În lipsa finanţărilor externe, Ministerul Sănătăţii va trebui să conceapă şi să asigure atât programe de prevenţie, cât şi de tratament pentru cei afectaţi de virus.
România se va confrunta cu un al doilea val epidemic de HIV/SIDA, dacă Ministerul Sănătăţii nu va investi în programe de prevenire şi nu le va asigura bolnavilor bani pentru medicamente. „Sunt anumite regiuni care au anunţat că au probleme cu banii pentru tratamentul HIV-SIDA. Am discutat la Casa Naţională de Asigurări şi am aflat că banii vor fi trimişi pentru decembrie şi ianuarie”, a declarat medicul Adrian Streinu Cercel, de la Institutul „Matei-Balş” din Capitală.
Până acum programele de prevenţie au fost susţinute prin Fondul Global de Luptă Împotriva HIV-SIDA. „În momentul de faţă ţara noastră nu mai este eligibilă pentru o altă finanţare din partea Fondului Global. De aceea, solicităm să fie alocate fonduri din bugetul naţional pentru ca programele de prevenire să continue şi să se extindă”, a spus doctorul Silvia Asandi, director general al Fundaţiei Romanian Angel Appeal.
Ultimul grant acordat ţării noastre, în valoare de 8,7 milioane de euro, a fost gestionat de Fundaţia Romanian Angel Appeal şi a implicat 27 de organizaţii nonguvernamentale şi instituţii publice care au implementat 85 de proiecte naţionale şi regionale. Datorită acestor programe, a fost posibilă menţinerea unei incidenţe scăzute a infecţiei cu HIV/SIDA. Peste 100.000 de persoane din grupuri vulnerabile au benbeficiat gratuit de programe de prevenire a infecţiei cu HIV (toxicomani, prostituate, persoane fără adăpost, membri ai comunităţii rome), 4,4 milioane de prezervative au fost distribuite gratuit şi peste 2.600 de tineri seropozitivi au fost consiliaţi pe teme legate de sănătatea reproducerii şi relaţii de cuplu. Nu în ultimul rând, peste 1.100 de tineri seropozitivi au beneficiat de consiliere pentru orientare profesională.