăm că până în prezent cercetările efectuate în cauză nu au identificat elemente de natură penală”. La o săptămână după arestarea lui Chelu, Mardare a primit o nouă adresă din partea Inspecţiei pentru Procurori din cadrul CSM, în care i se explică de ce se mişcă greu ancheta.

„În Dosarul 394/D/P/2007 al DIICOT, structura centrală, se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de manipulare a pieţei de capital, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală, spălare de bani şi constituirea unui grup infracţional organizat, infracţiuni ce vizează un grup de 130 societăţi comerciale, dar şi multe alte persoane fizice. În scopul dovedirii acestor infracţiuni, s-au solicitat informaţii de la instituţiile şi autorităţile cu atribuţii în domeniul fiscal şi în cel al pieţei de capital.”

Şapte poliţişti cercetaţi de DIICOT

În alt dosar penal, referitor la preluarea de către Cătălin Chelu a controlului asupra Plase Pecăreşti SA Galaţi, sunt cercetaţi 7 poliţişti. Comisarul Marius Bita, din cadrul IPJ Galaţi, e cercetat pentru că, potrivit reprezentantului PAS, fostul director economic Petrică Munteanu, în prezent şeful Direcţiei Vamale Galaţi, ar fi cerut directorului firmei Valtrum Security ca agenţii săi să nu intervină atunci când oamenii lui Chelu, însoţiţi de 30 de „mascaţi” şi interlopi, au sărit gardul firmei Plase Pescăreşti SA pentru a-i captura pe directorul societăţii şi membrii CA. Comisarul Sarandea Sârbu, soţul unei foste membre CA, în prezent pensionat, e cercetat pentru că a făcut presiuni asupra lui Munteanu să-şi vândă acţiunile. Cinci agenţi de la Secţia 1 Poliţie Galaţi sunt la rândul lor cercetaţi de
DIICOT, pentru că nu au întocmit procese-verbale de constatare nici pe 01.08.2008, când 4 locotenenţi ai lui Chelu au lovit-o pe contabila Doina Galiţă şi l-au sechestrat 4 ore în birou pe Munteanu, şi nici pe 04.09.2008, când societatea a fost luată cu asalt de oamenii lui Chelu. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă