13.5 C
Bucureศ™ti
miercuri, 9 octombrie 2024
AcasฤƒLifestyleFoodCetฤƒลฃenii reclamau, comisarul ลžoric รฎi turna lui Mararu

Cetฤƒลฃenii reclamau, comisarul ลžoric รฎi turna lui Mararu

România Liberฤƒ a intrat în posesia unor documente care probeazฤƒ faptul cฤƒ, în 2008, ลŸeful Poliลฃiei din Piatra Neamลฃ, Aureliu ลžoric, a fost sesizat referitor la tentativa clanului Mararu de a fura un hotel, dar în loc sฤƒ ia mฤƒsuri i-a avertizat pe interlopi.

Aureliu Vasea ลžoric va fi demis de la conducerea Inspectoratului Judeลฃean de Poliลฃie Neamลฃ, susลฃin surse din cadrul Ministerului Administraลฃiei ลŸi Internelor. Raportul de control se aflฤƒ  pe masa ministrului Traian IgaลŸ, iar prefectul judeลฃului Neamลฃ a avizat favorabil demiterea acestuia. Surse din poliลฃie spun cฤƒ inspectorii Corpului de Control al ministrului Traian IgaลŸ au evaluat nu numai activitatea inspectorului-ลŸef Aureliu Vasea ลžoric, ci ลŸi prestaลฃiile Serviciului de Informaลฃii ลŸi Protecลฃie Internฤƒ de la Neamลฃ (SIPI), condus de Valentin Haisuc, precum ลŸi a Serviciului de Investigaลฃii Criminale, condus de Florin Amihฤƒiesei. ลži in privinลฃa acestora ar exista propuneri pentru demitere, spun sursele noastre.

SIPI  Neamลฃ, condus de Haisuc, nu ar fi transmis informฤƒri cu pri­vire la expunerea inspecto­rului-ลŸef Aureliu ลžoric în mediul infracลฃional reprezentat de fraลฃii Gheorghiลฃฤƒ ลŸi Bogdan Mararu. De asemenea, nu ar fi transmis informฤƒri  cu privire la protecลฃia oferitฤƒ de unii ofiลฃeri de poliลฃie membrilor clanurilor interlope. Mai mult, într-o notฤƒ transmisฤƒ ลŸefilor, care a ajuns în posesia noastrฤƒ, un fost ofiลฃer DGIPI îl acuzฤƒ  pe Haisuc de complicitฤƒลฃi cu membrii clanului Mararu. Potrivit acestuia, „Valentin Haisuc (…) a beneficiat în interes personal de informaลฃiile furnizate structurilor subordonate ลŸi a creat în cadrul serviciului o reลฃea de tip mafiot care acลฃioneazฤƒ doar în avantajul sฤƒu ลŸi pentru protecลฃia unor persoane apropiate ลŸefilor de la IPJ Neamลฃ”.  În aceastฤƒ notฤƒ sunt date ลŸi nume de poliลฃiลŸti corupลฃi, precum ลŸi numele persoanelor care beneficiazฤƒ de protecลฃia acestora. Între nominalizฤƒri se aflฤƒ ลŸi fraลฃii Gheorghiลฃฤƒ ลŸi Bogdan Mararu. Nici Serviciul de Investigaลฃii Criminale, condus de Florin Amihฤƒiesei,  nu a „ieลŸit” bine deoarece nu a dat curs  plângerilor multor cetฤƒลฃeni sau firme împotriva abuzurilor fraลฃilor Mararu.

Cazul muลŸamalizat din staลฃiunea Durฤƒu

România Liberฤƒ deลฃine înscrisuri din care ar  rezulta cฤƒ Aureliu ลžoric ลŸi  Serviciul de Investigaลฃii Criminale  Piatra Neamลฃ nu numai cฤƒ nu au investigat o tentativฤƒ de a fura un hotel din staลฃiunea Durฤƒu cu metoda „sabia la gât”, ci chiar i-au avertizat pe liderii interlopi Mararu de existenลฃa acestei plângeri. Sesizarea a fost în iunie 2008 ลŸi nici pânฤƒ astฤƒzi nu i s-a dat curs. Potrivit plângerii înaintate de Ion Grumฤƒzescu, la hotel a descins un grup de rackeลฃi moldoveni ลŸi ucraineni, care a cerut în numele lui Gheorghiลฃฤƒ Mararu cheile imobilului. În caz contrar, responsabilii hotelului au fost ameninลฃaลฃi cu moartea. „Noi atunci am recunoscut în scris cฤƒ le dฤƒm hotelul, ca sฤƒ scฤƒpฤƒm, dar apoi am deschis proces”, ne-a declarat Grumฤƒzescu.

Dupฤƒ incident, Grumฤƒzescu s-a dus la ลžoric, i-a relatat întâmplarea ลŸi i-a înaintat un memoriu. „În nici 24 de ore, Gheorghiลฃฤƒ Mararu a fost informat de ลžoric pentru cฤƒ cei care m-au anunลฃat au povestit exact ce i-am spus eu lui ลžoric”, ne-a spus Grumฤƒzescu.   ลžoric a repartizat plângerea lui Grumฤƒzescu ofiลฃerului Lobodฤƒ”, cu care mฤƒ întâlneam în pฤƒdure pentru cฤƒ îi era fricฤƒ sฤƒ mฤƒ primeascฤƒ în birou”. La câteva zile, patronii hotelului ar fi fost trimiลŸi de însuลŸi ลžoric la  o întâlnire cu Gheorghiลฃฤƒ Mararu, unde acestora li s-a pus sabia la gât pentru a semna cedarea hotelului. „Norocul lor cฤƒ ลŸtampila societฤƒลฃii era la mine, altfel acum nu mai aveau imobilul”, spune Grumฤƒzescu. Ulterior, Grumฤƒzescu a ameninลฃat cฤƒ trimite informฤƒri la minister, iar dupฤƒ ce patronii „au plฤƒtit sulta”, am fost lฤƒsaลฃi în pace, dar plângerea noastrฤƒ nici acum nu a fost rezolvatฤƒ”, a conchis Grumฤƒzescu.   

Crima care a declanลŸat scandalul

Scandalul de la IPJ Neamลฃ a izbucnit dupฤƒ ce Cristian Chilat l-a împuลŸcat mortal pe fostul sฤƒu patron, liderul interlop Gheorghiลฃฤƒ Mararu, ลŸi l-a rฤƒnit pe fratele acestuia, Bogdan.  Crima s-a petrecut într-o cafenea selectฤƒ din centrul oraลŸului Piatra Neamลฃ, acolo fiind prezenลฃi, printre alลฃii, avocaลฃi, magistraลฃi, interlopi. Dupฤƒ ce a fost acuzat cฤƒ nu  ลฃine sub control lumea interlopฤƒ, inspectorul-ลŸef ลžoric a fฤƒcut o conferinลฃฤƒ de presฤƒ în care a luat apฤƒrarea grupฤƒrii Mararu, susลฃinând cฤƒ membrii acesteia nu sunt interlopi, iar cฤƒmฤƒtฤƒria pe care o practicฤƒ ar fi … acลฃiune caritabilฤƒ („De ce îi numiลฃi interlopi? Pentru cฤƒ îi ajutฤƒ pe oameni?”).  ลžoric  a locuit cu chirie într-un imobil-proprietate a lui Gh. Mararu, iar acum locuieลŸte într-o vilฤƒ lipitฤƒ de cea a lui Mararu. ลžoric  a fost acuzat de mai multe ori cฤƒ protejeazฤƒ acลฃiunile infracลฃionale ale clanului Mararu.

Cele mai citite

Rodica Nassar รฎl apฤƒrฤƒ pe Ciolacu dupฤƒ gafa lui Ciucฤƒ

โ€žRฤƒspuns corect. Nota 10โ€, este reacศ›ia deputatului PSD Rodica Nassar dupฤƒ ce Nicolae Ciucฤƒ, รฎntrebat ce calitฤƒศ›i are Marcel Ciolacu, pe care el nu...

Israelul a lovit din nou fieful Hezbollah din sudul Beirutului

Agenลฃia naลฃionalฤƒ de presฤƒ a Libanului (ANI) a raportat marลฃi searฤƒ o serie de lovituri care au provocat "distrugeri masive" รฎn suburbiile de sud...

Rodica Nassar รฎl apฤƒrฤƒ pe Ciolacu dupฤƒ gafa lui Ciucฤƒ

โ€žRฤƒspuns corect. Nota 10โ€, este reacศ›ia deputatului PSD Rodica Nassar dupฤƒ ce Nicolae Ciucฤƒ, รฎntrebat ce calitฤƒศ›i are Marcel Ciolacu, pe care el nu...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ