Preşedintele Băsescu a făcut sâmbătă un laudatio jurnalistului şi editorialistului moldovean Vitalie Ciobanu, în cadrul galei premiilor TVR Internaţional, spunând despre acesta că dă lecţii de jurnalism atât colegilor de presă, cât şi politicienilor, informează NewsIn.
„Vitalie Ciobanu este un publicist care impresionează prin motivaţia pe care a dat-o faptului că scrie: vrea să scrie zilnic, vrea să surprindă realităţile vieţii de zi cu zi, şi în mod deosebit a vieţii politice. Nu poate să rămână neimplicat şi, într-adevăr, Vitalie Ciobanu s-a implicat în ceea ce se întâmplă în ţara lui, dar s-a implicat şi în ceea ce se întâmplă în ţara noastră pentru că este la fel de apreciat şi citit şi la Bucureşti, ca şi la Chişinău. Vitalie Ciobanu este un analist politic extrem de tăios, este în mod egal respectat şi de partidele aflate în opoziţie şi de partidele aflate la putere, atât în România, cât şi în Republica Moldova”, a spus preşedintele, considerând că succesul editorialelor lui Ciobanu în cele două ţări vecine arată că cetăţenii României şi Republicii Moldova gândesc la fel.
„Prin scrisul său tăios, inteligent şi tot timpul extrem de obiectiv se recomandă ca unul din jurnaliştii cu mare forţă şi autoritate şi în Republica Moldova, şi în România. Pentru mine este o onoare să fac laudatio pentru un jurnalist de mare valoare. Mulţumesc Vitalie Ciobanu pentru lecţia de jurnalism pe care le-o dai şi oamenilor politici şi ziariştilor”, a conchis şeful statului.
Marius Lazurca, ambasadorul României în R. Moldova, i-a înmânat premiul jurnalistului, într-un studiot TV de la Chişinău, deoarece emisiunea era un duplex între cele două capitale. „Cuvintele de apreciere ale dlui preşedinte Băsescu mă obligă. Încerc să fiu cât mai bun în ceea ce fac, indiferent de ceea ce scriu”, a spus emoţionat Vitalie Ciobanu. El a invocat apoi o carte a sa, intitulată „Anatomia unui faliment geo-politic: Republica Moldova” şi a mărturisit că, în „ajunul” alegerilor din ţara sa, şi-ar dori ca „noţiunea de faliment să nu mai poată fi asociată niciodată cu numele de român, indiferent de unde ar locui şi şi-ar duce existenţa românul, fratele nostru”.
La aceeaşi gală a premiilor TVR Internaţional, ministrul de externe Teodor Baconschi a primit premiul de excelenţă pentru politică externă. În alocuţiunea sa, şeful diplomaţiei a spus că dedică premiul „românimii europene de la Nistru pân’ la Tisa”. Remarcând că această gală are loc într-un moment sensibil pentru R. Moldova (duminică sunt alegeri legislative, iar sâmbătă, potrivit legislaţiei moldovene, este interzisă orice propagandă electorală la televiziune – n.r.), Baconschi a spus că va evita să facă orice alte aprecieri, dar a subliniat că sunt momente în care este esenţială ieşirea din apatie. „Dumnezeu îţi dă, dar nu-şi pune în traistă”, a fost proverbul cu care ministrul de externe a spus că preferă să-l invoce în loc de alt comentariu – o aluzie care transmite voalat alegătorilor moldoveni că trebuie să meargă la vot.
La gala de sâmbătă seara a luat cuvântul şi preşedintele interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu, considerat proromân şi un antisovietic convins, care i-a făcut laudatio lui Neagu Djuvara, amintind că în 1941 a parcurs 750 de kilometri pe jos, în Basarabia.
Scrutinul din R. Moldova va fi validat dacă există o participare de o treime dintre alegătorii înscrişi pe liste. La referendumul constituţional din 5 septembrie acest prag nu a fost atins. Miza alegerilor legislative din 28 noiembrie este ca alegătorii să dea soluţia ieşirii din impasul instituţional cu care ţara se confruntă de mai bine de un an şi jumătate.
Parlamentul trebuie să aleagă preşedintele cu 61 de voturi. În cazul în care nu se reuşeşte alegerea preşedintelui după două încercări, legislativul este dizolvat şi sunt convocate noi alegeri parlamentare. Acesta este al treilea scrutin legislativ care are loc în R. Moldova în ultimul an şi jumătate. Rezultatul este incert, sondajele indicând preferinţa electoratului pentru comunişti, dar totuşi cu o majoritate insuficientă alegerii preşedintelui ţării. Pe de altă parte, nu este sigur că Alianţa pentru Integrare Europeană, o coaliţie de patru partide prooccidentale care a pus capăt, în urma alegerilor din 29 iulie, celor opt ani de guvernare comunistă, va putea obţine majoritatea de 61 de voturi, ceea ce va duce la o nouă incertitudine politică la Chişinău.
Pe măsura apropierii alegerilor, liderii europeni, SUA, dar şi România şi-au exprimat mai mult sau mai puţin voalat susţinerea pentru AIE.