4.6 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăGDPRSperanţă pentru copiii născuţi prematur

Speranţă pentru copiii născuţi prematur

11 maternităţi din România au fost dotate cu echipamente de ultimă generaţie pentru copiii prematuri, prin intermediul campaniei „Şansă la viaţă, şansă la noi amintiri”. Aceste echipamente, care nu existau înainte de campanie în nicio maternitate din România, permit ventilarea cu frecvenţă înaltă a prematurilor ce dezvoltă complicaţii pulmonare, crescând rata de supravieţuire a acestora. În timpul campaniei, au fost deja salvaţi 7 copii.

 

Campania „Şansă la viaţă, şansă la noi amintiri”, aflată la a treia ediţie, s-a derulat în perioada 1 septembrie – 30 noiembrie 2010. Procter&Gamble a donat 14 aparate la 11 maternităţi care tratează un număr mare de copii prematuri şi care acoperă întregul teritoriu al României: Bucureşti (Cantacuzino, Giuleşti, Municipal, Polizu – 2 echipamente), Cluj (Clinicile de Obstetrică şi Ginecologie 1 
şi 2), Iaşi – 2 echipamente, Oradea, Sibiu, Timişoara şi Târgu-Mureş. Valoarea echipamentelor este de 1.300.000 de lei.

„Campania îşi propune, în fiecare an, să asigure un start sănătos în viaţă copiilor cu probleme. Ne bucurăm că, încă din timpul campaniei, unele centre au salvat deja 7 copii şi suntem încrezători că pe parcursul următoarelor luni aparatele donate îşi vor dovedi utilitatea pentru toate secţiile de neonatologie beneficiare”, a declarat Olivia Ciubotariu, Specialist Relaţii Externe la Procter&Gamble.

Asociaţia de Neonatologie din România a elaborat un portocol comun care va fi aplicat în toate maternităţile care au beneficiat de aceste echipamente performante, pentru a urmări evoluţia copiilor.

„Această campanie a fost cea mai scurtă şi mai eficientă. Ne aşteptăm la un impact pozitiv ca urmare a utilizării acestor aparate. Pentru neonatologia din România ele reprezintă un pas înainte către standardele de echipare din Occident, unde ventilaţia cu frecvenţă înaltă a început să fie folosită încă de la mijlocul anilor ’90”, a spus Prof. Univ. Dr. Silivia Stoicescu, Preşedintele Asociaţiei de Neonatologie din România.

Prematuritatea – principala cauză de mortalitate neonatală din România

În România, în fiecare an, se înregistrează peste 20.000 de copii născuţi prematur şi nou-născuţi cu greutate mică la naştere. Prematuritatea şi complicaţiile sale sunt responsabile de mai mult de jumătate din decesele neonatale, reprezentând una din principalele cauze de mortalitate neonatală din ţara noastră.

Un copil prematur este un bebeluş care se naşte înainte de 32 de săptămâni. În 2009, în România s-au înregistrat 2.576 de copii care au avut la naştere o vârstă de gestaţie mai mică de 32 de săptămâni. Ventilaţia de înaltă frecvenţă ajută la reducerea complicaţiilor şi creşte rata de supravieţuire.

Cea mai frecventă cauză de mortalitate determinată de prematuritate este sindromul de detresă respiratorie (RDS). Acesta impune folosirea unui sistem de ventilaţie artificială. Unul dintre cele mai avansate sisteme de ventilare este cel de înaltă frecvenţă care ajută copiii născuţi prematur să supravieţuiască şi, în plus, reduce aparţia handicapurilor psiho-motorii asociate cu prematuritatea.

Lipsa de personal calificat poate ucide

Dacă în ceea ce priveşte dotarea tehnologică, spitalele din România respectă standardele europene, lipsa de personal calificat este o problemă gravă. Doctorul Stoicescu avertizează că tot mai mulţi specialişti pleacă din ţară, iar tinerii care termină facultatea de medicină se formează în timp. O echipă de specialişti în neonatologie are nevoie de aproximativ trei ani pentru a putea lucra într-o maternitate performantă.

„Medicii şi asistentele care lucrează în secţia de neonatologie sunt supuşi la o presiune foarte mare deoarece de ei depinde viaţa unor bebeluşi. Problemele financiare, dar mai ales lipsa de respect din partea autorităţilor şi a oamenilor care nu înţeleg această muncă, îi determină pe mulţi specialişti să plece”, spune Stoicescu.

Lipsa de personal poate avea consecinţe tragice, aşa cum s-a întâmplat în luna august a acestui an în incendiul de la maternitatea Giuleşti în care au murit cinci bebeluşi şi alţi şase au fost răniţi.

În fiecare an mai multe şanse

Campania „Şansă la viaţă, şansă la noi amintiri” este organizată anual de compania Procter&Gamble.

Ediţia din 2008 a campaniei „Şansă la viaţă, şansă la noi amintiri” a contribuit la dotarea celui de-al doilea bloc operator la Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu-Mureş (IBCvT) şi la specializarea în cardiologie intervenţională, în Elveţia, a unui medic de la IBCvT. Valoarea totală a fondurilor donate în cadrul campaniei a depăşit 1,2 milioane de RON.

Ediţia din 2009 a urmărit sprijinirea înfiinţării celei de-a doua secţii de chirurgie cardio-vasculară pediatrică din ţară, în cadrul Spitalului de Urgenţă pentru Copii „Marie S. Curie” din Bucureşti. Valoarea donaţiei în cadrul campaniei a fost de 1,2 milioane de RON, sumă folosită pentru achiziţionarea de echipamente de chirurgie cardio-vasculară şi anestezie-terapie intensivă.

 

 

Alexandra Jeles
Alexandra Jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Partidul bulgar „Renașterea” cere alipirea Macedoniei și sudului Basarabiei la Bulgaria

Partidul extremist „Renașterea”, din Bulgaria, a scris joi, pe pagina de Facebook, un comentariu referitor la revendicări teritoriale. Pornind de la declarațiile recente ale...

Partidul bulgar „Renașterea” cere alipirea Macedoniei și sudului Basarabiei la Bulgaria

Partidul extremist „Renașterea”, din Bulgaria, a scris joi, pe pagina de Facebook, un comentariu referitor la revendicări teritoriale. Pornind de la declarațiile recente ale...

Zelenski vrea trupe occidentale în Ucraina pentru „forţarea Rusiei la pace”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat joi că o eventuală desfăşurare de trupe occidentale în Ucraina ar ajuta la "forţarea Rusiei la pace" şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă