O casă este imposibil de exploatat la capacitate maximă fără a beneficia de avantajele unui iluminat exterior. Acesta va crea nu numai o proprietate mai sigură, mai utilizabilă, mai atractivă şi cu o valoare mai mare, dar va permite proprietarului casei şi musafirilor să descopere frumuseţile ascunse ale peisajului şi întregul potenţial al căminului său. Mai multe recomandări idei şi tehnici folosite pentru iluminatul exterior al casei aflăm de la un light designer, ing. Constantin Stanciu.
Daţi-ne câteva exemple de metode de iluminat de exterior şi corpurile de iluminat cu care se realizează!
Există, în prezent, o multitudine de metode şi tehnici de iluminat care pot fi aplicate folosind corpuri de iluminat şi care vor aduce, cu siguranţă, un plus de savoare, spaţiu şi volum atât pentru casă, cât şi pentru peisajul exterior acesteia.
Iluminatul de accent cu spoturi, de exemplu, este o metodă eficientă de a adăuga efecte speciale casei şi grădinii. Se realizează prin poziţionarea unor corpuri de iluminat cu fascicul puternic şi concentrat pe zona sau elementele care se doreşte a fi scoase în evidenţă. Astfel, poziţionarea poate fi la baza unor copaci, statui sau suprafeţe de pereţi. Această metodă este eficientă, dar specialiştii recomandă să nu se abuzeze de ea. Iluminatul de sus în jos este o metodă eficientă pentru crearea unui climat de siguranţă în exteriorul casei, iar iluminatul zonelor largi se realizează cu corpuri de iluminat tip proiector în apropierea acoperişului casei.
Dacă grădina prezintă paturi de flori, garduri vii şi zone de gazon, acestea pot fi puse în evidenţă prin intermediul unor corpuri de iluminat care asigură o împrăştiere a luminii. Poziţionarea corpurilor trebuie făcută astfel încât să se obţină o cât mai bună distribuţie a luminii. Dacă sunt şi arbori seculari, „de vis”, plante şi flori spectaculoase, se poate simula iluminatul lunii. Este un tip de iluminat artificial care se poate realiza cu corpuri de iluminat de putere mică, transformatoare de putere precum şi cu dispozitive antiorbire şi lentile opale. Acestea se amplasează pe cea de a doua sau a treia creangă de jos, astfel încât lumina să cadă printre crengi. Efectul creat va fi surprinzător de plăcut şi va imita destul de bine lumina lunii pe suprafaţa exteriorului casei. Dacă grădina sau terasa prezintă acoperiş sau copertină, se pot amplasa corpuri de iluminat pentru grădină cu grad de protecţie, astfel încât orientarea fasciculelor să fie în sus. În acest fel, iluminarea va determina reflexii indirecte din acoperiş, iar lumina caldă şi discretă astfel generată va contribui la realizarea unei atmosfere nocturne şi misterioase.
Cum se scoate în evidenţă un obiect decorativ?
Când se doreşte scoaterea în evidenţă a unui obiect natural sau decorativ, se recomandă ca soluţie poziţionarea unui corp de iluminat tip spot de exterior pe partea obiectului care se doreşte a fi iluminată. Mai multe fascicule de lumină produc umbre uşoare şi reliefează mai multe detalii. O altă soluţie este umbrirea care adăuga un efect special, spectaculos şi surprinzător. În acest caz, se pot folosi corpuri încastrate în faţa obiectului, pentru a crea umbre în spatele acestuia. Opusă umbririi, realizarea de siluete este o modalitate prin care se pot crea efecte de lumini pentru grădină şi exteriorul casei. În acest scop, corpul de iluminat trebuie poziţionat cât mai jos şi la baza obiectului, dând naştere astfel unor siluete spectaculoase.
Ce recomandaţi pentru iluminatul aleilor?
Se ştie că nimic nu este mai atrăgător seara decât o alee iluminată frumos. În acest scop se pot plasa corpuri de iluminat tip proiector încastrat în sol, pe mijlocul sau pe marginea aleii sau corpuri de iluminat tip felinar, alimentate solar, amplasate în lungul aleii. Un efect identic se poate obţine cu ajutorul corpurilor tip pitic de grădină.
Ce tendinţe moderne au apărut în ultimul timp?
În ultimii ani, o evoluţie spectaculoasă o au corpurile de iluminat cu LED-uri, cu alimentare de la reţeaua electrică sau cu alimentare solară.Acestea pot fi aplice pentru montaj pe pereţii casei, completate cu corpuri de iluminat tip pitic de grădină sau spoturi încastrabile în asfalt.Tehnologia iluminatului cu LED-uri este într-o continuă dezvoltare, permiţându-ne să obţinem o lumină mai practică, mai utilă cu un efort financiar redus. Putem contribui astfel, indirect, la utilizarea energii verzi şi la salvarea planetei.